Agbar acorda amb el Consell destinar 3.000 a ajuts per pagar el rebut de l’aigua de cinc pobles del Berguedà

Aquests diners serviran per ajudar a pagar el rebut de l'aigua a persones en risc d'exclusió social d'Avià, Cercs, Sagàs, Saldes i Santa Maria de Merlès

El Consell Comarcal del Berguedà i Agbar, companyia gestora del cicle de l’aigua i serveis mediambientals, han signat un conveni de col·laboració per mantenir el fons de solidaritat al Berguedà, adreçat a finançar el rebut de l’aigua a les persones i col·lectius en situació de vulnerabilitat que no puguin fer-hi front.

En concret, aquest any Agbar hi destinarà 3.000 euros que serviran per ajudar a pagar el rebut de l’aigua a persones en risc d’exclusió social d’Avià, Cercs, Sagàs, Saldes i Santa Maria de Merlès. Són els cinc pobles on la companyia gestiona el servei de l’aigua. També ho fa, de moment, a Berga, però allà ja hi té un conveni propi amb l’Ajuntament de Berga degut a les dimensions i la població de la capital.

La renovació del conveni ha estat segellada pel president comarcal, Josep Lara, la consellera d’Atenció a les Persones, Anna Maria Serra, i la gerent territorial d’Agbar, Esther Guirado. Aquesta última ha dit el fons de solidaritat va en la línia de “tenir cura de les famílies i col·lectius en situació de vulnerabilitat”. Per això, Agbar treballa colze a colze amb els tècnics del Consell per detectar els casos de pressa i oferir solucions.

El cas és que moltes vegades són impossibles de detectar perquè qui pateix la situació de vulnerabilitat no s’adreça a l’administració. No ho fan perquè, o bé no coneixen l’ajut, o bé no gosen demanar ajuda.

Què és el fons de solidaritat i qui el pot demanar?

El fons de solidaritat és un ajut que aporta íntegrament la companyia d’aigua i comporta l’exempció del pagament dels conceptes de la factura que siguin de titularitat d’Agbar a aquelles persones que estiguin en situació de precarietat i vulnerabilitat econòmica, segons l’informe de risc d’exclusió residencial comunicat pels serveis socials. Cada família quedarà exempta de pagar una quantitat de diners en funció d’uns barems establerts pels tècnics.

La consellera Anna Maria Serra ha explicat que no és un ajut per a famílies que tinguin un mes o una època dolenta, sinó més aviat per aquelles que tinguin una situació contínuament delicada. Per exemple, famílies que s’hagin quedat sense feina i amb un atur molt baix, joves sense ingressos, gent gran amb pensions irrisòries o persones que habitualment ja són ateses pels serveis socials de l’administració.

Josep Lara ha explicat que el conveni acorda que el Consell s’encarregui de la promoció i la difusió d’aquest fons, mentre que Agbar posa la quantitat econòmica de l’ajut. “Cal agrair la sensibilitat d’Agbar perquè, si no ho fessin ells, és un ajut que l’hauríem d’oferir sí o sí des de l’administració”.