Ple ‘in extremis’ a Berga perquè BRG Progrés pugui pagar les seves nòmines d’abril

Perquè l'empresa municipal pugui pagar les seves nòmines, ha calgut aprovar per ple que hi ha una sèrie de factures que no estan contemplades en l'encomana vigent

Aprovació ‘in extremis’ a l’Ajuntament de Berga perquè BRG Progrés pugui pagar les nòmines d’aquest mateix abril, abans que acabi el mes. És un efecte col·lateral per no haver actualitzat l’encomana de serveis cap a l’empresa. Perquè l’empresa municipal pugui pagar les seves nòmines, cal aprovar per ple que hi ha una sèrie de factures que no estan contemplades en el contracte vigent, però que l’Ajuntament sí que ha acordat pagar.

Un informe del ministeri dicta que, a partir d’ara, aquests moviments han de passar per ple i el govern justifica que és un mer tràmit per garantir que el personal de BRG no noti cap canvi en el cobrament dels imports a final de mes, però per l’oposició el moviment és “la gota que fa vessar el got” i que evidencia que els contractes no es fan correctament. Per tot plegat, el que havia de ser un ple merament tècnic, ha estat una sessió tant densa com tensa.

D’entrada, el regidor d’Hisenda, Marià Miró, ha justificat que “no podem esperar més perquè, si no, no podrien cobrar les nòmines d’aquest mes” i ha recalcat que “farem el que calgui per poder garantir que l’empresa municipal pugui fer front a les nòmines”.

En el torn de rèpliques de l’oposició, tant Junts per Berga com el PSC han defensat els mateixos arguments: que el problema no és nou, que l’havien advertit en nombroses ocasions, que detecten que el govern torna a improvisar i que, si no hi ha un canvi de rumb, vindran problemes més grans en els pròxims mesos. De fet, fins i tot els dos grups han demanat a l’equip de govern que entomi responsabilitats i han suggerit a l’alcalde, Ivan Sánchez -que avui no ha pogut assistir al ple-, que faci canvis en el seu executiu: “Si un equip de futbol no va bé, durant el partit es poden fer canvis”.

La regidora Ariadna Herrada (Junts per Berga) ha lamentat durant el ple que, com a consellera de BRG Progrés, no ha estat informada de la situació de les nòmines i de la convocatòria del ple extraordinària, sinó que se n’ha assabentat a través del seu portaveu, Ferran Aymerich. Herrada ha retret al govern “poca transparència”. En la rèplica, Ramon Camps (ERC) “la nostra voluntat no és aprovar les factures d’aquesta manera, però l’altra opció és encara menys de la nostra voluntat”.

La nova encomana del servei de neteja no ha arribat a temps

Ho ha admès el regidor Aleix Serra (CUP): “El nou encàrrec de gestió de la neteja ha tardat més del compte. I quan hi sigui, ha de permetre deixar d’aprovar les factures així, a nivell municipal, i podrem fer-ho de manera més àgil. Però si no s’ha pogut tramitar el nou encàrrec no és perquè algú d’aquests regidors hagi dit que ho deixem per més endavant”.

Precisament aquestes últimes paraules han estat replicades pel regidor del PSC, Abel Garcia, que ha retret que fa uns mesos el mateix Serra sí que va dir que l’actualització de l’encomana a BRG podia esperar, atès que en els pròxims mesos hi havia d’haver més canvis. Serra li ha contrareplicat que ell es referia a aquestes últimes setmanes, des que van començar a gestionar l’encomana concreta del servei de neteja.

En qualsevol cas, Abel Garcia ha centrat la seva part d’exposició a recriminar a l’equip de govern que ell mateix havia advertit de manera sistemàtica que algun dia es podia arribar a l’escenari actual. De fet, aquest reconeixement de factures extraoficials fa mesos que es dona, no és nou d’ara; la novetat és que aquest dimarts ha hagut de passar per ple, i d’ara endavant ho haurà de fer cada mes per ordre del ministeri, si l’Ajuntament no actualitza l’encomana que té amb BRG o qualsevol contracte vigent que hagi patit alguna ampliació.

BRG no podrà assumir la gestió integral de la residència l’1 de maig

Durant el ple l’oposició i el govern han evidenciat que el contracte amb l’empresa Sumar com a gestora de la residència Sant Bernabé acaba l’1 de maig. La idea del govern era que, en aquesta data, la gestió integral passés a assumir-la BRG, però el regidor de municipalitzacions, Ramon Camps, ha explicat que el moviment haurà d’esperar una mica més perquè cal l’autorització de la Generalitat.

L’oposició ha demanat a Camps si hi ha un pla B. Ha quedat clar que no, però el portaveu d’ERC ha detallat que fins ara totes les informacions que reben de la Generalitat són positives: “Tot el que ens diuen és que ens acabaran responent i que ens respondran que sí”. Ara bé, fins que no hi hagi aquest vistiplau del Govern de la Generalitat, no es podrà fer el traspàs a BRG i, per tant, l’1 de maig Sumar té tots els números per seguir sent la principal gestora de la Sant Bernabé a través de l’enèsima pròrroga del conveni que l’uneix amb l’Ajuntament.

X