El govern de Bagà confia licitar les obres a la plaça Porxada a finals d’any, tot i l’allau d’al·legacions

Una quarantena de veïns han presentat més de 700 al·legacions, el govern diu que s'estudiaran i es refarà el que calgui però defensa seria "irresponsable" aturar el projecte i hi veu "una voluntat de col·lapsar l'administració"

Plaça Porxada, BAGÀ (FOTO: Mar Martí - ACN)

La reforma de la plaça Porxada continua endavant. Una quarantena de veïns, coordinats pel regidor de l’oposició Pep Llamas (Bagà Endavant), han presentat més de 700 al·legacions al projecte inicial, però l’allau de queixes formals no ha estat suficient per fer que el govern se’n desdigui. Segons ha explicat a l’Aquí Berguedà el regidor d’Urbanisme, Marc Camps, “els tècnics estan estudiant les al·legacions, s’incorporaran les esmenes que corresponguin i, si tot va bé, la licitació tirarà endavant a finals d’any”.

Els al·legadors demanen al govern que es tregui el projecte del cap

El regidor Pep Llamas ha fet arribat un comunicat als mitjans de comunicació on es presenta com a representant veïnal i aporta detalls sobre les al·legacions presentades. Diu que “van des dels dubtes sobre els possibles danys estructurals en els habitatges existents, a possibles problemes amb l’evacuació de l’aigua de la pluja, la pèrdua de superfície útil, la pèrdua de la seva estètica medieval, fins a les més tècniques que demanen l’estudi geotècnic o l’arqueològic”.

Els veïns que han presentat al·legacions creuen que el projecte hauria d’anar encaminat a “soterrar tots els serveis i substituir el paviment malmès, sense rebaixar la cota actual ni introduint elements que comportin pèrdua de superfície útil i que facin perdre l’estètica medieval actual”.

El govern hi veu “voluntat de col·lapsar l’administració”

El regidor d’Urbanisme ha explicat que el govern ha hagut de destinar dues persones més a tramitar i estudiar l’allau d’al·legacions. Camps hi veu “una voluntat de col·lapsar l’administració” i assegura que “hauria estat igual de representatiu presentar una sola instància amb totes les al·legacions”, atès que el govern és coneixedor que els veïns que han presentat les al·legacions estan coordinats.

De fet, el regidor Camps ha detallat que s’han registrat unes 200 instàncies entrades a l’Ajuntament com a al·legacions. Entre aquests 200 registres, hi ha 26 tipus d’al·legacions diferents i, en total, estan signades per 38 veïns. També detalla que una part important de les queixes estan signades pels regidors de Bagà Endavant i això els fa pensar que “no són queixes plurals, que representin a tot el veïnat”. I conclouen que “la voluntat és fer semblar més del que realment és”.

Més de 340 signatures

El comunicat dels veïns també recorda que, abans de l’entrada massiva d’al·legacions, es van recollir més de 340 signatures demanant l’aturada de la tramitació del projecte i l’inici d’un procés de participació ciutadana. En aquest sentit, els veïns al·legadors critiquen que el govern obviés aquestes firmes i, a principis d’agost, portés a aprovació plenària el projecte inicial.

En canvi, el govern apunta que, d’aquestes signatures, no en sap res més que el que s’ha publicat als mitjans de comunicació. El regidor d’Urbanisme recalca que ningú ha entrat les signatures a l’Ajuntament i ho veu estrany: “Quan es fa un procés com aquest, normalment una de les coses que més es busca és la foto entrant la caixa de signatures a l’Ajuntament”.

Com que no les ha vist, el govern segueix pensant que l’oposició a la reforma de la plaça Porxada és més aviat partidista. Això -recalca el regidor d’Urbanisme- no vol dir que no s’estudiïn les al·legacions presentades, però sí que li dona arguments polítics per seguir endavant. Ara, diu, la pilota és a la teulada dels tècnics, que estudiaran les al·legacions i inclouran al projecte les esmenes que corresponguin. El que diguin els experts anirà a missa, segons el govern, però a hores d’ara políticament la idea continua sent la mateixa: la reforma de la plaça Porxada dissenyada pels especialistes de la Diputació de Barcelona continua superant pantalles.

X