Firhàbitat consolida Avià com a bressol de la bioconstrucció i creix en espectacularitat

Serà el cap de setmana del 3 al 5 de juny i comptarà amb més exhibicions, demostracions i expectacles. Entre altres, s’hi muntarà el Pont Arquato de da Vinci i una furgoneta passarà per sobre per comprovar el resultat

Avià es consagra com a epicentre de la bioconstrucció i l’eficiència energètica. Tal com van prometre fa un any els organitzadors, l’Associació d’Empresaris del Berguedà (ACEB), aquest juny Firhàbitat repeteix la ubicació de la primera edició i tornarà a tematitzar els carrers d’Avià durant tot un cap de setmana, el primer de juny, del 3 al 5.

La principal novetat de l’edició és que la fira guanya en espectacularitat. Hi haurà més activitats, demostracions i exhibicions en directe relacionades amb el sector de la bioconstrucció amb la idea de crear més al·licients per a les persones que passegin pel poble. Per exemple, Firhàbitat comptarà amb el muntatge del Pont Arquato de Leonardo da Vinci i la posterior prova de l’estructura en la qual una furgoneta e-berlingo hi passarà per sobre. També hi haurà demostracions de tècniques constructives amb terra, el concurs de construcció ràpida en fusta per equips, el curs de fusta constructiva amb exhibició d’artesania o la demostració de talla artística amb xerrac a càrrec de l’escultor valencià Javier Gispert Andrés.

Tot plegat farà que l’organització porti activitats en espais com l’aparcament de l’Ateneu, on hi haurà una carpa gegant que no es va instal·lar en la primera edició de la fira. “Cada cop caminem més cap al concepte de fira-espectacle”, ha detallat en roda de premsa Rosa Prat, membre de la junta de l’ACEB i principal impulsora de Firhàbitat.

A més, enguany, i vista la bona acollida de l’any passat, s’ha ampliat l’espai de tallers per a infants de fins a 12 anys.

Sopar-networking

Una altra de les novetats de l’edició és el sopar-networking, que comptarà amb la presència dels expositors, els exalumnes i els professors de l’Institut Espanyol de Baubiologie (IEB) i la comissió organitzadora de Firhàbitat. Hi haurà música en directe i l’objectiu és que empresaris i professionals del sector, així com públic general, puguin intercanviar impressions i crear sinergies relacionades amb la bioconstrucció i l’eficiència energètica.

Trobada de bioconstructors

Firhàbitat tornarà a ser la seu de la trobada d’exalumnes i professors de l’IEB. De fet, l’Institut ha estat clau per portar formacions i ponents de referència, a banda de les investigacions dels alumnes del màster en bioconstrucció.

A més, durant el cap de setmana de fira, el Gremi de la Fusta de Catalunya organitzarà per primer cop les Jornades de la Fusta Constructiva, es presentaran els primers Premis Firhàbitat, es faran taules rodones i ponències a l’Ateneu i hi haurà dues exposicions obertes a tothom.

Més pressupost

La segona edició de Firhàbitat gaudirà d’un augment de pressupost respecte a la primera. La Diputació de Barcelona s’hi implicarà des de dues branques: la de difusió de la imatge de la festa, a través de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà; i a partir d’una aportació de 30.000 euros a l’Ajuntament d’Avià. A més, el Consell Comarcal posarà la seva part del pastís, a través d’una aportació econòmica que s’està acabant de perfilar i que s’emmarcarà dins els projectes del pla de reactivació econòmica.

El president dels empresaris, Josep Maria Serarols, ha detallat en roda de premsa que el pressupost total de la festa rondarà els 90.000 euros, mentre que fa un any -en l’edició inaugural- el pressupost va ser d’uns 60.000. Per la seva banda, l’Ajuntament d’Avià també hi posarà els treballadors de la brigada i oferirà suport logístic a la fira per garantir que els tres dies de bioconstrucció i eficiència energètica siguin un èxit.

Convertir Avià en referència a l’Estat

Serarols ha apuntat que la potencialitat del sector de la fusta al Berguedà casa molt amb les oportunitats que dona el sector de la bioconstrucció. En aquest sentit, el president dels empresaris ha reivindicat el Berguedà, i en particular Avià, com un bressol ideal per acollir una mostra com Firhàbitat.

De fet, l’alcaldessa, Patrocini Canal, ha recordat que la tradició per les polítiques d’eficiència energètica ve de lluny a Avià. “Des de sempre hem estat un poble que creu en l’eficiència energètica dels nostres edificis i som pioners en el llançament d’ajuts perquè els avianesos s’hi impliquin”, ha dit l’alcaldessa. Sense anar més lluny, en les últimes setmanes s’ha tret una subvenció per rehabilitar edificis del nucli històric amb especial preferència per a aquelles actuacions que pensin en la bioconstrucció i l’eficiència energètica.

Per la seva banda, el president del Consell, Josep Lara, ha coincidit amb Serarols que “el Berguedà no pot perdre l’oportunitat de convertir-se en una comarca referent del sector de la bioconstrucció i la sostenibilitat i hem de treballar tots plegats, administracions i privats, perquè sigui capital d’aquest tipus de construcció i d’una nova era”. En la mateixa línia, la gerent de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, Anna Romero, ha destacat que és clau el suport de l’administració al projecte de Firhàbitat “perquè conté molts elements per desenvolupar la promoció econòmica del Berguedà i ser més competitius, en aquest cas, en l’àmbit de la sostenibilitat; en el foment de l’emprenedoria per la creació de nous models de negoci; i en la part formativa per als professionals del Berguedà i de la resta del territori”.

Inscripcions obertes

Les empreses i professionals del sector que vulguin participar com a expositors al certamen encara poden fer les inscripcions, fins al 15 de maig, a través del web de Firhàbitat. A hores d’ara hi ha prop d’una quarantena d’empreses i professionals ja estan inscrits per poder mostrar la seva activitat i els seus serveis durant tres dies de fira en un aparador únic i especialitzat. Bona part dels expositors repeteixen després de la bona acollida de la fira l’any passat i també s’han interessat per ser a Firhàbitat nous professionals que busquen noves oportunitats.

X