Un estiu de cultura per convertir el monestir de Sant Llorenç en el rebedor del romànic al Berguedà

Consolidats com a gestors de les esglésies romàniques, els activistes de Civitas volen omplir-les de cultura i, amb el monestir com a pal de paller, fer del romànic un producte turístic per captar estrangers a la comarca

Civitas Cultura va arribar al Berguedà fa sis anys per dinamitzar culturalment el monestir de Sant Llorenç, a Guardiola. I ara l’associació entén que cal fer un pas més. Consolidats com a gestors també de les esglésies romàniques de la comarca, la idea que tenen ara és omplir-les de cultura i fer del romànic un producte turístic per captar estrangers a la comarca. I per aconseguir-ho, aquest estiu és clau.

A banda d’un extens programa al monestir per als caps de setmana, Civitas prepara concerts i visites guiades a les esglésies de la Xarxa Romànic Viu Berguedà. “Ja no estem sols, ara som una xarxa”, ha dit Toni Puig, aquest dimarts, des del monestir. Hi haurà actuacions i vistes a Pedret, Obiols, Rus i Rotgers durant els mesos de juliol i agost, i tots seran per taquilla inversa (és a dir, pagant en sortir el que es cregui oportú). També durant l’estiu, hi haurà festivals amb concerts i exposicions als monestirs de Santa Maria de Lillet, a Sant Jaume de Frontanyà i a la Portella.

Col·laboració amb Pedratour per crear un producte turístic potent

Però, si hi ha una novetat d’aquesta temporada d’estiu al monestir, és la creació de lots turístics per atraure visitants a la comarca que s’interessin pel romànic. Els farà l’agència Pedratour: “Els hem agafat a ells perquè són els que en saben”, ha dit Puig. I la idea és que organitzin rutes, visites al patrimoni, que ho combinin amb la gastronomia berguedana i que els concerts i tallers siguin la cirereta del pastís en l’experiència. I tot, amb el monestir de Sant Llorenç com a primera espasa, però diversificant el públic per tota la comarca.

Pel que fa a la programació al monestir, s’inaugurarà amb la Polifònica de Vilafranca amb un concert extraordinari de Cançons d’aquí i allà aquest divendres, 25 de juny. El mateix dia també s’inauguraran les exposicions, subratllant l’antilògica de Pep Sallés, amb una intensitat de símbols i colors meravellosos. Toni Puig ho té clar: “Segurament és la programació dins un monestir més important de Catalunya, per la qualitat, però sobretot per la continuïtat que té, que no existeix en cap altre lloc”.

Cada setmana, per estar al dia dels actes d’estiu de Civitas Cultura visita el Sortim, l’agenda cultural de l’Aquí Berguedà