Les Festes de la Baronia de Pinós tenyiran Bagà d’ambient medieval amb més activitats que fa un any

La regidora de Festes, Pilar Grille, explica que la voluntat ha estat proposar una celebració complerta amb activitats per a tots els públics que complementin el tradicional mercat d’ambientació medieval

És habitual que durant la tercera setmana de juliol, Bagà faci un viatge a l’Edat Mitjana. La Vila acull del 15 al 24 de juliol una nova edició de les Festes de la Baronia de Pinós amb la voluntat de posar en valor el patrimoni històric i únic del segle XIII i traslladar als veïns i veïnes i als visitants als orígens medievals del municipi.

El certamen torna, aquest 2022, amb més activitats que l’any passat, quan ja es va recuperar el mercat i les principals propostes de la programació després d’una aturada, el 2020, degut a la pandèmia.

Tal com ha explicat la regidora de Festes, Pilar Grille, la voluntat ha estat proposar una celebració complerta amb activitats per a tots els públics que complementin el tradicional mercat d’ambientació medieval que ja inclourà pròpiament propostes diverses com els grups de recreació històrica, tallers, trobadors, artesans, demostració d’oficis i moltes activitats més, a banda de les parades de productes agroalimentaris del Berguedà.

El mercat obrirà portes el dissabte 16 de juliol a les 6 de la tarda i tindrà continuïtat també diumenge 17 de juliol al matí. Paral·lelament, a partir del 15 de juliol ja s’han organitzat activitats que serviran per oferir un ampli ventall de possibilitats per dinamitzar la vila durant tot el cap de setmana. En destaquen la visita guiada per descobrir el passat medieval de Bagà, que tindrà lloc el divendres 15 de juliol a la tarda o el Festival de Música Antiga dels pirineus a càrrec de Canigó Ensemble, també el mateix divendres al vespre.

Per dissabte al matí també s’ha previst un concert, i les activitats continuaran a la tarda i nit amb una exhibició de batalla campal amb explicacions d’armes i assalt al campament, un recital de joglars, l’espectacle de foc i la presentació dels grups de recreació. Durant tot el cap de setmana es podrà visitar el campament del Pont de la Vila i serà el diumenge quan, a més, s’hi realitzaran diverses activitats. Totes les propostes es desenvoluparan al nucli antic de Bagà, tenint com a escenari principal la plaça Porxada.

L’activitat a Bagà continuarà del 22 al 24 de juliol amb la desena edició del Festival de música i dansa Celta amb música, dansa, tallers, concerts, balls i visites protagonitzats per grups de música celta.

Polèmica entre l’Ajuntament i l’Associació Medieval

Les Festes de la Baronia han estat, històricament, una iniciativa impulsada conjuntament entre l’Ajuntament i l’Associació Medieval de Bagà. Enguany l’Associació també figura en els tríptics informatius com a coorganitzadora, però ha emès un comunicat desmentint que aquesta vegada tingui alguna cosa a veure amb l’organització dels actes.

En aquest comunicat, l’entitat relata que “en cap moment se’ns ha convocat a cap reunió prèvia per organitzar ni coordinar res per la qual cosa no som responsables de cap dels actes que es portaran a terme en aquesta edició”.

L’associació ha fet arribar el seu malestar a l’Ajuntament, aquest dijous, a través d’una instància en què demana que es rectifiqui la informació perquè no se’ls vinculi a l’organització de la festa.

Per la seva banda, l’alcalde, Joan Oña, ha replicat, en una trucada de l’Aquí Berguedà, que “la participació de l’entitat en l’organització fa anys que és nul·la o propera a ser nul·la, però se’ls ha mantingut sempre com a coorganitzadors als programes per respecte a la feina que havien fet anys enrere”.

L’entitat fa anys que existeix, ha dit Oña, i “inicialment es va involucrar molt en l’organització de la festa”, però amb el pas dels anys ha anat perdent pes, tot i que l’Ajuntament sempre l’ha inclòs en els tríptics per aquesta deferència que ha defensat l’actual alcalde, que ha rebut amb sorpresa que enguany hi hagi hagut aquesta queixa perquè “fins ara ningú havia dit mai res”.

X