Consultoris sense metges, un clàssic de les vacances que posa els pèls de punta a l’Alt Berguedà

No hi ha hagut manera d'evitar-ho: els petits dispensaris de l'Alt Berguedà passaran un altre estiu només amb personal d'infermeria i administratius. Del 18 de juliol al 23 de setembre tots els metges de la zona treballaran al CAP de Guardiola

El consultori de Bagà és un dels que tornarà a quedar sense personal mèdic, aquest estiu. Els veïns es derivaran a Guardiola, en cas que els calgui anar al metge. ACN

L’Alt Berguedà, abocat a viure un altre estiu de serveis mínims als dispensaris. Fins fa poques setmanes, els governs municipals i els equips de coordinació de l’Institut Català de la Salut (ICS) confiaven que es podria evitar. De fet, segons va poder saber l’Aquí Berguedà, la coordinadora comarcal tenia distribuïts els horaris de vacances per tal de poder dotar de metges tots els dispensaris, com a mínim, unes hores per setmana. Però la sorpresa va arribar a finals de juny: es va concedir una excedència a un metge de la comarca, a les portes del juliol, i això va fer saltar pels aires la distribució del personal per als mesos d’estiu que ja s’havia pactat amb els treballadors.

En poques hores, els ajuntaments van passar de l’optimisme a la resignació. I el gerro d’aigua freda definitiu ha arribat aquesta setmana: des d’aquest dilluns, 18 de juliol, fins al 23 de setembre, tots els metges de l’Alt Berguedà treballaran al CAP de Guardiola. La resta de dispensaris de la zona quedaran només amb personal d’infermeria i administratius.

Així doncs, els veïns de Bagà, Castellar de n’Hug, Gisclareny, Gósol, La Pobla de Lillet, Saldes, Sant Julià de Cerdanyola i Vallcebre hauran de desplaçar-se fora del municipi cada cop que s’hagin de visitar per un metge. Salut recalca, com l’estiu passat, que el personal d’infermeria pot atendre la majoria de serveis que es demanden durant l’estiu, però des dels municipis apunten que no és així: “Hi ha gent que sabem que, si no hi ha el metge, no van a l’hospital i prefereixen esperar que hi torni a ser per visitar-se”, diu Xavi Serra, regidor a la Pobla de Lillet. Això acaba provocant que, al setembre, quan el metge torna a la consulta, no doni l’abast.

Un metge a més de mitja hora

La centralització dels serveis mèdics als centres grans és l’estratègia que el Departament de Salut sol adoptar a tot el país quan arriben vacances. Sense anar més lluny, això mateix ja passa al Baix Berguedà, on -per exemple- Casserres queda sense metge i els veïns han d’anar, o bé a Puig-reig, o bé a Gironella, si es volen visitar. En aquests casos, a Casserres només hi queda la infermera i l’administratiu.

Des de Casserres, la regidora de Sanitat, Imma Farràs, admet que “el servei és necessari, però no hi ha prou metges per cobrir-lo”. I assegura que, des de l’Ajuntament, han fet “tot el que ha estat en les nostres mans” per evitar-ho. Això sí, Farràs recalca que en l’últim any no s’ha registrat cap queixa a l’Ajuntament: “El problema existeix, però la gent ja té assumit que, si no troba metge a Casserres, ha d’anar a Puig-reig o Gironella”.

El procés és el mateix que a l’Alt Berguedà, però la realitat és força diferent. Si algú de Casserres ha d’anar al metge a Gironella o a Puig-reig, té el CAP a 8 minuts en cotxe. En canvi, si algú de Gósol necessita un metge, ha d’anar a Guardiola, que li queda a més de mitja hora conduint. El mateix passa a algú de Gisclareny o Castellar de n’Hug.

Al centre de la comarca passa el mateix, però amb un matís: a Avià sí que hi ha personal mèdic. Això fa que, de moment, els avianesos puguin anar a la consulta sense haver-se de desplaçar fora del municipi i que també se’n puguin beneficiar els veïns de zones com Capolat o l’Espunyola. Ara bé, per a la gent de Sant Jaume de Frontanyà, Borredà o Vilada, el problema és calcat al d’algú de Gósol: per visitar-se amb un metge, han de desplaçar-se i, en aquest cas, se’ls deriva a l’ambulatori de Berga.

L’augment del turisme

Un dels factors que més trasbalsa a totes aquestes zones és que precisament a l’estiu és quan més població cal atendre. Els casals, les cases de colònies i les cases de turisme rural multipliquen la població de l’Alt Berguedà, i això satura els únics centres d’atenció primària que tenen metges.

Per tot plegat, els càrrecs electes tenen previst reunir-se en els pròxims dies per estudiar mesures de pressió perquè se’ls millori l’atenció.

X