La residència del Vall, Berga Residencial, ha assegurat en un comunicat que “mai no s’ha volgut impedir la celebració dels concerts” i que, en cap cas, ha presentat nous recursos contra la seva celebració, sinó que l’ordre judicial de suspendre’ls completament és la resposta a les al·legacions presentades per l’Ajuntament.
De fet, des de la residència reconeixen que els concerts de dijous “van evidenciar un perfecte equilibri entre la celebració dels concerts i el descans de les persones veïnes, respectant les mesures imposades inicialment per la jutgessa”. Per acatar la cautelaríssima, l’Ajuntament va contractar una empresa especialista per controlar els decibels i limitar-los a 80, i també va adaptar els horaris per acabar a la una de la matinada.
Berga Residencial ha deixat clar en el seu comunicat que li semblava bé la fórmula final dels concerts i que no pretenia en absolut la seva suspensió. Malgrat tot, a la jutgessa els arguments de l’Ajuntament no l’han convençut en absolut: el consistori ha al·legat que la zona estava consensuada amb els cossos de seguretat i que la durada dels concerts -fins a les quatre- era una proposta que encaixava amb aquesta voluntat de tenir un pol d’activitat concentrat i evitar la dispersió dels patumaires.
Segons la resposta judicial al recurs de l’Ajuntament, la jutgessa té en compte l’informe policial que, per defensar que els concerts acabessin a les 4 com estava previst, diu que finalitzar a la 1 podria suposar “un risc per a la seguretat”. En aquest sentit, la Policia Local de Berga advertia en l’al·legació que “es poden produir alteracions de l’ordre públic, baralles i danys a causa de la frustració per qualsevol adaptació de l’horari”. La jutgessa ha entès l’argument, però ha respost en una línia molt diferent de la pretesa pels al·legadors: per evitar frustracions perquè els concerts acabin abans, val més suspendre’ls directament.
Per tot plegat, la residència defensa que “el principal objectiu ha estat garantir els drets dels residents del centre” i “intentar garantir que l’Ajuntament implementés les mesures recomanades pels serveis tècnics”. Això, a parer de la residència, s’havia aconseguit dijous, però la resposta de la jutgessa ha deixat estupefactes totes les parts, tant l’Ajuntament com la residència.
La grandària de l’escenari, el desencadenant
Berga Residencial ha explicat en el comunicat que aquest dimarts, 14 de juny, va traslladar a l’Ajuntament la seva preocupació “en veure la grandària de l’escenari on s’havien emplaçat els concerts de Patum, amb el temor que els importants mitjans tècnics de so atemptessin directament contra el descans dels usuaris de la residència”. El mateix dimarts la residència va ser coneixedora de l’informe d’impacte acústic que va encarregar l’Ajuntament i que desaconsellava fer els concerts a la plaça Cim d’Estela i demanava “buscar una alternativa atesa l’afectació acústica que es preveu en l’entorn residencial on es vol desenvolupar”.
En aquest context, la residència detalla que “a la vista de l’informe municipal negatiu i la manca de garantia de l’Ajuntament respecte a la presa de mesures correctores”, es va decidir traslladar el cas al Jutjat. I així va arribar l’auto de la jutgessa, en menys de 24 hores i poc més d’un dia de l’inici dels concerts a la plaça Cim d’Estela.