El Govern concedeix la Creu de Sant Jordi al berguedà Lluís Torner

La Generalitat ha decidit distingir-lo pel seu lideratge en investigació en ciències fotòniques, un àmbit cabdal per abordar els reptes de la humanitat durant el segle XXI

El Govern, a proposta de la consellera de Cultura, ha acordat concedir la Creu de Sant Jordi de la Generalitat a 10 entitats i a 20 personalitats, entre les quals hi ha el físic berguedà Lluís Torner.

La Generalitat ha decidit distingir-lo pel seu lideratge en investigació en ciències fotòniques, un àmbit cabdal per abordar els reptes de la humanitat durant el segle XXI. Torner és reconegut internacionalment com a científic capdavanter. Va obtenir la Medalla Narcís Monturiol el 2009, Premi de Lideratge de l’Optical Society of America el 2011 i Premi Nacional de Recerca el 2016, entre altres reconeixements. L’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), que ell mateix va crear, ha esdevingut un referent mundial d’aquesta disciplina.

L’acte de lliurament de les Creus de Sant Jordi d’enguany se celebrarà el dia 11 de juliol a les 19 hores al Teatre Monumental de Mataró. A banda de Torner, Fàtima Ahmed, Maria Carme Cardó, Mari Chordà, Joan Carles Doval, Rosa Maria Duran, Carme Elias, Joan Espunyes, Maria del Carmen Llasat, Tortell Poltrona, Josep Minguell, Maria Olivares, Laia Palau, Lluís Parés, Josep Puig Suari, Miquel Strubell, Hisao Suzuki, Carme Trilla, Marina Vilalta i Andreu Vilasís.

Com a entitats, el Govern ha acordat distingit amb una Creu l’Associació Colla Castellera dels Bordegassos de Vilanova, l’Associació el Círcol de Reus, l’Associació pels Drets Sexuals i Reproductius, l’Associació Societat Cultural i Esportiva La Lira, la Companyia Elèctrica Dharma, Estopa, la Fundació del Gran Teatre del Liceu, Laboratoris Hipra, Joventut de la Faràndula de Sabadell, l’Orfeó Vigatà.

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s’atorgui aquest guardó a alguna persona, sigui física o jurídica.

X