El ministeri aprova que l’Ajuntament de Berga no hagi de tornar 2,3 milions d’euros de deute, de cop, el juny

El govern ho porta a aprovació al ple d'aquest dijous i signarà amb el banc gallec Abanca el refinançament del deute després de la sessió

‘OK’ del ministeri d’Assumptes Econòmics espanyol perquè l’Ajuntament de Berga no hagi de retornar 2,3 milions del deute el pròxim juny. El govern ja havia rebut una primera resposta afirmativa sobre el refinançament, i de fet per això la setmana passada va portar a ple el pressupost anual sense contemplar la partida de 2,3 milions a retornar el juny. Ara, però, hi ha hagut el vistiplau definitiu: l’Ajuntament el va rebre el dilluns i ha de signar amb el banc aquest vespre per culminar el procés.

El regidor d’Hisenda, Marià Miró, ha explicat en roda de premsa prèvia al ple que la idea és portar el refinançament al ple ordinari d’aquesta tarda, que és a dos quarts de 6 de la tarda, i després de la sessió signar amb el banc, el gallec Abanca, que s’ha avingut a fer-ho per complir terminis.

Amb el nou acord, l’Ajuntament de Berga no haurà de pagar els 2,3 milions d’euros aquest juny i aconsegueix dos anys de carència. És a dir que ni aquest 2022 ni el 2023 n’haurà de pagar ni un cèntim: ho farà a partir del 2024 en quotes repartides en vuit anys, fins al 2032. Això sí, el juny del 2023 cal pagar una nova quota de 2,3 milions d’euros i, per esquivar-la, caldrà tornar a fer el mateix moviment com el d’aquest any per prorrogar i distribuir la quota fins al 2032.

Deute pendent a 5,8 milions a finals d’any

Segons les previsions presentades pel govern fa una setmana, Berga preveu rebaixar el deute total fins a 5,8 milions a finals d’aquest 2022. Enguany estimen que, en el millor dels casos, podran rebaixar poc més de 600.000 euros.

Això sí, el govern es guarda un as a la màniga: demanar un préstec de 500.000 euros. Si finalment el demana, el deute només es reduirà 100.000 euros i, per tant, a finals d’any, el que quedarà per pagar no seran els 5,8 milions, sinó 6,3.

X