Anuncien una gran exposició sobre Josep Maria de Martín al claustre de Sant Francesc

Serà a la tardor, amb dates encara per confirmar; serà comissariada pels artistes de la ciutat Salvador Vinyes i Jaume Capdevila 'Kap' i recollirà les multiples facetes creatives de de Martín

La tardor d’aquest 2022 el claustre del convent de Sant Francesc de Berga acollirà una gran exposició dedicada al pintor, caricaturista i poeta de Berga Josep Maria de Martín. La mostra no té data d’estrena, però sí que s’ha començat a preparar. Serà comissariada pels artistes de la ciutat Salvador Vinyes i Jaume Capdevila ‘Kap’ i pretén recollir documents i obres que permetin mostrar les múltiples facetes creatives i personals de de Martín.

L’any 2020 s’hauria celebrat el centenari del seu naixement i, de fet, l’exposició s’ha anunciat el matí del 8 de març, el dia que l’artista hauria fet 102 anys. El 2020 les restriccions de la pandèmia van impedir celebrar l’efemèride. Això sí, el desembre d’aquell mateix any es va poder col·locar una placa d’homenatge a la casa on va viure, al capdamunt de la ronda Queralt, a la cantonada que dona davant del Teatre Municipal. Ja aleshores l’Ajuntament de la ciutat preveia fer una exposició que finalment ara veurà la llum, amb la col·laboració d’Òmnium Cultural.

Kap ha presentat de Martín com un personatge de referència entre la intel·lectualitat del seu temps. Va estudiar amb personatges més que rellevants com Joan Perucho, Néstor Luján, Manuel Valls Gorina o Antoni Valls. També va formar part del principal grup d’intel·lectuals catalans de la postguerra, amb Josep Maria Castellet, Carlos Barral, Josep Palau i Fabre, Maria Aurèlia Campmany, Ramon Roger, Ràfols Casamada, els germans Goytisolo o el grup de Dau al Set. A més, va ser íntim amic de Gabriel Ferrater, amb qui va escriure una novel·la a mitges. També va il·lustrar les obres d’Espriu, Foix o Riba, publicades per Joaquim Horta.

Salvador Vinyes ha assegurat que l’exposició serà “seriosa”. Ell s’encarregarà de donar-li forma i disseny, mentre que Kap està fent tota la feina de recollir i ordenar el material que s’hi ensenyarà. Tots dos s’han bolcat en el projecte perquè van conèixer de Martín, que va morir l’any 2005, i de fet hi van establir una relació estreta d’amistat.

Kap ha detallat que l’exposició mostrarà els dibuixos a la premsa que feia de Martín, el seu activisme universitari, els vincles amb els principals personatges de la cultura catalana de la postguerra, la seva mirada com a crític de cinema i crític d’art, la seva tasca com a director del Museu de Berga i com a professor de dibuix, el vast llegat en el camp de la il·lustració editorial i, per descomptat, la seva obra com a caricaturista, poeta i pintor. A banda, a l’exposició, també s’hi podrà veure documents singulars i inèdits cedits per col·leccionistes o erudits com Ramon Felipó o Quirze Grifell i familiars d’amics i contemporanis com Deseuras, Manuel Riu o Joan Ferrer. Kap ha destacat que de Martín es pot tractar des de tantes facetes que ordenar-les i exposar-les en un mateix espai és, d’entrada, “complex”.

A banda, Kap ha relatat que l’exposició també servirà als berguedans per fer-se una idea de com era la vida a la comarca durant el segle passat. En aquest sentit, hi haurà espais de la mostra amb cartells i programes de Patum, la festa dels Bolets, els Elois, els Cristòfols o l’històric calendari de la farmàcia Cosp. També llibres sobre Berga, Queralt o la comarca que va editar el Museu quan de Martín n’era el director. A més, Kap ha recordat que el seu llegat encara perviu, ja que a banda de produir, també va fer de mestre a grans artistes com Joan Ferrer, Domènec Cosp, Mariano Bergua, Quirze Casals, Ramon Butxaca, Climent Vilella o, sense anar més lluny, els mateixos Kap i Salvador Vinyes, que ara s’han implicat directament en l’exposició que l’homenatjarà.

“Hem de ser capaços de valorar artistes en vida”

L’alcalde i regidor de Patrimoni Cultural i Museus, Ivan Sànchez, ha recordat la important tasca que va fer de Martín al capdavant del Museu Comarcal de Berga. Sànchez també ha esmentat que “aquesta exposició ens ha de permetre, com a ajuntament i com a societat berguedana, valorar els artistes que ja no hi són, però també hem de ser capaços de valorar els artistes en vida i no haver d’esperar que morin per donar-los la importància que mereixen”.

La regidora de Cultura, Roser Valverde, ha destacat la rellevància de l’espai del Convent de Sant Francesc a l’hora d’acollir una proposta dedicada a la figura de Josep Maria de Martín. La regidora ha dit que “des de la ciutat continuem apostant pel convent com un espai dinàmic on la cultura té lloc i on es porten a terme diferents propostes com per exemple exposicions, xerrades, concerts o espectacles”.

X