L’oposició de Berga critica que el refinançament del deute costarà 240.000 euros addicionals en interessos

Les noves condicions pactades amb el ministeri tenen un interès del 0,8, de manera que els 2,3 milions que s'esquiva pagar ara, es pagaran en vuit anys amb 120.000 euros d'afegit. La intenció és repetir el moviment d'aquí a un any pels 2,3 M que s'han de pagar el 2023, i per tant, el cost dels interessos es podria duplicar

Els regidors de Junts per Berga, durant el ple d'abril del 2022. MARC CANTURRI

El govern de la CUP i ERC a l’Ajuntament de Berga ha pogut aprovar el refinançament dels 2,3 milions del crèdit que havia de retornar aquest juny, però ho ha fet amb els vots contraris de Junts per Berga i el PSC, els dos grups de l’oposició. Els partits que no manen han retret al govern que el refinançament amb dos anys de carència (sense pagar) disparen els interessos que l’any 2032 s’hauran pagat.

Des de Junts per Berga, el portaveu, Ferran Aymerich, ha estimat que, sense els dos anys de carència, els interessos a pagar es reduirien fins a 80.000 euros. Amb la proposta del govern, l’Ajuntament n’haurà de pagar 120.000. I Aymerich alerta que, si d’aquí a un any, el consistori fa el mateix moviment per esquivar pagar els 2,3 milions que tocaria retornar el juny del 2023, els interessos es duplicaran i als 120.000 euros d’interessos d’ara s’hi sumarà la mateixa quantitat per enfilar la xifra als 240.000.

Aymerich ha defensat que, si el govern hagués decidit començar a pagar des d’aquest any, sense els anys de carència, els 240.000 euros d’interessos es transformarien en 160.000 euros i, per tant, hi hauria un estalvi de 80.000 euros. “Nosaltres defensem el refinançament del deute, però hi havia maneres més òptimes per fer-lo”, ha apuntat el portaveu de Junts per Berga, just abans d’anunciar que votaria en contra de la proposta de la CUP i ERC.

En el torn de rèplica, el regidor d’Hisenda, Marià Miró, ha negat que el moviment sigui per dibuixar “un final de legislatura tranquil” i ha recordat que el govern treballarà per poder reduir el deute 600.000 euros més durant aquest 2023, malgrat esquivar pagar els 2,3 milions. “No podíem pagar aquests diners. Havíem de buscar solucions i aquesta és la nostra proposta per poder invertir en la ciutat. Vostè en té una altra, però nosaltres creiem que hem d’optar per aquesta”, ha relatat Miró, just abans d’entrar en un estira-i-arronsa amb Aymerich en què els dos regidors s’han acusat mútuament d’emprar discursos demagogs.

Moment del ple d’abril del 2022. MARC CANTURRI

Abel Garcia: “240.000 euros és el que val un camp de futbol”

Per la seva banda, el regidor del PSC, Abel Garcia, s’ha sumat a l’argumentari de Junts per Berga i ha apuntat que “el panorama per als pròxims anys és desolador”. En aquest últim aspecte, ha recordat que hi ha expropiacions pendents, urbanitzacions com els Pedregals i el Torrent de Santa Eulàlia que s’hauran de completar en algun moment. També s’ha referit a l’àrea d’Esports: “Refinancem un gran número d’euros per 240.000 euros, que és el que val un camp de futbol”, en referència directa al canvi de gespa i habilitació del camp annex que el govern encara no ha pressupostat.

El portaveu socialista ha conclòs que, en el futur, “la ciutat haurà d’entomar responsabilitats i obligacions en projectes que té encallats” i considera que “aquest punt i seguit amb el deute té unes càrregues i interessos” que ho dificulten.

En la seva rèplica final, el regidor d’Hisenda, Marià Miró, ha insistit que “aquesta és la millor opció per a aquesta ciutat i per als anys que venen, i amb això ens refermem”. A banda, el regidor econòmic ha matisat que “tornarem a parlar d’aquest tema l’any que ve, el 2023, i haurem de decidir si tornem a optar pel mateix moviment o bé si ens decantem per una alternativa”.

Abel Garcia, durant el ple d’abril del 2022. MARC CANTURRI
X