La carretera de Bagà a Coll de Pal quedarà tallada als cotxes durant tot un matí per fomentar el ciclisme segur

Neix el Berguedà Bike Day, una activitat pionera a Catalunya per convertir la comarca en un referent del ciclisme segur

El Coll de Pradell és un dels ports senyalitzats al Berguedà el 2018. ELBERGUEDA.CAT

Berguedà Bike Day. Aquest és el nom d’una matinal ciclista pionera que organitza el Consell Comarcal del Berguedà en col·laboració amb els ajuntaments de Bagà i Guardiola i el suport de la Federació Catalana de Ciclisme. Es tracta d’una experiència inèdita a Catalunya que consistirà a alliberar la carretera de Bagà a Coll de Pal per l’ús prioritari dels ciclistes per tal que puguin circular-hi sense haver-se de preocupar dels cotxes. Una prova pilot per la qual s’ha triat una via, la BV-4024 amb poca circulació, concretament de 175 vehicles de mitjana al dia. La via es tallarà des de la Creu de l’Om, fora del nucli urbà de Bagà.

El dissabte 24 de setembre de 9 a 1 de la tarda per aquesta carretera només hi podran circular amb total llibertat i seguretat els ciclistes. Els cotxes no hi podran passar. És la primera vegada que això passa al país en una prova no competitiva. L’objectiu és promocionar la comarca des d’una vessant cicloturística.

El president del Consell Comarcal del Berguedà i alcalde de Guardiola de Berguedà, Josep Lara, el conseller comarcal d’Esports, Abel Garcia juntament amb Ricardo Villar, delegat territorial de Barcelona de la Federació Catalana de Ciclisme i responsable de Cicloturisme han participat aquest dimecres a la roda de premsa de presentació d’aquest esdeveniment a la seu del Consell Comarcal.

El Berguedà Bike Day és un esdeveniment no competitiu obert a tothom sense tenir en compte el seu nivell. Les persones interessades a participar-hi no s’han d’inscriure i està obert al públic en general, independentment de l’edat o de la bicicleta utilitzada. Es pot fer servir bicicleta de carretera, de muntanya o també elèctrica. També s’hi podrà pujar corrent, amb rollers o patinet. Quan hagin acabat el seu recorregut, els participants disposaran de serveis com dutxes a la piscina de Guardiola de Berguedà.

Els participants hauran de circular pel carril dret de la carretera i  respectar el medi ambient. L’ús de casc de protecció és obligatori. La baixada cal fer-la a una velocitat moderada i sempre pel carril dret, ja que hi poden haver ciclistes pujant per la mateixa carretera, la BV-4024.

De Bagà a Coll de Pal hi ha 19,3 quilòmetres de distància, amb 1.288m de desnivell.  El seu cim supera els 2.000 metres d’altitud. Es tracta d’uns dels ports de muntanya de referència de la comarca i un dels més durs de la geografia catalana. El port de Coll de Pal té una pendent mitjana del 6,6% i rampes màximes del 12%-13%.

És per aquest motiu que Coll de Pal ha estat protagonista de proves competitives de ciclisme d’alt nivell. L’última vegada que una cursa professional ciclista va pujar a Coll de Pal va ser a l’última edició de la Setmana Catalana, l’any 2005. El vencedor de l’etapa reina a Coll de Pal i de la classificació final va ser Alberto Contador, un jove de 22 anys que acabaria signant una carrera ciclista plena de grans resultats a les proves internacionals de més prestigi com el Giro d’Itàlia, la Vuelta a España o el Tour de França.

La informació del Berguedà Bike Day es pot consultar en aquest enllaç

Una instal.lació esportiva a l’aire lliure

A la presentació, Josep Lara, president del Consell Comarcal del Berguedà ha dit que amb aquesta iniciativa, “volem reivindicar el paper de la comarca com una destinació ciclista de primer nivell en una jornada festiva i lúdica”. El dirigent ha dit que “creiem que hi haurà un abans i un després d’aquesta prova pilot”. El president ha assegurat que “estem molt contents, espero que el Berguedà Bike Day hagi vingut per quedar-se i es puguin fer experiències similars en d’altres llocs de la comarca. Volem que els ciclistes gaudeixin i ho facin de forma segura”. Josep Lara ha agraït la feina i col·laboració de tothom que ho ha fet possible.

Per la seva banda, Abel Garcia, conseller comarcal d’Esports ha explicat que experiències com la Berguedà Bike Day fan de la comarca “una instal·lació esportiva a l’aire lliure”. Garcia ha recordat l’aposta de l’ens per tal que el Berguedà “sigui un espai referent del ciclisme en totes les seves modalitats i segur” . D’altra banda, el conseller d’Esports ha declarat que el ciclisme “és una activitat esportiva generadora d’activitat econòmica” amb tots el benefici que això suposa per a sectors com l’hostaleria o la restauració del Berguedà. “Espero que la jornada sigui profitosa”.

El conseller d’Esports ha recordat que aquesta activitat s’afegeix a la resta d’accions que han anat duent a terme el Consell Comarcal per promoure el ciclisme com la senyalització de set ports de muntanya del Berguedà  o acollir el gran depart del Tour du Lord, col·laborar amb la Portal Attack  a banda de trobades amb representants d’aquest sector.

Ricardo Villar, representant de la Federació Catalana de Ciclisme, ha declarat que “no podem estar més que contents que se’ns cridi per donar suport” a iniciatives com aquesta. El Berguedà Bike Day “és una oportunitat molt interessant”. En aquest sentit, Villar ha dit que el Berguedà “té un gran potencial” en l’àmbit del ciclisme i s’ha ofert a continuar col.laborant amb el Consell Comarcal.

Fa uns mesos, una delegació del Consell va visitar l’experiència de la Sella Ronda Bike a les Dolomites (Itàlia). Aquest és el model en el qual s’ha inspirat el Consell Comarcal per exportar-lo al Berguedà adaptant-lo a les característiques de la comarca.

X