El autocars de Patum acostaran a la festa prop de 1.200 persones de 16 pobles de la comarca

Per dies, dimecres 15 s’han venut 273 tiquets, dijous de Corpus faran servir el servei 418 persones, divendres ho faran 75 mentre que el dissabte seran 410

El Consell del Berguedà portarà a La Patum a 1.176 persones de 16 municipis de la comarca a través d’un servei d’autocars que activa especialment per a l’ocasió. L’objectiu és oferir a la ciutadania una opció de transport públic durant els dies de la multitudinària celebració i contribuir d’aquesta manera a una mobilitat segura i responsable.

Aquestes 1.176 persones suposen una xifra rècord pel que fa al nombre de viatgers que utilitzaran aquest servei que enguany arriba a la seva quinzena edició. I suposa un increment del 17,6% amb relació al 2019, el darrer any que s’havia ofert abans de la covid-19. Llavors el van fer servir 1.000 persones i es van mobilitzar 28 autocars.

Per dies, dimecres 15 s’han venut 273 tiquets, dijous de Corpus faran servir el servei 418 persones, divendres ho faran 75 mentre que el dissabte seran 410. El municipi del 16 que hi participen on s’han venut més tiquets ha estat Puig-reig amb 311.

L’elevat volum d’usuaris que es transportaran enguany té a veure amb el fet que aquest Corpus el servei s’ha ampliat i s’ofereix quatre dels cinc dies que dura la festa. Així estarà actiu els dies 15, 16, 17 i 18 de juny, dimecres, dijous, divendres i dissabte de Patum, respectivament.

“Prevèiem que hi hauria més viatgers”

“Prevèiem que hi hauria més viatgers”, ha declarat Abel Garcia, conseller comarcal de Joventut i Mobilitat. Un vaticini que s’ha complert per l’ampliació del servei a quatre dies, un més dels que s’oferia fins ara. “L’elevada demanda justifica l’organització d’aquest dispositiu per la seva rendibilitat social”, ha dit Garcia. El Consell Comarcal del Berguedà “ha treballat de costat amb els ajuntaments per posar a l’abast de la ciutadania un servei que té una bona valoració per part dels usuaris, majoritàriament, joves i les seves famílies”. Abel Garcia ha valorat que els autocars de Patum “contribueixen a gaudir d’una festa segura”. En aquest sentit, ha explicat que l’ens comarcal estudia fer una prova pilot de transport públic “en alguna de les festes majors d’enguany per tal d’afavorir la mobilitat i disminuir els riscos a la carretera.”

Quins municipis en gaudiran?

Els 16 municipis participants són Avià, Puig-reig, Casserres, Montmajor, Gironella, Olvan, Vilada, Borredà, Cercs, Guardiola de Berguedà, Vallcebre, Saldes, Gósol, Bagà, La Pobla de Lillet i Sant Julià de Cerdanyola. L’acció l’organitza l’Oficina Jove del Berguedà i el Servei Comarcal de Joventut del Consell Comarcal del Berguedà, amb la col·laboració de les regidories de Joventut dels respectius. I s’estima que tindrà un cost de 25.000 euros.

Els autocars sortiran des dels respectius punts establerts de cada municipi a les 8 de la tarda, aproximadament. La tornada serà a les 5 de la matinada des de la Plaça Gernika de Berga. L’operació estarà supervisada per personal del Consell Comarcal del Berguedà que vetllarà perquè el dispositiu funcioni correctament.

Campanya per una Patum segura

El Consell Comarcal del Berguedà durà a terme una campanya perquè els joves gaudeixin d’una Patum segura facilitant-los tota la informació sobre el dispositiu especial d’autocars de la festa entre d’altres a través de la seva aplicació Gender .

L’aplicació Gender és una eina creada pel Servei d’Informació i Atenció a les Dones i el Servei d’Atenció Integral LGTBI del Consell Comarcal del Berguedà. S’adreça a nois i noies d’entre 14 i 25 anys i el seu objectiu és prevenir les violències masclistes i la LGTBifòbia.

A més, a l’interior dels autocars es  projectaran vídeos de curta durada sobre els serveis que ofereix el Consell Comarcal en l’àmbit de les violències masclistes perquè els usuaris disposin d’aquesta informació i coneguin on poden adreçar-se en cas de necessitar-ho.