El Grup de Defensa veu el pantà de la Nou com “una barbaritat” i promet “batalla legal i mobilitzacions”

L'entitat ecologista anuncia l'inici d'una batalla legal" amb al·legacions, instàncies i esmenes, i també "mobilitzacions i campanyes de sensibilització sobre les energies renovables"

Una de les projeccions que l'empresa impulsora fa en l'avantprojecte. CAPITAL ENERGY

El Grup de Defensa de la Natura del Berguedà, la principal entitat ecologista de la zona, ha sortit al pas ràpidament, arran de les informacions que apunten que l’empresa Capital Energy vol fer un pantà a la Nou i una central hidroelèctrica que aprofiti l’aigua de la Baells per fer-ne energia elèctrica. El Grup de Defensa ha manifestat “l’oposició frontal” a un projecte que han definit com “una barbaritat”, “d’un abast només comparable al produït als anys 70 i 80 per les explotacions de les mines a celobert de Fígols, Vallcebre i Saldes”.

El Grup de Defensa apunta que el projecte “provocarà inestabilitat tectònica” i “una pèrdua irreparable de la biodiversitat al pla de Clarà“. També detallen que “som en un context de pèrdua constant de zones conreables” i la pèrdua de les pastures del Pla de Clarà “seria un dany irreparable per a la ramaderia i l’agricultura de proximitat”.

A banda, recorden que la utilització de les reserves del pantà de la Baells “podria posar en perill el cabal del Llobregat, especialment en èpoques de sequera”. I, sobre la instal·lació de la línia d’alta tensió fins a la subestació de Cercs, alerten que “podria afectar el nucli de la Rodonella amb risc per a la salut de les persones”.

Finalment, l’entitat ecologista assenyala que “la finalitat de la central és especular amb el preu de l’energia” i critiquen que “els beneficis de l’empresa no reverteixen al Berguedà, sinó que es reparteixen entre els inversors”.

Per tot plegat, anuncien “l’inici d’una batalla legal a través de la presentació d’al·legacions, instàncies i esmenes a totes les institucions on el projecte hagi de seguir la seva tramitació, a més d’altres accions legals i administratives per tal d’aturar el projecte”.

També anuncien “l’inici de mobilitzacions contra el projecte i de conscienciació al voltant de les energies renovables”. I en una piulada a Twitter són clars: “Ens hi trobareu de cara!”.

X