La cuina de la caça i la tòfona del Berguedà dobla el nombre de restaurants de l’any passat

La campanya de menús i plats de caça i tòfona aixeca cap després de dos anys en pandèmia en què el nombre de participants havia caigut

En marxa una nova edició de la cuina de la caça i la tòfona del Berguedà. Va començar dissabte, 15 de gener, i s’allargarà fins al 31 de març. Hi participen 10 restaurants, el doble que l’any passat, i oferiran plats i menús especials, centrats en els productes de la caça i la tòfona.

Aquest hivern hi participen els restaurants  de Cal Pericas (Pobla de Lillet), Niu Nou (Bagà), Cal Travé (Berga), Cal Majoral (Puig-reig), La Muntanya (Castellar de n’Hug), Susen (Saldes), Ca l’Amagat (Bagà), la Barana (Berga), el Recó de l’avi (Guardiola de Berguedà) i la Cabana (Berga).

Des de l’impacte de la pandèmia el 2020, la campanya de la caça i la tòfona va veure com disminuïa significativament el nombre de restauradors, mantenint a 5 el nombre de restaurants participants en les edicions del 2020 i 2021. Aquest any hi ha les limitacions d’aforament al 50% en espais interiors i l’obligació d’ensenyar el certificat covid, però això han frenat als restaurants a sumar-se a aquesta campanya.

La campanya de la cuina de la caça i de la tòfona ja és un referent al calendari culinari del Berguedà, conjuntament a la cuina del bolet. De fet, el president de l’associació d’Hostaleria i Turisme del Berguedà, Jordi Badia, assegura que “ja fa dies que molts comensals i clients habituals demanen plats amb tòfona i carn de caça”, i això -diu- “ens confirma la consolidació d’aquesta campanya gastronòmica”.

La coincidència en la temporalitat dels productes de la caça i la tòfona ha unit aquests productes a les taules del Berguedà, i en aquesta campanya, des de 2018. Lluís Vall, president de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà proposa “descobrir la comarca adaptant la cuina a la temporalitat que els paisatges ens ofereixen, també és descobrir el Berguedà”.

Aquests productes sempre han estat molt lligats a la comarca, sobretot la caça, que servia tant per alimentar-se a l’edat mitjana com per ser venuda a les grans ciutats, juntament amb els bolets més selectes. Les receptes per cuinar plats de caça formen part de la cuina del Berguedà i les podem trobar a la majoria de restaurants emblemàtics de la comarca. La tòfona, en canvi, molt valorada en les civilitzacions antigues, va ser considerada un producte diabòlic durant l’edat mitjana i la seva introducció és relativament nova a la cuina del berguedà.

Els plats i menús disponibles es poden consultar a les webs de l’oficina de Turisme del Berguedà i l’associació Hostaleria i Turisme del Berguedà, així com a les xarxes socials d’aquestes entitats i dels restaurants adherits a la campanya.

X