Enèsim xoc entre govern i oposició de Berga per les contractacions d’obres

Nova estirada d’orelles de l’oposició de Berga al govern pels processos per contractar obres públiques. El regidor de Junts per Berga Marc Marginet ha exposat en el ple de gener que, el desembre, coincidint amb el final de l’any, “hi ha hagut un increment important de contractacions menors” i assegura que el govern té “per costum” fraccionar projectes grans per esquivar licitacions i poder encarregar obres de manera ràpida. El govern, per la seva banda, justifica que prioritza “oferir un bon servei als ciutadans” per sobre dels “detalls tècnics i jurídics”.

Aquesta vegada el meló de les contractacions s’ha obert amb les obres que aquest desembre l’Ajuntament va encarregar al pati de l’escola de Santa Eulàlia. Es va pavimentar l’espai i el regidor d’Educació, Eloi Escútia, ha reconegut que es va optar per encomanar l’obra a l’empresa que ja estava col·locant reductors de velocitat (bots) en diversos punts de la ciutat. “L’actuació està dins del conveni amb el Departament d’Educació de la Generalitat i s’havia d’executar en un termini curt de temps per poder-hi entrar”, ha esmentat Escútia.

El regidor d’Educació ha insistit que el que valora el govern és la finalitat de l’actuació: “Si aquesta finalitat és mirada amb lupa per si hi ha fragmentació, és un aspecte que per nosaltres depassa enormement l’objectiu final, que és donar un bon servei a la ciutadania”. De fet, el mateix regidor va avançar que “aquest fraccionament el veurem en altres casos”. En la mateixa línia, des de l’àrea de Contractació, el regidor Isaac Santiago va matisar que “ens agradaria licitar molt més del que ho fem, però tenim les mans que tenim i ho fem tants cops com podem”.

El govern lamenta que té poques mans

El problema de la manca de personal ha estat un denominador comú dels discursos dels tres regidors de govern que han respost a la interpel·lació de l’oposició sobre les contractacions.

Santiago ha defensat que fan “el que es pot amb les mans que hi ha”. Escútia ha assegurat que “les coses es podrien fer correctament si tinguéssim la capacitat que mereix un ajuntament d’aquesta mida, però el llegat del deute ens impedeix contractar les mans que ens faltarien”. I el regidor d’Urbanisme, Aleix Serra també hi ha dit la seva i ha assenyalat que “no és possible fer una licitació més gran”, de manera que l’Ajuntament ha d’acabar fent aquestes cirurgies per gastar els diners que té: “El que ha passat aquest final d’any és que hem esgotat les partides per fer aquestes millores de manera imminent i que, en aquest cas els alumnes de Santa Eulàlia, en puguin gaudir des de ja”.

L’oposició exigeix al govern que s’organitzi les licitacions

Els arguments del govern no convencen en absolut cap dels dos grups de l’oposició. Tant Junts per Berga com el PSC compren el discurs del benefici i el benestar de la ciutadania, però no el procés per arribar-hi. El regidor Marginet (JxB) i el portaveu del PSC, Abel Garcia, fins i tot ha parlat d’un possible delicte de prevaricació administrativa.

Marginet ha apuntat que “l’únic que demanem políticament és que es facin les coses de manera més organitzada”. En la mateixa línia, Abel Garcia ha demanat que “posem el fre de mà, parem el cotxe i fem un reset” i ha suggerit al govern que compti quants serveis té fins a finals d’any i programi les licitacions previstes per no arribar al desembre amb l’aigua al coll i amb massa carpetes per tancar.

Marc Marginet ha apuntat que, esquivant licitacions amb fraccionaments d’obres, no es compleixen els principis de publicitat, concurrència, transparència, igualtat i llibertat d’accés cap a les empreses que hi podrien aspirar. I Abel Garcia hi ha afegit que no licitar les obres impedeix “conèixer la competència de les empreses que contractem” i “assegurar que es contracta el millor producte al millor preu”.

X