La xurreria del Vall, obligada a tancar perquè l’Ajuntament no té l’enginyer que autoritzi el permís

El tècnic que li ha de renovar el permís d'ocupació de la via pública està de baixa i l'Ajuntament ha dit al Samuel, el xurrer, que no podrà obrir fins que es reincorpori

La xurreria del Vall està tancada des de fa unes dues setmanes perquè l’Ajuntament de Berga no li ha pogut renovar el permís d’ocupació de la via pública. Els tècnics han dit al Samuel, el xurrer, que l’enginyer que ha de renovar-li el permís està de baixa i que no podrà reobrir el negoci fins que es reincorpori o l’Ajuntament trobi un substitut.

Per tot plegat, el Samuel no ha tingut més remei que abaixar la persiana i posar un cartell que informa els clients del tancament temporal: “La xurreria quedarà tancada fins que torni l’enginyer de l’Ajuntament per firmar l’alta d’ocupació pública. Gràcies i perdonin les molèsties”.

L’Aquí Berguedà ha trobat el Samuel a la xurreria, fent l’única cosa que ara mateix se li permet: tasques de manteniment de l’espai i, evidentment, sense vendre ni un sol xurro. Ha explicat que fa més de 8 anys que és al mateix punt del passeig de la Indústria, a l’altura de Cal Patatero (Agropecuària Fígols), però que l’Ajuntament mai li ha volgut donar la plaça fixa, malgrat que s’ha fet un fart de demanar-la: “Diuen que és la política que tenen amb tothom”.

També ha intentat que li deixin utilitzar la caseta de fusta que hi ha a tocar de les fonts del Vall i que històricament ja havia fet de xurreria. Però, en aquest cas, l’Ajuntament li ha respost que l’espai ja no compleix les condicions perquè s’hi tornin a vendre xurros. Tot això fa que, cada trimestre, el Samuel hagi de renovar el seu permís per ocupar la via pública. Com que sempre intenta fer-ho amb temps, a ulls del client la xurreria sembla que tingui una plaça fixa, perquè fa gairebé una dècada que no s’ha mogut del lloc on és.

El Samuel explica que, fins ara, ha obert sempre sis dies a la setmana, de dimarts a diumenge: “Dilluns fem una mica de festa setmanal, que també ens la mereixem”. I és que el negoci és l’única font d’ingressos que tenen ell i la seva dona, un matrimoni amb dos fills que van a escola a la ciutat. A banda, el Samuel també donava feina a dos autònoms.

Ara fa dues setmanes que ningú hi pot treballar i els ingressos han caigut exactament fins a zero. “Jo vaig a treballar on sigui. Si em donen feina mentre no em poden renovar el permís, hi vaig sense posar-hi cap problema. El que vull són diners per mantenir la meva família. Però és que no m’han donat cap solució. I amb tant poc temps de marge és impossible trobar un altre lloc on poder vendre”.

L’Ajuntament no troba substitut

Preguntada per l’Aquí Berguedà sobre la qüestió, la regidora de Promoció Econòmica, Roser Rifà, ha explicat que no pot donar permís sense l’informe que ha de fer l’enginyer: “Una xurreria té material inflamable, pot cremar, i si li donéssim el permís sense l’informe pertinent, estaríem fent les coses malament i ens les podríem carregar”. Rifà, això sí, ha admès que “no estem tranquils perquè sabem que és una persona que vol treballar a Berga, que és habitual i el coneixem, però no podem fer res sense el vistiplau d’un enginyer que pugui valorar tota la documentació de la xurreria”.

La regidora ha assegurat que la baixa de l’enginyer ha estat “sobrevinguda” i que, tan bon punt la van conèixer, van activar el procés per trobar-li substitut, a través de la borsa del Consell Comarcal. “Semblava que no costaria trobar algú per ocupar la vacant, però de moment no ha estat possible”, ha lamentat. Per tot plegat, Rifà garanteix que, tan aviat com es recuperi la figura, s’hi posarà fil a l’agulla, però ara mateix no hi pot posar data.