L’hospital de Berga perd el pàrquing de terra

La propietat ha tancat l'accés a l'esplanada perquè l'Ajuntament no ha acceptat pagar el lloguer que se'ls demanava. A canvi, el govern ha pintat 40 places gratuïtes a la carretera de Ribes

Ja no es pot aparcar a l’esplanada de terra del costat de la carretera de Ribes, a tocar de l’hospital de Berga. El terraplè funcionava com a aparcament gratuït per a les persones que anaven a l’hospital des del 2009, però mai havia deixat de ser de titularitat privada malgrat que tothom en podia fer ús. En les últimes setmanes, però, la propietat ha volgut regularitzar la situació i ha demanat un lloguer a l’Ajuntament. I la negociació entre totes dues parts ha fracassat i la propietat ha tancat l’accés a l’esplanada.

Segons explica l’Ajuntament en un comunicat, fa unes setmanes un representant de la propietat d’una de les dues finques en què es divideix el terreny va demanar un lloguer al consistori. La propietat entén que, durant tots aquests anys, s’ha fet un ús públic dels seus terrenys i la formalització del lloguer serviria per curar-se en salut i per evitar haver de carregar amb la responsabilitat civil en cas que en el futur hi hagi algun incident a l’espai.

De fet, l’esplanada de terra no fa gaire setmanes ja va ser notícia. Des de l’oposició, la regidora Dolors Rial (Junts per Berga) va demanar en sessió plenària que el govern tapés els múltiples forats que s’havien format darrerament a l’aparcament. Ja aleshores, l’alcalde, Ivan Sánchez, va comprometre’s a actuar-hi “tan aviat com sigui possible”, demanant permís a la propietat prèviament, i va assegurar que és un espai “imprescindible” perquè no només l’utilitza gent que ve a l’hospital, sinó també personal que hi treballa.

Al cap d’unes setmanes, va sorgir la proposta de la propietat de formalitzar el lloguer, però les converses mantingudes fins ara no han pogut evitar el tancament. L’Ajuntament diu en el seu comunicat que “en part és perquè les pretensions econòmiques són molt superiors a la valoració del terreny“.

La solució de l’Ajuntament: 40 places gratuïtes a la carretera de Ribes

Aquest dilluns, el govern ha manat que es pintin 40 nous aparcaments a la carretera de Ribes, entre els accessos est i oest de l’hospital de Berga. L’ús d’aquestes noves places serà lliure i gratuït i es preveu que es puguin ocupar a partir d’aquest mateix dilluns a la tarda.

El govern confia que la nova zona d’aparcament lliure a la carretera de Ribes, via de titularitat municipal des de l’any 2019, pal·liarà el tancament d’aquest terreny i permetrà que els usuaris, usuàries i el personal de l’hospital hi puguin accedir de manera més còmoda i ràpida. Això sí, l’esplanada de terra tenia capacitat per a més de 40 cotxes i, per tant, en moments d’alta afluència de persones, l’hospital perd places d’aparcament de franc.

En el mateix comunicat, l’Ajuntament explica que, per facilitar l’aparcament gratuït durant aquest dilluns d’actuacions viàries a l’hospital, les zones blaves dels entorns del centre seran gratuïtes durant tot el dia. A banda, el govern demana que tothom qui pugui eviti arribar a l’hospital amb vehicle privat, per cedir l’espai d’aparcament a les persones que hagin d’accedir a urgències o tinguin mobilitat reduïda. El bus urbà ofereix 21 serveis al llarg del dia que passen per l’hospital, de les 7:53 a les 20:20 h.

A partir de dimarts, l’Ajuntament de Berga farà un seguiment de l’ocupació de la nova zona d’aparcament i dels diversos espais de l’hospital i de l’entorn, i si cal, iniciarà els tràmits necessaris per poder habilitar algun dels espais privats propers com a aparcament a través d’un concurs públic.

X