Crida de Berga a fer un ús de l’aigua “prudent i amb sentit comú” per la Festa dels Elois

Per primer cop des de la pandèmia, aquest cap de setmana arriba una edició dels Elois amb tots els ets i uts. L'organització, a més estrena Els Elois infantils, tota una tarda d'activitats relacionades amb la festa per atraure-hi la quitxalla

Tornen Els Elois amb tots els ets i uts, després de dos anys de reformulació de la festa per culpa de la pandèmia. L’Ajuntament de Berga, la Junta Conservadora de la Festa i les entitats que hi participen l’han presentat aquest dilluns a la plaça Sant Joan. Tots els implicats han aprofitat l’ocasió per fer una crida a un ús de l’aigua “prudent i amb sentit comú”, tenint en compte la sequera d’aquest estiu i l’estat actual dels embassaments (el de la Baells està per sota del 50% de la seva capacitat). El regidor de Participació, Andreu Comas, ha matisat que “no hi haurà cap limitació, però sí que demanem que es redueixi al màxim l’ús de l’aigua i, a la vegada, es gaudeixi de la festa”.

Els Elois són aquest cap de setmana vinent. El plat fort de la festa seran les passades, tant la de dissabte a les 19 h com la de diumenge a les 9. Per aquest moment, a banda de l’ús racional de l’aigua, el regidor Comas ha demanat que no s’esveri el bestiar i que el públic i la gent que porti un animal vetllin pel seu benestar: “És important, per exemple, que quan es tiri aigua als rucs s’eviti fer-ho a la cara”.

“Joves, us necessitem”

Josep Cuberas, de la Junta Conservadora de la festa, ha fet una crida al jovent de la ciutat a participar a la festa, sigui venint a les passades i agafant un animal o bé presenciant els actes de públic. A més, ha convidat les entitats i el jovent a implicar-se en l’organització de cara a edicions futures per tal de garantir el futur de la festa: “Molts dels que hi som ara ja som grans, però estem oberts a qualsevol canvi o idea per millorar”.

Els Elois infantils, la gran novetat

L’altra plat fort de l’edició seran Els Elois infantils, que ocuparan bona part de la tarda de divendres i tindran com a epicentre la plaça Viladomat. El programa començarà amb els tallers de xapes de cavalls i el taller de maquillatge de cares d’animals. A les 18.15 h arribarà a la plaça Viladomat un cavall de fusta, de mida real, portat per l’equip de Sàndal Produccions.

De fet, els mateixos integrants de Sàndal Produccions seran els encarregats de fer l’espectacle familiar Animalia, INC, a partir de les 18.30 h, a la mateixa plaça Viladomat. En aquest xou, un equip de biòlegs plantarà el seu campament naturalista per explicar el comportament dels animals a través de teatre amb titelles de mida real.

Una ferradura a títol pòstum i una placa per a Dolors Santandreu

La d’enguany serà la primera edició dels Elois sense Dolors Santandreu. La historiadora berguedana va morir el desembre passat després d’anys de tasca ingent en la divulgació de la cultura, la història i les tradicions de la comarca i, en especial, de Berga. “Es va implicar amb la festa sempre que li vam demanar, sense tenir mai un ‘no’ per resposta”, ha recordat Cuberas, de la Junta Conservadora.

Per tot plegat, l’organització ha decidit distingir-la amb una ferradura a títol pòstum i entregar a la família una placa de reconeixement de la seva tasca. A la placa, dissenyada per Salvador Vinyes, s’hi pot llegir el següent text:

A Maria Dolors Santandreu Soler
Per la seva contribució perseverant a la Festa dels Elois
A la seva fidelitat infrangible a la tradició berguedana
I a la seva identificació plena amb la vocació i el destí d’aquesta ciutat

Cuberas ha explicat que la placa s’entregarà a la família perquè siguin ells qui decideixin on la posen.

La Farsa recupera el rapte de la núvia

L’agrupació teatral La Farsa és una altra de les entitats participants. Enguany la principal novetat que impulsen és la recuperació del rapte de la núvia, dissabte al vespre (20.30 h). Es tracta d’una escenificació teatral al barri vell, amb inici al mig del carrer Major (al número 23) i amb final a Ca l’Andreu Borras (carrer Marcel·lí Buxadé).

L’endemà, diumenge, a banda de la passada pels carrers de la ciutat i la benedicció dels animals a la plaça de Sant Pere, hi haurà la boda típica de l’Alt Berguedà a l’església de Sant Francesc. En aquest acte, el padrí acompanyarà el nuvi a missa des de l’antiga casa Bartrina, a la plaça de la Creu, i a la núvia des de ca l’Andreu Borras. En acabar la missa, la comitiva es dirigirà a la plaça Sant Joan per dansar el Ballet de Déu (o de l’Adéu).

El migdia de diumenge acabarà amb l’acte de lliurement de les ferradures a l’Ajuntament de Berga. També les ha dissenyat el berguedà Salvador Vinyes, que ha destacat el fet que siguin de ferro, que tinguin la forma d’un trofeu i que representin la sort: “La sort es necessita pels Elois, per la vida i per tot”.

El banderer, per cert, serà l’alcalde, Ivan Sánchez, que viurà la seva primera edició amb la vara.

El circuit d’inflables de l’estiu arribarà a la ciutat, coincidint amb Els Elois

L’Xtrem Race, el circuit d’inflables que fa ruta per la comarca durant tot el juliol, arribarà aquesta setmana a Berga, de la mà de la Federació del Comerç Berguedà i de Bergacomercial. I no és casualitat que ho faci en el marc dels Elois: en cada poble s’ha intentat complementar l’arribada dels inflables amb una festa local.

A Berga, l’Xtrem Race serà a la plaça de la Font del Ros, dimecres 20, de 18 a 21 h. Com en cada lloc on la iniciativa ha fet parada, de 18 a 19 h es gravarà el Berguedà Prix, el concurs d’estiu de Televisió del Berguedà, mentre que de 19 a 21 h estarà obert a totes aquelles persones que portin un tiquet que aconseguiran comprant en qualsevol comerç de proximitat de la comarca.

La d’aquest dimecres no serà l’última oportunitat per gaudir de l’atracció de l’Xtrem Race. La setmana que ve, dimecres 27, el circuit es traslladarà al Vall. No hi haurà gravació de la tele, però es podrà utilitzar l’inflable de 18 a 21. A més, en aquesta última cita de l’Xtrem Race, Bergacomercial organitzarà una festa amb música i tapes al passeig de la Indústria per posar el punt i final a la campanya de dinamització comercial d’estiu.

Un concert de música antiga a Sant Bartomeu de la Valldan

L’Associació Vocal del Berguedà Da Capo també se suma als Elois 2022 amb un repertori de música antiga a l’església de Sant Bartomeu de la Valldan. En aquest cas serà aquest divendres, 22 de juliol, a partir de les 20.30 h.

Un sopar popular a la Pietat

L’Associació de Veïns de la Pietat és un altre dels implicats en l’entramat. Organitzen un sopar popular a la plaça de la Pietat. Els tiquets es vendran durant el mateix acte i, en cas de pluja, es faran al mateix lloc, però amb carpes.