La millor comunitat autònoma de trail es decidirà aquest cap de setmana a Berga

Serà en el marc de la 24a Berga-Rasos-Berga, que manté el nom de Memorial Xavi Batriu, però també porta a Catalunya el campionat estatal de trail running

La 24a edició de la Berga-Rasos-Berga arriba aquest cap setmana a Berga i ho fa per decidir, també, el Campionat d’Espanya de Trail Running de Federacions Autonòmiques. Amb el JAB i el Club Esquí Berguedà al capdavant de l’organització, la BRB -que manté el nom de Memorial Xavi Batriu– ha presentat un cap de setmana farcit d’activitats on l’esport encaixarà amb la cultura que calcula atraure a la capital del Berguedà prop de 2.000 persones.

Serà aquest pròxim cap de setmana, del 6 al 8 de maig, i hi haurà diverses modalitats esportives. La BRB tindrà 26 quilòmetres i transcorrerà muntanyes com la Figuerassa, els Rasos de Peguera i Queralt. En paral·lel es disputarà el campionat d’Espanya per federacions, que tindrà tres modalitats (absolut, sub-20 i sub-23): les seleccions absolutes faran els 26 quilòmetres de la BRB, però les sub-20 i sub-23 faran recorreguts més curts. Les sortides seran per categories, dissabte 7, entre les 8 del matí i dos quarts de 9.

La Berga-Queralt-Berga també es disputarà dissabte i tindrà 13 quilòmetres. Els participants passaran per Garreta, Fumanya, el Camí de l’Aigua i el santuari de Queralt. En aquest cas, però, la sortida serà més tard: a les 10 del matí.

També tindrà 13 quilòmetres el Descens Xavi Batriu, que s’iniciarà al refugi dels Rasos a dos quarts d’11 del matí, dissabte també. Els corredors baixaran per la Coma dels Anyells, Puigventós, la Creu de Campllong, el Camí de l’Aigua, Queralt, Sant Pere de Madrona, Fumanya, el carrer Pare Costa, la plaça de Mossèn Armengou, la Rasa del Canyet i la carretera de Solsona de Berga, on hi haurà instal·lada la línia d’arribada.

L’endemà, diumenge 8, es disputarà la Petita BRB, la jornada infantil del certamen, amb diferents categories i recorreguts a l’estació dels Rasos de Peguera. Les curses començaran a dos quarts d’11 del matí.

Una desfilada inaugural al carrer Major de Berga

La competició esportiva es completarà amb una sèrie d’activitats paral·leles. El divendres, 6 de maig (18 h), hi haurà una desfilada dels equips d’esportistes que participaran en el Campionat d’Espanya de Federacions Autonòmiques. La presidenta del Club Esquí Berguedà, Clàudia Sabata, ha explicat que “la desfilada transcorrerà pels carrers del centre de la ciutat, des de la plaça de les Fonts fins a la plaça de Sant Pere, on es farà la rebuda dels equips participants i es presentarà la programació de l’esdeveniment”. L’entrega de premis de les competicions es farà el dissabte, 7 de maig, al passeig de la Indústria (20 h).

La presidenta del CEB també ha convidat a tothom a participar en les activitats culturals programades amb la col·laboració dels Castellers de Berga que es faran al passeig de la Indústria, a partir de les 21:30 h. Es tracta d’una vetllada d’actuacions musicals i sessions de punxadiscos locals a càrrec de Fescat Goes Punk, Krit Oprimit, PD SalasXic i PD Toni Malé. La informació sobre la venda d’entrades es pot consultar al web https://www.bergarasosberga.com/.

Esportistes de renom

La capital berguedana prendrà el relleu a la localitat canària de El Paso (La Palma) a l’hora d’acollir la competició estatal de curses de muntanya que comptarà amb esportistes de renom. El president del JAB Berga, Alfonso López, ha comentat que enguany ha crescut el nombre de federacions autonòmiques que participaran en la competició. Per a López “és un dels campionats més bonics que hi ha perquè per participar-hi has d’haver estat escollit per la teva federació”. El president del JAB Berga ha esmentat alguns dels esportistes més destacats en categoria femenina i masculina que participaran en la prova: Núria Gil, Moana Lilly Kehres, Anna Comet, Sara Alonso, Júlia Font, María Ordóñez, Mario Olmedo, Zaid Ait Malek, Miquel Corbera, Oriol Cardona, Pablo Villalobos, Álex García i Alejandro Forcades, entre altres.   

Unió entre administracions i federacions

El regidor d’Esports de l’Ajuntament de Berga, Isaac Santiago, ha destacat l’esforç de les persones que fan possible la celebració de l’esdeveniment. “S’està fent una aposta molt important per aquesta competició que volem que continuï creixent. Si això va endavant és perquè darrere hi ha un esforç conjunt de clubs, federacions i institucions”. Santiago ha recordat que la BRB va ser una de les poques curses que es van celebrar l’any 2020 en el context de la pandèmia de la Covid-19 i també ha tingut un record per a Xavi Batriu assegurant que “estaria molt content de veure com aquest esdeveniment va creixent any rere any”.    

El conseller d’Esports del Consell Comarcal del Berguedà, Abel García, ha mostrat la seva gratitud als representants de les federacions per l’oportunitat que suposa acollir un campionat d’Espanya a la comarca, així com l’impacte esportiu, cultural i econòmic que pot generar l’esdeveniment. García ha explicat que “s’han acurat tots els detalls per fer que aquest esdeveniment estigui a l’altura i també per ensenyar aquesta instal·lació verda que té la comarca i fer que un cop passi aquest esdeveniment, la petjada que deixem sigui mínima en l’àmbit dels residus”.

El director de Competicions i Esdeveniments de la Reial Federació Espanyola d’Atletisme, Luis Saladie, ha agraït el treball de les institucions i els clubs esportius per fer realitat la celebració del Campionat d’Espanya de Federacions Autonòmiques de Trail Running, en què hi prendran part uns 200 atletes de 13 federacions diferents. Saladie ha comentat que “Catalunya és una de les potències de la disciplina de trail a Espanya” i s’ha mostrat content que la competició es faci conjuntament amb la BRB Memorial Xavi Batriu perquè “és un esdeveniment consolidat en el calendari esportiu i estem segurs que serà tot un èxit”.  

La presidenta de la Federació Catalana d’Atletisme i vicepresidenta de la Reial Federació Espanyola d’Atletisme, Mercè Rosich, ha remarcat l’experiència organitzativa de la ciutat, ja que compta amb “una de les curses més antigues de Catalunya”. Rosich també ha destacat la rellevància de la programació d’activitats complementàries que es faran durant el cap de setmana. Per a Rosich “és important que quan els atletes participen en una competició, vegin que també hi ha un vessant social i cultural. Estic convençuda que les persones participants s’enduran un bon record de la ciutat de Berga, de les seves tradicions i el seu patrimoni”.