Continuen les enganxades entre govern i oposició a l’Ajuntament de Bagà. Aquesta setmana els dos grups opositors, Compromís per Bagà-PSC i Bagà Endavant, han forçat un ple extraordinari per parlar, exclusivament, de la gestió de la Residència Salarich Calderer, després de pregunta sobre el tema durant mesos en sessions ordinàries i no obtenir resposta. Consideren que el govern els està amagant informació, no entenen per què, i sospiten que sigui perquè l’executiu té alguna irregularitat a tapar.
Preguntat per l’Aquí Berguedà, l’alcalde, Joan Oña, defensa que la Fundació Salarich Calderer es troba en unes negociacions amb l’empresa STS Coliseé i la Generalitat que “necessiten silenci”. Per això, diu, “no vull explicar res perquè no hi ha res tancat, però estem a les acaballes de fer-ho i, després, ho podrem explicar tot”. Durant aquest temps en què Coliseé ha gestionat la residència, tot i que quedaven serrells jurídics per pactar amb l’Ajuntament, l’alcalde declara que “ha anat funcionant i hem evolucionat”, però queden carpetes per arxivar que Oña prefereix reservar-se.
Durant el ple d’aquesta setmana, i veient la línia de les preguntes de l’oposició, ha quedat palès que una d’aquestes carpetes és com queda el deute que arrossega la Fundació Salarich Calderer i qui l’acaba assumint. L’oposició va posar sobre la taula que l’Ajuntament de Bagà ha iniciat moviments perquè sigui el consistori que l’assumeixi, i això preocupa els regidors que no manen perquè “pot comprometre l’economia de tota la vila”, segons Pep Llamas, de Bagà Endavant.
Tot i les interpel·lacions per part de l’oposició, l’alcalde va respondre de manera gairebé cíclica amb el mateix argument: “Això ho haurien de preguntar al patronat de la Fundació, i no a l’alcalde”. La rèplica de l’oposició també va ser la mateixa: que Oña forma part del patronat -n’és vicepresident- i que, per tant, hauria de poder contestar com a tal. De fet, Llamas va insistir que “vostè [l’alcalde] és membre del patronat perquè aquest ple l’ha designat com a tal i, per això, es deu a aquest ple i hauria de poder retre-hi comptes”.
Els 84.000 euros que surten de l’Ajuntament i hi tornen
Un dels punts on va incidir el grup de Compromís (PSC) és en un moviment de diners insòlit fins a aquest mandat entre l’Ajuntament i la Fundació. El portaveu socialista, Lluís Casas, va exposar que el pressupost municipal recull una despesa de 84.000 euros cap a la fundació que, després, han tornat a les arques municipals, però que no n’entén ni el motiu ni la finalitat.
En resposta a Casas, l’alcalde va al·legar que els diners corresponen al “lloguer que paga STS a la Fundació” i va matisar que “el cost per l’Ajuntament és 0” perquè els diners, tal com surten, tornen a entrar a les arques públiques. En declaracions a aquest mitjà, el portaveu de Compromís assegura que continua sense entendre el perquè de la transacció i insisteix que “sigui el que sigui, l’Ajuntament no ha de fer de financera de ningú”.
La contractació de la regidora Pons per part de la Fundació i l’aparició del rector al ple
També des de Compromís, Lluís Casas va exposar al ple que la Fundació Salarich Calderer va contractar a dit la regidora Mariona Pons per al Servei d’Atenció Domiciliària (SAD). Es tracta d’un servei que continua gestionant la fundació, malgrat que la gestió de la residència hagi passat a mans de Coliseé. Pons va començar el mandat com a membre del grup socialista, però va decidir marxar-ne poc després que el partit trenqués el pacte de govern amb ERC. Des d’aleshores, l’oposició l’ha acusat de transfuguisme i, ara, també se li retreu que el moviment polític li va servir, més endavant, per treure’n un rèdit personal i aconseguir un lloc de treball a la Fundació Salarich Calderer.
En el debat d’aquest aspecte es va cuinar un dels moments del ple extraordinari. Pep Llamas va assegurar en una intervenció que el rector del poble -que és president del Patronat- li havia assegurat que l’equip de govern va instar el patronat a negociar amb Pons la seva incorporació. Aquest fet, segons Llamas, demostraria que Pons es va beneficiar de la seva condició de regidora per trobar feina a la fundació. I Llamas va afegir que es creia la paraula del mossèn perquè “per ofici, no pot mentir”. En la rèplica, l’equip de govern va cridar el rector, que era a la sala de plens com a públic, perquè ho desmentís. El rector, visiblement alterat, no va obrir la boca, però va gesticular, desaprovant les paraules de Llamas.
El govern tomba una moció que instava a fer un escrit aclaridor cap al poble
Al final del ple extraordinari d’aquesta setmana, el govern va tombar una moció presentada per l’oposició que pretenia fer un text explicatiu per als veïns sobre l’esclariment de tots els fets ocorreguts durant la pandèmia. Havent votat en contra, l’alcalde, Joan Oña, va assegurar que “quan tinguem tancat el tema jurídic de la gestió de la residència donarem aquestes explicacions i moltes més”. Des de l’oposició, el portaveu socialista, Lluís Casas, va apuntar que fa gairebé dos anys que va esclatar la pandèmia i que ha tingut temps per fer-ho. I l’alcalde va replicar no està parlant de la pandèmia, sinó dels canvis en la gestió del centre. El ple, per iniciativa del regidor Joan Manuel González, va acabar amb un record per als 29 residents que van perdre la vida a la Salarich Calderer durant la pandèmia.
L’oposició estudia portar-ho al síndic de greuges
El portaveu de Compromís, Lluís Casas, ha assegurat que, després del ple i veient les respostes de l’alcalde, estudia portar el cas al síndic de greuges: “Com a mínim, per veure si el que no ens vol explicar a nosaltres, sí que ho explica al síndic”.
Oña, per la seva banda, li demana paciència: “Saben que ho estem a punt de tancar. Els vam demanar no fer soroll perquè creiem que les negociacions demanen silenci. I han convocat un ple que creiem que l’únic que pretén és desgastar-nos com a govern“.