Lara, Marín i Conesa, signant el conveni per convertir el monestir de Sant Llorenç en un centre d'interpretació del romànic. M.C.

Un pla de tres anys i a tres mans per convertir el monestir de Sant Llorenç en la casa del romànic al Berguedà

Signat el conveni entre la Diputació de Barcelona, el Bisbat de Solsona i l'Ajuntament de Guardiola per transformar el monestir en el centre d'interpretació del romànic a la comarca

El Berguedà és una de les comarques amb més patrimoni romànic del país. El problema és que bona part d’aquest patrimoni és desconegut. Joan Busoms, historiador i guia en diferents espais romànics de la comarca, explica que “el fet que el Berguedà es despoblés va generar que es fossilitzés el patrimoni medieval i, especialment, el romànic”. Però fins ara no se li ha donat la visibilitat que sí que ha tingut el patrimoni medieval d’altres zones com la Vall de Boí. Aquesta setmana, però, s’ha signat un document que pot canviar la història.

La Diputació de Barcelona, el Bisbat de Solsona i l’Ajuntament de Guardiola han segellat un conveni de col·laboració que convertirà el monestir de Sant Llorenç en el centre d’interpretació del romànic al Berguedà. En altres paraules, la casa del patrimoni medieval a la comarca.

La Diputació farà obres al monestir entre aquest any i el 2025 i hi invertirà 1,4 milions d’euros. En concret, s’actuarà a la planta baixa, la primera, la segona i la tercera planta. Les obres serviran per adaptar el monestir perquè pugui destinar-se a usos expositius i també per habilitar espais que fins ara els visitants no coneixen perquè no estaven oberts al públic. La primera fase de les obres s’acabarà el 2023 i la segona començarà l’any següent, el 2024, amb la idea que estigui enllestida el 2025.

“Sento enveja sana”

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, ha presidit la signatura del conveni aquest dilluns al matí al monestir. Marín l’ha visitat per primera vegada i ha assegurat sentir “enveja sana pels berguedans per tenir aquesta joia tan ben conservada”. Marín ha destacat que les obres són fruit d’un treball amb el territori i ha recordat que l’ens que presideix ha actuat a gairebé una quarantena d’edificis romànics al llarg del segle passat i en l’actual.

Per la seva banda, l’alcalde de Guardiola i president del Consell Comarcal, Josep Lara, ha assegurat que “avui és un dia molt important per a la comarca” i ha admès estar “nerviós i emocionat” perquè “han estat molts anys de picar molta pedra des del territori” per fer possible el conveni que s’ha signat avui.

El bisbe, Francesc Conesa, també ha estampat la seva signatura al conveni i ha reconegut que “és un encert crear un centre d’interpretació del romànic” i ha destacat el paper del gironellenc Enric Bartrina, actualment a la residència del bisbat, però que en el seu moment va ser rector de Guardiola. Durant la seva estada a Guardiola, una de les carpetes que va regirar més va ser l’estudi del monestir de Sant Llorenç.

Objectiu: obrir el centre quan acabin les obres

Ara la Diputació encara tres anys llargs d’obres al monestir, però la idea és que, en paral·lel, el territori dissenyi la manera com s’exposarà el romànic per tal que, quan acabi la intervenció, es pugui obrir el centre d’interpretació sense més dil·lació

“Ens interessa molt”, ha recalcat Lara. L’alcalde ha recordat que des de fa anys el monestir ja és un pol d’atracció de visitants cada cap de setmana per la dinamització cultural que fa l’associació Civitas Cultura. I ara “és un pas més”: “Quan obrim el centre, el monestir serà un punt neuràlgic que beneficiarà molt a tota la comarca. Passaran per aquí enamorats del romànic gairebé cada dia perquè tothom qui vulgui visitar un espai de la comarca passarà per aquí abans o després per entendre’n la història”.

En la mateixa línia, l’historiador Joan Busoms assegura que “aquesta és la primera pedra per poder conèixer millor el nostre patrimoni”. Busoms, que coneix com pocs la història el monestir, insisteix que “és un espai ideal per poder gestionar tota aquesta xarxa” i no li tremola gens la veu quan apunta que “és la joia romànica del Berguedà”. I conclou: “Ara tenim el repte de transformar-lo en un espai que ens permeti entendre el romànic i el món medieval, però també per entendre com funcionava la comarca i el país en general en aquella època”.

X