L’Ajuntament de la Nou evita pronunciar-se sobre la central de la Baells a l’espera dels informes

L'alcalde, Josep Maria Peixó, diu a l'ACN que, amb tota la documentació sobre la taula, obrirà el debat amb els veïns i valoraran "els pros i els contres". Ara bé, assegura que "no podem aturar-ho d'entrada"

Vista del pla de Clarà, on es projecta el nou embassament. ACN

L’alcalde de la Nou de Berguedà, Josep Maria Peixó, ha evitat pronunciar-se sobre si està a favor o en contra de la central hidroelèctrica reversible que una empresa vol fer al pla de Clarà, a tocar del pantà de la Baells. “Estem esperant a rebre tota la documentació amb tots els estudis pertinents i llavors valorarem els ‘pros’ i els contres'”, ha explicat en declaracions a l’Agència Catalana de Notícies. També diu que, un cop tinguin els documents i abans de prendre una decisió, consultaran de forma informal els veïns perquè “tothom hi pugui dir la seva”.

Peixó ha recordat que el projecte fomenta les energies renovables i, en un moment en què s’estan intentant treure totes les energies fòssils, “no podem aturar-ho d’entrada”. A més, també ha posat sobre la taula que els terrenys on es vol construir el nou embassament son privats.

Tot això, després que en els últims dies s’hagi destapat que hi ha un avantprojecte que ha començat el camí per superar la tramitació burocràtica. La idea és que el nou embassament agafi aigua de la Baells i l’emmagatzemi a l’espera d’un pic en el preu de la llum per generar energia elèctrica i treure’n el màxim rendiment econòmic. Llavors, es deixaria anar l’aigua cap a les turbines de la nova central hidroelèctrica a través d’una altra canonada.

Els ecologistes, però, ja han sortit al pas per anunciar mobilitzacions i una bateria d’al·legacions per intentar frenar el projecte.

X