Creen una plataforma per evitar que 9 hectàrees de prats d’Espinalbet es converteixin en un parc de plaques solars

Els detractors del parc fotovoltaic parlen directament de "catifa vermella" cap a aquesta mena de projectes i, per això, temen que, un cop hagi entrat a Urbanisme, el projecte tiri endavant sense que es pugui aturar

Pla aeri dels prats del Casó d'Espinalbet, on es vol instal·lar el parc fotovoltaic. CEDIDA

Malestar a Castellar del Riu per un projecte que vol convertir 9 hectàrees de prats, al Casó d’Espinalbet, en un parc fotovoltaic amb unes 9.500 plaques solars.
El propietari dels terrenys hauria acceptat cedir els prats a una empresa perquè fes la instal·lació de les plaques i aquesta mateixa empresa va explicar el projecte a l’Ajuntament fa mig any.

El govern s’hi va posicionar en contra d’entrada i va traslladar-ho als veïns, que s’han organitzat i han creat una plataforma per evitar-ho. Això sí, l’alcalde, Adrià Solé, ha matisat a l’Aquí Berguedà que, des d’aleshores, no han tingut coneixement de cap altre moviment dels impulsors del projecte i assenyala que, si ho volen tirar endavant, abans caldrà que passin una sèrie de tràmits urbanístics que creuen que no s’han iniciat.

Segons ha pogut saber aquest mitjà, a principis d’aquesta setmana la comissió d’Urbanisme de la Catalunya central no tenia constància de cap expedient sobre Castellar del Riu per tractar a la pròxima reunió, prevista per a finals de mes. El procés burocràtic que ha de seguir el projecte és el següent: primer s’ha d’entrar el projecte a Energia i Mines del Departament d’Empresa i, d’aquí, l’expedient es trasllada a la comissió d’Urbanisme perquè doni el vistiplau als canvis urbanístics necessaris per a la instal·lació de plaques.

Ara bé, la regulació actual és molt tolerant amb aquest tipus de projectes. Els detractors del parc fotovoltaic parlen directament de “catifa vermella” cap a aquesta mena de projectes i, per això, temen que, un cop hagi entrat a Urbanisme, el projecte tiri endavant sense que es pugui aturar. L’últim mes Urbanisme ja va aprovar sis projectes de plaques solars i, d’aquests, dos consistien en la instal·lació de panells en camps. Tot i això, tant la plataforma de Castellar del Riu com el Grup de Defensa de la Natura -que hi dona suport- estan preparant una bateria d’al·legacions al projecte per quan el projecte arribi a la comissió urbanística de la demarcació.

“Una hipoteca de 30 anys”

La plataforma té com a lema “Als prats hi volem vaques, no plaques”. En el seu argumentari, defensen que el parc fotovoltaic “afavoriria el despoblament” i que “el paisatge quedaria malmès”, i apunten que Castellar del Riu és un poble de “fauna i biodiversitat” i que, amb el parc, quedaria “hipotecat pels pròxims 30 anys”.

A més, critiquen que afectaria “l’economia local i el sector primari” i faria que “la zona perdi el seu atractiu”. També diuen que tallaria les ales a la ramaderia i el turisme rural”.

A banda, temen que els tràmits urbanístics que han d’afrontar els impulsors siguin àgils per les facilitats polítiques i els incentius que actualment té la instal·lació de plaques. Per tot això, i malgrat que no hi ha notícies de nous moviments, la plataforma s’ha activat i promet batalla veïnal.

“En aquest cas, cal començar la casa per la teulada”

Els veïns de Castellar del Riu es van assabentar del projecte a través del grup de WhatsApp que tenen. “Un dia algú va dir-ho i es van encendre totes les alarmes. Vam fer un argumentari, vam convocar una reunió de veïns i vam obrir una plataforma digital per sumar-se a la causa que ja compta amb 750 adhesions“, explica Francesc Muntada, membre del moviment i veí del poble. Van marxar de la ciutat per venir a Espinalbet perquè ho consideraven “una oportunitat”, però ara alerten que el projecte “no aporta cap benefici al poble i comporta greus perjudicis”.

Ara els prats del Casó d’Espinalbet es gestionen amb les pastures de les vaques. A principi d’any les vaques es mengen l’herba disponible. Després es deixa créixer l’herba fins que fa més d’un metre d’altura. Aleshores se sega i s’embala per a farratges. I s’acaba tornant a deixar créixer fins que a finals de tardor tornen a venir a pasturar les vaques. Tot això trontolla des del dia que l’Ajuntament i els veïns es van assabentar del projecte.

Per a la plataforma, hi ha alternatives. Muntada parla directament de “començar la casa per la teulada” i, en lloc de fer grans parcs en prats, fomentar la instal·lació de plaques a les teulades, al capdamunt dels polígons o als canals de les carreteres.

Un tractor, als prats del Casó d’Espinalbet, recollint les bales. CEDIDA

Un problema de país

Des del Grup de Defensa de la Natura, Héctor Aranda ha recordat a la Generalitat que permetre parcs com el d’Espinalbet xoca amb arguments que la mateixa administració defensa: “Ells mateixos diuen que s’han de conservar els prats per la biodiversitat, perquè fan de talla-foc per a incendis forestals i per les pastures d’alta muntanya, però a la vegada estan posant catifa vermella a projectes com aquest”. I lamenta que “el que guanyem d’estalvi energètic, ens ho carreguem per l’altra banda, perquè el cost en generació de Co2 serà més gran”.

Aranda també ha assenyalat que, mentre Urbanisme autoritza parcs solars en llocs de pastures, els petits ramaders tenen cada vegada més càrregues burocràtiques: “Els estan cosint en un mar de burocràcia. No tenen capacitat de tirar endavant. O ens posem a plantejar millor el país, o no ens en sortirem”.

Fulletons als Rasos

Una de les primeres accions que farà la plataforma és l’edició de fulletons que es donaran als visitants dels Rasos de Peguera: “Creiem que són gent que venen aquí per alguna cosa, no venen per veure plaques solars”.

X