Un estudi fixa que el Pedraforca té capacitat per rebre, com a molt, 450 turistes cada dia

L'ha encarregat el Parc Natural del Cadí-Moixeró i l'anàlisi conclou que, tot i que en moments puntuals la capacitat de càrrega real supera els límits, en línies generals es manté per sota dels valors establerts durant tot l'any

El Pedraforca és capaç d’acollir, com a molt, uns 450 turistes cada dia. És una de les conclusions de l’estudi sobre la capacitat de càrrega turística que ha encarregat el Parc Natural del Cadí-Moixeró per analitzar els sectors més freqüentats del parc. L’estudi servirà per ajustar les mesures que ja s’apliquen per evitar la massificació dels espais i, a la vegada, per definir pròximes accions a emprendre.

Segons els resultats de l’estudi, el massís del Pedraforca pot acollir uns 450 visitants diaris, gairebé 13.500 al mes i poc menys que 162.000 en tot l’any. L’anàlisi també es fixa en altres punts del parc, com les Fonts del Llobregat. En aquest cas, l’espai pot acollir 269 turistes diaris, més de 8.000 al mes i uns 96.850 en tot l’any. El punt més delicat és el cim del Pedraforca, que pot absorbir uns 130 turistes al dia, encara no 4.000 al mes i menys de 48.000 en tot l’any.

La capacitat de càrrega permet obtenir una aproximació a la intensitat dels usos que pot suportar un espai natural. Es tracta d’un càlcul complex, que no només té en compte l’afluència de visitants, sinó també altres factors com ara el format de l’itinerari, la climatologia, el grau de satisfacció dels visitants o la percepció d’afluència de la població local. En aquest sentit, els resultats de l’estudi del Parc Natural van més enllà de la capacitat de càrrega física (CCF), que correspon al nombre màxim de persones que podrien visitar un indret si no hi hagués cap mena de limitació. L’estudi es fixa en la capacitat de càrrega real (CCR), calculada a partir d’uns factors de correcció que s’apliquen a la CCF, com ara la dificultat d’accés, el clima, els valors naturals existents, la valoració social, la dispersió d’usos o el grau de satisfacció de la visita.

Els resultats de l’estudi són aquests:

 AnualMensualDiària
Massís Pedraforca161.96813.497450
Pedraforca cim47.9913.999133
Empedrats73.8096.151205
Fonts del Llobregat96.8528.071269
Prats del Cadí92.9477.746258
Total473.56639.464450
Font: Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat.

L’estudi conclou que, tot i que en moments puntuals la capacitat de càrrega real supera els límits en els diversos punts estudiats (amb excepció del sector de Prat de Cadí), en línies generals es manté per sota dels valors establerts. Aquestes superacions es produeixen especialment durant alguns dies de la temporada d’estiu i també durant el període de Setmana Santa.

Des del Parc Natural destaquen la importància de la realització d’estudis d’aquestes característiques per disposar d’eines d’avaluació per ajustar o emprendre noves mesures per regular els usos de l’espai. Això sí també reivindiquen que mesures com l’habilitació d’aparcaments a la zona de Prat de Cadí, els Empedrats i el Pedraforca, posar informadors a peu d’aparcaments a Estana i els Empedrats, o millorar la senyalització normativa i de senderisme, ja estan ajudant a mitigar la tensió que l’afluència de visitants pot produir en aquests espais.

A més, aquest estiu també s’iniciarà una prova pilot de l’1 fins al 15 d’agost amb un bus llançadora entre Gósol, Saldes i el mirador de Gresolet i es reforçaran els punts d’informació del Parc en cinc municipis.

L’estudi, que dona noves eines al Parc Natural per combatre la massificació, ha estat elaborat pel Grup d’Investigació Social i Educativa de l’Activitat Física i l’esport de l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya de la Universitat de Lleida.

X