Una segona ordre judicial suspèn els concerts de divendres a la plaça Cim d’Estela i els fa traslladar al Cine Catalunya

L'Ajuntament troba una solució in extremis: traslladar la majoria d'actuacions al Cine Catalunya i muntar l'espectacle del Cafè Trio a la plaça Viladomat

La jutgessa ha decretat la suspensió definitiva dels concerts a la plaça Cim d’Estela. Malgrat els esforços de l’Ajuntament per intentar que la jutgessa es desdigués de la cautelaríssima que va emetre dimecres i que ordenava acabar els concerts a la una de la matinada, la mateixa jutgessa ha emès una segona ordre aquest divendres que suspèn els concerts del tot. Davant aquesta decisió, l’Ajuntament i les entitats coorganitzadores han buscat una solució in extremis i traslladaran els concerts d’aquest divendres de lloc. Pel que fa als de dissabte, l’organització encara no ha anunciat el format definitiu, a l’espera de trobar la millor fórmula perquè es puguin celebrar.

El concert que havia d’inaugurar el programa d’aquest divendres, a càrrec de Cafè Trio, es trasllada a la plaça Viladomat, a l’espai on habitualment es fan les sardanes. La resta de concerts, a càrrec d’Esperit de Vi, La Fúmiga i Thug Life, es faran al Cine Catalunya, el local dels Castellers de Berga, i es preveu que s’acabin a les 3 de la matinada. La sessió de les PD Ruïnoses que havia de tancar la nit s’ha anul·lat, tal com ja va passar ahir amb la sessió de PD Siles.

“Volem remarcar el paper de les entitats i el pas que fan endavant”

L’alcalde, Ivan Sánchez, i la regidora de Patum, Roser Valverde, han comparegut aquesta tarda en roda de premsa, al costat de representants de les entitats que coorganitzen els concerts per explicar les novetats d’última hora.

Valverde ha assegurat que “es va anar a parlar amb la residència Berga Residencial quan va sorgir la idea de fer-ho a la plaça Cim d’Estela i en tot moment la seva resposta va ser de col·laboració”. Per això, diu, “vam seguir treballant la proposta” fins que dimecres de Corpus, abans-d’ahir, van rebre la cautelaríssima del jutge que els obligava a acabar els concerts, a tot estirar, a la una de la matinada.

Davant aquest entrebanc, l’Ajuntament es va assessorar amb un bufet d’advocats especialitzat i va presentar un escrit d’al·legacions “reiterant i apel·lant que aquesta proposta també servia per descongestionar la plaça davant l’afluència de públic i que estava avalada pel cos de Mossos d’Esquadra”. Aquestes al·legacions s’han respost aquest mateix divendres i, no només no s’ha estimat, sinó que la jutgessa ha endurit la seva ordre i ha suspès del tot els concerts programats a la plaça Cim d’Estela.

L’Ajuntament ha tornat a fer un escrit d’al·legacions, però la jutgessa no es mou de la seva posició i, per això, s’ha buscat una alternativa que permeti als grups tocar a Berga per Patum. La solució d’emergència ha estat el Cine Catalunya.

“Estem molt agraïts de la predisposició en tot moment que han tingut les entitats”, ha reiterat Valverde. I ha afegit que “treballem amb un marge molt escuet i anem tan de pressa com podem”. Això sí, per als concerts de demà, encara no hi ha comunicat oficial sobre la fórmula final i l’Ajuntament ja ha dit que ho farà demà mateix.

En la mateixa línia, l’alcalde, Ivan Sánchez, ha insistit que “és important remarcar el paper de les entitats i el pas endavant que fan”. Tanmateix, el batlle ha apuntat que el trasllat “suposa un sobreesforç per part de la brigada i els serveis tècnics, que estaven centrats en els actes de Patum, i ara han d’actuar en un segon focus”.

L’alcalde també ha reivindicat que en els concerts de dijous es va respectar la cautelaríssima: es va contractar una empresa especialitzada que medís els decibels i es va acabar a la una de la matinada. Davant la segona ordre, Sánchez ha avisat que estudiaran la fórmula de querellar-s’hi per tot el que ha suposat la decisió.

Les entitats: “La decisió interposa els interessos privats als generals”

El Casal Panxo, els Castellers de Berga, l’Ateneu Llibertari del Berguedà, la Bauma dels Encantats, Ben Anats, la Berguedana de Trash, el Club Esquí Berguedà i el JAB, les entitats que coorganitzen els concerts, han emès un comunicat conjunt on mostren el seu desacord amb la decisió judicial.

En el comunicat, consideren que “la decisió judicial interposa els interessos privats i empresarials (no necessàriament lligats al benestar de la gent gran que hi resideix) als interessos generals i del teixit associatiu de la ciutat”. També reivindiquen que “el jovent volem un espai on poder gaudir de l’oci nocturn de manera segura i de forma conjunta”.

També lamenten que, per a totes elles, fer barra a les barraques de Patum “garantia la continuïtat i les activitats” que fan tot l’any. Finalment, reiteren que “les entitats som el motor d’aquest poble, més enllà d’interessos particulars” i apunten que “la cancel·lació no és fortuïta sinó intencionada”. En tot cas, acaben convidant “al poble de Berga a fer-los costat aquesta nit”.