Així serà el nou carrer Harmonia de Berga, una reivindicació de 20 anys que veurà la llum el 2023

Aquesta setmana s'aprova la licitació de l'enderroc dels edificis i s'obrirà la finestra perquè, en els pròxims 20 dies, les empreses interessades en assumir l'obra presentin les seves ofertes

Un carrer molt més ample, amb les línies elèctriques i telefòniques soterrades, amb una placeta i, sobretot, amb molt més sol i obert a altres zones de la ciutat. Així és com imaginen el carrer Harmonia de Berga el govern i els tècnics municipals que han redactat el projecte.

Aquest dijous l’Ajuntament farà l’últim pas polític perquè les obres -que fa 20 anys que sonen i ressonen- puguin començar en qüestió de mesos. S’aprovarà la licitació de l’enderroc dels edificis i s’obrirà la finestra perquè, en els pròxims 20 dies, les empreses interessades en assumir l’obra presentin les seves ofertes. Després s’haurà de completar la licitació, amb totes les fases corresponents, però la idea és que a finals d’any ja hi hagi una empresa guanyadora i que les obres comencin o abans de les festes de Nadal o, com a molt tard, passat Reis. I el termini per acabar els treballs serà de 9 mesos, de manera que el 2023 hauria de ser l’any de l’esperadíssim nou carrer Harmonia.

Aquest dijous, abans d’aprovar la licitació del projecte, l’alcalde, Ivan Sánchez, i el regidor d’Urbanisme, Aleix Serra, han presentat el plànol definitiu del projecte al mateix carrer Harmonia davant els mitjans de comunicació i també d’alguns veïns que s’han atansat a escoltar la notícia. Tal com ja es va explicar fa uns mesos, el projecte consistirà en enderrocar el número 22 i 24 del carrer Buxadé i la renglera de cases que hi ha a banda dreta del carrer Harmonia fins a arribar a la Travessera d’Harmonia.

El regidor Serra ha explicat que l’obra té dos grans objectius: evitar que els cotxes hagin de fer el recorregut actual, amb el revolt estret per agafar la travessera; i esponjar la zona per fer-la més agradable i donar una empenta als propietaris dels edificis a invertir en rehabilitacions.

Pel que fa al primer objectiu, ara els cotxes que venen de la plaça de Sant Pere o que surten d’un dels garatges del carrer Buxadé han de fer un revolt molt estret per enfilar la travessera de l’Harmonia i sortir del barri vell. Això també és un problema greu quan qui ha de fer el revolt són ambulàncies o altres vehicles d’emergències. Amb el nou carrer Harmonia se solucionaria.

I pel que fa al segon objectiu, l’alcalde, Ivan Sánchez, ha insistit que ara l’Ajuntament fa un moviment, però “no el podem fer sols”. L’alcalde ha admès que es va tard (fa 20 anys que hi ha projectes sobre la taula per fer-ho i fins ara no ha culminat), però ha fet una crida a propietaris particulars i, sobretot, a bancs i fons voltors que s’han quedat nombrosos habitatges de la zona, a intervenir en les seves propietats per donar una empenta a la zona. Els enderrocs i la reurbanització del carrer Harmonia portarà més sol a la zona, més amplada al carrer i un espai més agradable on viure, però si els propietaris dels pisos que han quedat buits no fan accions per revertir la situació, la fita quedarà a mig fer, segons l’alcalde.

Els veïns celebren el projecte, però insisteixen que els calen més aparcaments

També ha assistit a la roda de premsa, entre el públic, la presidenta de l’Associació de Veïns del Capdamunt de la Vila, Roser Farràs. Després dels parlaments de l’alcalde i el regidor, Farràs ha celebrat que, d’una vegada per totes, es posi fil a l’agulla a la reurbanització de la zona. La presidenta ha assegurat que “els veïns serem al peu del canó controlant que tot vagi com ha d’anar”, si bé ha recalcat que estarà “molt contenta” si es compleixen els 9 mesos d’obres que marca el projecte, tot i que no hi confia massa: “Són edificis molt vells i segur que durant les obres surten sorpreses, però és important que tot comenci d’una vegada”.

Més enllà de la il·lusió que desperten les obres, Roser Farràs ha recordat que hi ha d’haver una segona fase del projecte, que porti aparcaments a la zona. La presidenta veïnal ha apuntat que els veïns tenen un greu problema d’aparcaments i “no en calen molts, amb 6 o 8 ja n’hi hauria prou”, però ho ha definit com una acció prioritària per facilitar la vida a la zona.

De fet, Farràs fins i tot ha proposat que s’aprofitin els terrenys que l’Ajuntament també té en propietat al mateix carrer Harmonia, però el regidor Serra ha admès que no ho veu gens clar. Bàsicament -ha dit Serra-, pel desnivell que hi ha a la zona. Això sí, tant l’alcalde com el regidor s’han compromès a estudiar fórmules quan s’hagin acabat les obres i es pugui analitzar la nova mobilitat a la zona. A banda, s’està treballant per regularitzar els aparcaments al capdamunt de la vila, a la zona de Santa Magdalena, i s’intentarà fer lloc a alguna plaça per a vehicle més.

X