Berga i Gironella rasquen un milió i mig d’euros cadascun per fer més eficients els edificis de Santa Eulàlia i Viladomiu Vell

És un Next Generation que posa a disposició de les comunitats de veïns diners per finançar una part de les actuacions en aïllaments, teulades o façanes. Com més gran sigui l'estalvi, més percentatge cobreix l'administració

Pluja de diners important cap a Berga i Gironella. Aquest dijous al matí tots dos ajuntaments han sabut que figuren entre els beneficiaris d’inversions milionàries procedents de fons Next Generation per a la millora d’habitatges. De fet, fa uns minuts el Departament de Drets Socials de la Generalitat -que és l’àrea d’on penja l’Agència Catalana de l’Habitatge– ha fet una roda de premsa explicant, a grosso modo, la resolució.

Un milió i mig a disposició dels blocs de pisos de Santa Eulàlia

La proposta feta per l’Ajuntament de Berga rebrà 1.481.641,06 euros de l’Agència Catalana de l’Habitatge per millorar l’eficiència energètica d’uns quaranta edificis del barri de Santa Eulàlia. El regidor d’Urbanisme, Aleix Serra, ha detallat a l’Aquí Berguedà que “no es tracta de diners que rebi l’Ajuntament de Berga directament, sinó que és un ajut de l’Agència Catalana de l’Habitatge a particulars”. Uns diners, doncs, que rebran aquelles comunitats de veïns que decideixin adherir-s’hi per millorar aspectes com l’aïllament de façanes o teulades per fer-les més eficients energèticament.

Serra ha afegit que, quan va sortir la convocatòria, van haver de buscar un espai amb una certa homogeneïtat pel que fa als edificis, és a dir amb construccions força semblants i amb mancances similars a resoldre. Precisament per això era difícil encaixar-ho en altres punts com el barri vell, amb edificis molt diferents l’un de l’altre. Però aquest mateix requisit -la necessitat de ser una zona amb habitatges similars- va aplanar molt el camí al punt que acabarà rebent la subvenció: els blocs de pisos de Santa Eulàlia que queden per darrere del Centre Cívic.

Un altre milió i mig per als habitatges de Viladomiu Vell

També ha estat seleccionada la proposta de Gironella per canviar els tancaments i aïllar façanes de la vuitantena d’habitatges que hi ha a Viladomiu Vell, així com instal·lar una nova central de biomassa a la colònia per reduir el consum de cada habitatge. A Gironella se li han assignat 1.529.033,95 €.

L’alcalde de Gironella, David Font, ha confirmat a l’Aquí Berguedà que el projecte s’ha consensuat prèviament amb l’associació de veïns de Viladomiu perquè hauran de cooperar perquè les millores es puguin fer. A Gironella, de fet, els ajuts es gestionaran a través d’una oficina d’habitatge de nova creació, mentre que Berga preveu gestionar aquests ajuts amb l’oficina local d’habitatge que ja existeix a la ciutat.

Ara els ajuntaments ja saben que han estat seleccionats i Habitatge presentarà la selecció al Ministeri espanyol de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana perquè ho validi i li faci arribar els diners.

En paral·lel, ara caldrà que les zones afinin el projecte definitiu, el presentin a Habitatge (amb les finques que decideixin fer la rehabilitació) i que ho executin tot plegat entre aquest any i el vinent. A Berga, per exemple, se li assigna gairebé mig milió d’euros per aquest 2022 i el milió restant per l’any vinent, el 2023. En canvi, Viladomiu Vell tindrà a disposició uns 200.000 euros aquest any i 1,3M l’any que ve. En aquest temps s’hauran de fer les actuacions perquè els diners que no es gastin tornaran a la bossa d’on han sortit i, per tant, es perdrà aquesta part de l’ajut.

Com més s’estalviï, més gran serà l’ajut

Els ajuts complementaran una inversió que també haurà de comptar amb l’aportació veïnal. Ara bé, l’aportació de l’administració serà major o menor en funció de l’estalvi energètic que s’aconsegueixi.

Si s’aconsegueix un estalvi del 30% amb la rehabilitació, la subvenció cobrirà un 40% del cost de l’actuació. Si s’aconsegueix un estalvi del 45%, l’ajut sufragarà el 65% de la inversió. I si s’aconsegueix un estalvi del 60%, l’administració cobrirà un 80% de les obres. A més, el Departament de Drets Socials es reserva una part dels diners per poder pagar el 100% de l’actuació a les famílies més vulnerables.

Tot plegat ho ha detallat aquesta tarda en roda de premsa la consellera de Drets Socials, Violant Cervera. Ha definit l’ajut com “una grandíssima oportunitat” i ha destacat que, amb els diners, es podran rehabilitar 38 municipis, 100 barris i uns 8.000 habitatges.