1 de cada 13 berguedans s’ha contagiat de coronavirus durant el darrer mes

Les farmàcies han fet més testos per a escoles en una setmana que en tot el primer trimestre. ARXIU

La sisena onada de coronavirus continua trencant barreres numèriques. A principis de gener es va arribar, per primera vegada en tota la pandèmia, als 700 contagis setmanals. Al cap d’uns dies, es va superar la barrera dels 800. Després de Reis es va arribar als 900. I aquesta última setmana s’han superat els 1.000.

El 10 de gener de 2022 ja és el dia de la pandèmia amb més casos diagnosticats a la comarca. Se’n van notificar 236. I la setmana del 8 al 14 de gener és, de moment, la que ha recollit més positius. Val a dir que també és l’última de la qual es disposen dades definitives i la xifra de positius setmanals creix cada dia des de les festes de Nadal, de manera que és previsible que les pròximes hores la setmana del 8 al 14 de gener perdi el rècord. Sigui com sigui, és, de llarg, l’onada més llarga i també la més contagiosa, tot i que la vacunació manté els hospitals en una situació delicada, però molt més calmada del que podria ser amb el nombre de positius de l’últim mes.

De fet, segons les dades del Departament de Salut, entre el 15 de desembre i el 13 de gener, s’han diagnosticat més de 3.000 casos de Covid-19 al Berguedà. Representen més d’un 7,5% de la població de tota la comarca o, el que és el mateix, que 1 de cada 13 berguedans ha agafat el virus des de mitjans de desembre.

Per municipis, Puig-reig és qui s’acosta més al 10% de població infectada: des del 15 de desembre hi ha hagut 403 casos, que suposen un 9,4% de la ciutadania. El percentatge és molt similar al de Guardiola, on hi ha hagut 86 positius, un 9,26% del poble. Bagà (189) i Avià (182) estan per sobre del 8% de població infectada, amb un 8,81 i 8,28% respectivament. I els dos municipis més grans, Berga i Gironella, gairebé calquen percentatge: a la capital s’hi han detectat 1.318 casos (un 7,9% de la població de la ciutat) i a Gironella, 338 (un 7,89%).

POBLACIÓ INFECTADANÚMERO CASOS
AVIÀ8,28%182
BAGÀ8,81%189
BERGA7,90%1318
CASSERRES7,64%125
CERCS6,22%74
GIRONELLA7,89%388
GUARDIOLA9,26%86
LA POBLA6,77%72
PUIG-REIG9,40%403
TOTAL BERGUEDÀ7,54%3017

Dades del 15 de desembre al 13 de gener

Gairebé mig miler d’alumnes confinats

Amb el canvi de protocols de quarantenes a les escoles, pràcticament no hi ha grups confinats en tota la comarca ni, de fet, en tot el país. L’Aquí Berguedà explicava la setmana passada el cas de les llars d’infants d’Avià i Casserres, que van haver de confinar grups uns dies perquè les educadores es van contagiar i no va ser possible trobar substituts en tant poc temps. La llar d’infants de Casserres va tancar, però a mitja setmana passada va poder reobrir.

A Avià, el regidor d’Educació del poble, Carles Navarro, va explicar que confiaven poder desconfinar els dos grups que van haver d’enviar a casa, així que les educadores es negativitzessin. Aquest dilluns els mapes del Departament de Salut sobre la pandèmia a les escoles fixen que la llar d’infants d’Avià és l’únic centre del Berguedà amb un grup confinat, però no són dos, com la setmana passada, sinó un. 4 positius els últims dies i 12 persones a casa.

Ara bé, que no hi hagi grups confinats no vol dir que a la resta de centres hi hagi bandera verda. Ni de bon tros. A tot el Berguedà hi ha gairebé 500 alumnes de llars d’infants, primària i secundària confinats i són ben pocs els centres que se n’escapen i tenen un ‘0’ a la columna de confinats.

El nou protocol fixa que només es confinaran grups escolars quan hi hagi més de 4 persones positives en una mateixa classe o bé si el nombre de contagiats representa el 10% del grup. Per tant, si hi ha 4 positius en una aula, la resta d’infants poden seguir anant a escola fins que les dues ratlles dels sol·licitadíssims testos d’antígens diguin el contrari.

Precisament sobre els testos, durant la primera setmana de curs les farmàcies han gestionat i fet 123.575 testos a l’entorn escolar entre dilluns i diumenge. En només set dies s’han prescrit tantes proves com en tot el primer trimestre de curs. De tots els testos fets, 6.400 han donat un resultat positiu, una xifra que representa el 5,18% de positivitat. Per fer front al programa, Salut ha distribuït aquest dilluns 200.000 unitats a les farmàcies per donar resposta a la demanda. El conseller Josep Maria Argimon ha constatat que han detectat una desacceleració en els contagis durant els darrers dies, però demana “molta prudència” abans de confirmar si s’ha arribat al pic de la sisena onada.

El toc de queda podria aixecar-se aquesta setmana

El Govern de la Generalitat no té previst prorrogar el toc de queda nocturn, de manera que la matinada de dijous a divendres d’aquesta setmana l’obligació de tancar-se a casa a partir de la una de la nit i fins a les sis del matí podria desaparèixer. Val a dir que, al Berguedà, la mesura només afecta a la capital, a Berga, ja que el Govern només l’aplica en municipis amb més de 10.000 habitants i una incidència acumulada superior als 250 casos per cada 100.000 habitants en els últims set dies.

Això sí, l’aixecament del toc de queda és l’únic moviment que, ara per ara, recomanen els experts. Més endavant n’haurien d’arribar d’altres, com la fi de la limitació a 10 persones en les trobades socials. Tampoc hi ha data de moment pel restabliment dels aforaments a l’interior de bars i restaurants (ara només es pot ocupar el 50% dels recintes i tota la terrassa), ni per deixar de limitar al 70% els aforaments en comerços, espais esportius, recintes culturals, parcs d’atraccions i esglésies.

X