Estirada d’orelles a la Generalitat pel porta a porta al Berguedà: “Hi ha institucions que no hi han posat ni un euro”

La dispensa de la gestió de la recollida al Consell Comarcal s'aprova per unanimitat, després d'un llarg debat que acaba amb retrets cap al Govern de Catalunya

L’Ajuntament de Berga ha aprovat aquest dijous al vespre la dispensa de la gestió de la recollida de residus cap al Consell Comarcal del Berguedà. El moviment ha estat validat per unanimitat, tant pels regidors de govern (CUP i ERC) com per als de l’oposició (Junts per Berga i el PSC). El president comarcal, Josep Lara, ho ha presenciat des del públic, i és que la dispensa de la recollida de Berga era un moviment molt esperat per al govern del Consell, ja que els números del nou contracte que s’ha de licitar en les pròximes setmanes canvien substancialment si inclouen el servei a la capital.

Escútia admet que la gestió directa no es pot fer perquè no hi ha prou personal a l’Ajuntament

Des del govern, el regidor de Medi Ambient de Berga, Eloi Escútia (CUP), ha apuntat, just abans de donar el vistiplau a la dispensa, que “la voluntat d’arribar a un acord hi ha estat sempre”. Això sí, Escútia ha admès que l’opció d’assumir el servei de manera directa ara mateix és agosarada: “La gestió directa del servei (que Berga pogués encarregar el servei per si sola) implicaria tenir tot un personal a l’Ajuntament que actualment no hi és. Només tenim una tècnica de Medi Ambient, que prou feina té”. Per això, ha assegurat que “la dispensa és volguda” perquè garanteix que el servei se segueix donant, si bé ha matisat que la idea de mancomunar per tal que els ajuntaments fossin participants de la gestió, juntament amb el Consell, era preferible.

El regidor de Medi Ambient ha assenyalat que en el seu moment es van estudiar alternatives a la dispensa perquè entenien que podien ser més beneficioses per als ciutadans de Berga. Tot i això, el govern de la capital coincideix amb la importància que Berga sigui dins el lot de serveis comarcals i per això finalment ha acceptat fer una dispensa que facilita la implantació del sistema en altres municipis més petits.

Ferran Aymerich: “Si l’Ajuntament no és capaç de municipalitzar les escombraries, tampoc serà capaç de municipalitzar l’aigua”

Des de l’oposició, el portaveu de Junts per Berga, Ferran Aymerich, ha celebrat l’aposta per la dispensa i “l’exercici de realisme” que entén que fa el govern reconeixent que la gestió directa no és factible ara com ara. Sobre això últim, Aymerich ha llançat un dard a l’executiu: “Si Berga no és capaç de municipalitzar les escombraries, crec que tampoc serà capaç de municipalitzar l’aigua”.

Tot plegat ha fet que el portaveu d’ERC, Ramon Camps, repliqués. El republicà ha defensat que, per ell, la municipalització del servei no ha estat mai una alternativa, com sí que ho ha estat la mancomunitat, és a dir la participació directa i conjunta de l’Ajuntament i el Consell en la gestió del servei. Camps ha matisat que, a parer seu, hi ha una gran diferència entre municipalitzar l’aigua o les escombraries: en l’aigua defensa que la infraestructura està feta i només cal fer un pla per millorar-la; i en les escombraries cal tota una infraestructura que ara mateix no existeix.

Ramon Camps: “No és el nostre model, però votarem que sí”

Amb relació a les declaracions anteriors, el portaveu d’Esquerra ha insistit que la dispensa no era el seu model preferent, però ha fet públic el seu vot a favor per una qüestió de responsabilitat comarcal: “Sense Berga el servei comarcal perd moltes capacitats. És probable que ajuntaments més petits no puguin afrontar certes despeses sense Berga. Quan estem dins una comarca on hi ha tants municipis petits, ens vèiem en un atzucac i era necessari moure’ns”.

Abel Garcia se’n recorda de la subvenció denegada

En el seu torn, Abel Garcia (PSC) s’ha recordat de la subvenció que l’Agència de Residus de Catalunya ha denegat aquestes últimes setmanes per millorar la recollida a tota la comarca. No n’ha parlat explícitament, però sí que ha carregat directament contra la Generalitat, que és qui fa de paraigües de l’ARC: “Hi ha persones que han fet possible el porta a porta, però també hi ha institucions. Algunes hi han estat i altres, no. I crec que la capital també ha de cridar i demanar que les institucions s’hi impliquin. Perquè de moment, només s’han implicat els ajuntaments, el Consell i la Diputació. La Generalitat no hi ha posat ni un euro”.

L’alcalde de Berga demana a Gironella i Puig-reig que facin el mateix

Per tancar el debat, l’alcalde, Ivan Sánchez, va reivindicar que “tot i que potser els números sortirien més verds fent-ho com a Berga sola, al final a la vida no tot són els números. Hi ha les persones. I que una persona que viu a Gisclareny o a Castellar de n’Hug tingui els mateixos drets que algú que viu al Comte Oliba de Berga és important”.

Per tot plegat, l’alcalde ha justificat que és bo fer la dispensa al Consell, ha demanat als dos únics municipis que queden per tramitar-la (Gironella i Puig-reig) que també ho facin i ha fet una crida a replicar al Servei d’Atenció Domiciliària el que està passat amb la gestió de la recollida d’escombraries.

X