L’efecte Patum: el Berguedà, la comarca amb els indicadors de Covid més disparats de tot Catalunya

La comarca té una incidència acumulada dels últims set dies que és 20 punts superior a la de la Selva Marítima (636,7), la segona àrea més afectada del país, i més de 200 punts per sobre de la mitjana catalana (440)

Com en les altres onades, calia esperar uns dies per comprovar-ne l’abast real, però queda clar que hi ha hagut l’efecte Patum pel que fa als casos de Covid diagnosticats al Berguedà. Ara mateix és, de llarg, la comarca amb els indicadors més disparats.

S’hi van diagnosticar 183 casos en set dies, entre dijous de Corpus i el dia de la revetlla de Sant Joan, i això fa disparar indicadors com la incidència acumulada, que ja és a 657,9. Aquesta última dada és 20 punts superior a la de la segona àrea catalana més afectada, la Selva Marítima (636,7) i més de 200 punts per sobre de la mitjana catalana (440).

Berga i el centre de la comarca, el principal focus

Segons les últimes dades del Departament de Salut (del 23 de juny), es van diagnosticar 183 casos a la comarca els set dies anteriors i, d’aquests, 137 es concentren a l’EAP Berga Centre, que inclou la capital, però també municipis com Avià, Cercs, Borredà o Vilada.

En les altres onades del virus ja era habitual que Berga fos el principal focus de contagis. Ara bé, s’hi solien concentrar el 50% dels casos. Ara mateix, l’EAP Berga Centre aglutina gairebé el 75% dels casos comarcals.

Els majors de 79 anys també es contagien

Un altre gràfic destacable del Departament de Salut és el que parla de l’afectació per franges d’edat. S’hi pot observar que pràcticament l’única franja que s’ha mantingut en una evolució estable l’últim més és la dels menors de 15 anys. La resta de franges es disparen clarament aquesta última setmana: també la dels majors de 79 anys, que de fet representen la franja amb una incidència acumulada més gran dels últims 14 dies (960,6).

La nota més positiva de les dades del Departament és que continua sense haver-hi víctimes mortals. L’última defunció per coronavirus al Berguedà va ser el 18 de març, un fet que confirma que el virus té un impacte molt menor a la població que en les primeres onades.

Cal tenir en compte que totes aquestes dades són les que es notifiquen al Departament de Salut. Les persones que es contagien, però no ho notifiquen no s’inclouen dins el recompte perquè el Departament no en té constància.

X