L’Ajuntament de Berga renova l’acord amb Sant Aniol i tornarà a regalar 20.000 ampolles d’aigua per Patum

A més, s’instal·laran fonts d’aigua a la plaça de Viladomat i la plaça Cim d’Estela per facilitar la reutilització de les ampolles

Aquest any, la Patumaigua tornarà a anar a La Patum! Es tracta d’una campanya creada l’any 2019 per incentivar el consum d’aigua amb l’objectiu de promoure una festa saludable i reduir els riscos associats als primers consums d’alcohol entre les persones joves. Enguany es preveu distribuir gratuïtament 20.000 ampolles d’aigua durant els cinc dies de Patum gràcies al conveni de col·laboració entre Sant Aniol i l’Ajuntament de Berga. Les aigües es distribuiran a les barres de còctels sense alcohol i les barres de les Barraques de La Patum. A més, s’instal·laran fonts d’aigua a la plaça de Viladomat i la plaça Cim d’Estela per facilitar la reutilització de les ampolles.

Contenidors a Sant Francesc, el Vall i la zona de concerts

Una de les novetats que incorpora la campanya és el reciclatge de l’envàs de la Patumaigua. En concret, s’habilitaran contenidors facilitats pel Consell Comarcal del Berguedà i Containers del Berguedà que estaran logotipats amb la imatge de la campanya i s’ubicaran a la plaça de Sant Francesc, la plaça de Viladomat, el passeig de la Indústria i la plaça Cim d’Estela.

El plàstic recollit s’utilitzarà per fer un article de marxandatge de La Patum: una ronyonera, una samarreta o una ampolla plegable i reutilitzable. Per escollir el producte es farà una enquesta a través de les xarxes socials de l’àrea de Joventut (@bergajove) i es fabricarà l’opció més votada.

La Patumaigua no és l’única acció de les administracions públiques per promoure el consum responsable i menys abusiu d’alcohol i altres drogues durant la Patum (del 15 al 19 de juny). També hi haurà accions de formació per a la dispensació responsable de begudes alcohòliques, la instal·lació de barres de còctels sense alcohol i l’actuació d’un equip professional de vetlladores i educadores de carrer.

Uns 9.000 euros del Consell

El Consell Comarcal del Berguedà havia col·laborat econòmicament amb les accions de ‘La Patum saludable’ en l’última edició de la festa. Enguany, aquesta aportació s’ha formalitzat a través d’un conveni entre l’ens comarcal i l’Ajuntament de Berga per un import de 8.960,05 €. L’aportació efectuada pel Consell Comarcal del Berguedà es destinarà a finançar una part de les accions de la campanya.

Formació a les entitats

Una de les primeres accions implementades ha estat l’organització d’una sessió formativa adreçada a persones que treballen en barres de bars o que formen part d’entitats organitzadores de festes, concerts o qualsevol esdeveniment multitudinari on hi hagi dispensació de begudes alcohòliques. Es tracta d’una activitat per aportar eines i estratègies per a la creació i gestió d’espais més segurs on es fomenti la dispensació responsable d’alcohol.

La formació, dinamitzada per Mediare, es va fer el 2 de juny a l’Espai Jove de Berga i va comptar amb la participació de les entitats encarregades de gestionar el servei de barres de les Barraques de La Patum. Són La Bauma dels Encantats, La Berguedana de Thrash, el JAB Berga, el Club Esquí Berguedà, els Castellers de Berga, l’Ateneu Llibertari Berguedà, el Casal Panxo i Ben Anats. En la sessió també van participar-hi persones responsables de diferents establiments d’hostaleria, restauració i oci nocturn de la ciutat.

Barres sense alcohol

El consistori habilitarà dues barres sense alcohol per oferir una alternativa atractiva i saludable i evitar conductes de risc. En concret, s’oferiran còctels elaborats amb fruita natural i sense sucres afegits i aliments sòlids al preu simbòlic d’1 euro. A més, també serà un dels punts de distribució gratuïta de la Patumaigua. Aquesta iniciativa està concebuda per combatre la deshidratació i la manca d’aliment que es poden derivar del consum continuat i abusiu d’alcohol.

Les barres sense alcohol estaran ubicades en els emplaçaments i els horaris següents:

Plaça de Viladomat

Dimecres, 15 de juny: de 19 a 3 h.

Dijous, 16 de juny: de 20 a 4 h.

Dissabte, 18 de juny: de 20 a 4 h.

Diumenge, 19 de juny: de 21 a 5 h.

Plaça Cim d’Estela

Dijous, 16 de juny: de 17 a 18:15 h i de 21:30 a 4 h.

Divendres, 17 de juny: de 19 a 4 h.

Dissabte, 18 de juny: de 21:30 a 5:30 h.

Vetlladores i educadores de carrer

La Patum comptarà amb la col·laboració de professionals de Mediare per portar a terme accions educatives i de conscienciació sobre temes relacionats amb joves, drogues, gènere i oci nocturn. L’equip de vetlladores i educadores de carrer faran un abordatge centrat en l’apoderament, oferiran informació sobre l’ús recreatiu de determinades drogues, els efectes i els riscos associats al seu consum, les violències masclistes i la perspectiva de gènere i la creació d’espais segurs en els contextos d’oci nocturn, entre d’altres. Per fer-ho, s’instal·larà un estand en un dels espais de màxima afluència durant la festa (plaça de Viladomat) i també hi haurà un servei itinerant.

Plaça de Viladomat

Dimecres, 15 de juny: de 20 a 3:30 h – Estand i servei itinerant.

Diumenge, 19 de juny: de 21:30 a 3:30 h – Estand i servei itinerant.

Plaça Cim d’Estela

Dijous 16 de juny: de 20 a 4 h – Estand i servei itinerant.

Divendres, 17 de juny: de 20 a 4 h – Estand i servei itinerant.

Dissabte, 18 de juny: de 21 a 5:30 h – Estand i servei itinerant.