Una nova sentència sobre el cas Inberga Tur acosta l’Ajuntament a arxivar definitivament la carpeta

En un debat plenari farcit de suspens, l'alcalde i els portaveus de l'oposició deixen entreveure que el cas és molt a prop de tancar-se i acorden sortir en bloc a anunciar-ho, quan sigui definitiu

Va ser probablement un dels debats plenaris més surrealistes del mandat. Una sentència favorable sobre el cas Inberga Tur va arribar a mans de l’oposició fa més de quinze dies i tant Junts per Berga com PSC van quedar sorpresos que la donació de compte no entrés a l’ordre del dia. S’hi van referir sense mencionar ni una sola vegada Inberga Tur, però entre les seves intervencions i les rèpliques de l’alcalde va fer-se evident de quin cas estaven parlant.

El primer a obrir la llauna va ser el portaveu de Junts, Ferran Aymerich, que, en ple debat sobre la municipalització de l’aigua, va expressar la seva sorpresa per la no inclusió d’Inberga Tur a l’ordre del dia: “Estem a punt de resoldre un contenciós jurídic que no és al ple, i ho estem a punt de fer perquè els equips jurídics van fer molt bona feina i perquè vam anar a buscar un expert mercantil i ens va donar la clau de volta, el desllorigador, per resoldre-ho”.

Al cap d’uns minuts, el portaveu socialista, Abel Garcia, va agafar el guant d’Aymerich i va demanar a l’alcalde una reunió per explicar a l’oposició la situació de la sentència, explicant també que feia quinze dies que li havia arribat “de forma extraoficial”. Fins aquí, era complex per al públic i per als espectadors saber de què estaven parlant els polítics.

Però van començar a saltar les pistes. El mateix Garcia va recordar a Ivan Sánchez que el cas és “un dels primers temes que va entomar com a alcalde” i va afegir que en el seu moment oposició i govern havien actuat “amb transparència absoluta”.

En el torn de rèplica, l’alcalde va continuar amb la tònica d’esquivar el concepte Inberga Tur, però va donar les pistes definitives per descobrir el cas. Sánchez va explicar que té previst convocar l’oposició la setmana vinent, ja que dimarts té reunió amb l’expert mercantil que ha portat el tema perquè li expliqui la resolució a fons. L’alcalde també va recordar que és “un tema que ha hipotecat massa anys aquesta ciutat” i va agrair a l’oposició que en el seu moment li van fer costat, apuntant que fins i tot van fer una roda de premsa conjunta.

Per acabar, l’alcalde va dir que “si no es torç res, tancarem una de les carpetes més greus dels darrers anys” i va insistir que la seva intenció és sortir en bloc, tot el ple, a explicar-ho, tal com va passar fa uns mesos, quan els quatre partits van sortir junts a la palestra a explicar que havien trobat la solució per desencallar el litigi.

On passava el cas?

L’octubre del 2023 els quatre portaveus dels partits del Ple van anunciar, junts, un acord polític per acabar amb el litigi judicial d’Inberga Tur. Van explicar que proposarien al tribunal mercantil pagar els 143.688 euros que l’administrador concursal demana per liquidar la concessió de l’Hotel Berga Park. Amb aquests diners (i sempre que el jutge ho aprovés), l’Ajuntament recuperaria l’Hotel Berga Park i tancaria definitivament el periple judicial que des de fa dècades el manté lligat a Inberga Tur.

L’acord proposat en el seu moment establia que l’Hotel Berga Park i l’hostatgeria de Queralt se separaven com a dues unitats productives. D’una banda, es va plantejar que l’Ajuntament recuperi l’hotel i li doni l’ús que decideixi (l’alcalde va avançar que una part es vol seguir aprofitant com a recinte hoteler). Aquest punt també implicaria que el mateix ajuntament s’encarregui d’adjudicar l’explotació i gestió de l’hotel fins al 2031, que és quan acaba la concessió signada fa anys amb Inberga Tur.

Per la seva banda, segons la proposta de finals del 2021, l’administració concursal -és a dir, la persona designada pel jutge perquè es faci càrrec d’Inberga Tur després d’haver entrat en concurs de creditors- assumiria el timó de l’altra unitat productiva: l’hostatgeria i l’ascensor de Queralt. El que hauria de fer l’administrador concursal és adjudicar a un tercer l’explotació dels equipaments, tot i que l’Ajuntament sempre tindrà l’última paraula perquè qualsevol moviment en aquesta línia haurà de passar per ple. I així, fins al 2031, que és quan acaba la concessió que en el seu moment l’Ajuntament i Inberga Tur van signar.

Els 143.000 euros, per què?

Els 143.000 euros són els diners que el jutge va dictar que s’han de pagar per desencallar un procés que, fins ara, impedeix a l’Ajuntament agafar el timó del Berga Park. Aquests diners corresponen al retorn d’IVA i altres conceptes com per exemple la utilització en alguns actes de les instal·lacions de l’hotel per part de l’ajuntament.

Si el jutge hi dona el vistiplau, l’Ajuntament ingressarà aquests diners al jutjat mercantil i l’administrador concursal els repartirà entre les persones i empreses que han demostrat que Inberga Tur els deu diners.

Els antecedents

L’Ajuntament de Berga va iniciar el procés administratiu per resoldre el contracte de la concessió d’Inberga Tur l’any 2009 per incompliment del contracte, procediment que va caducar per allargament de terminis provocats pel concessionari. Posteriorment, es va tornar a incoar l’octubre de 2010 i l’abril de 2011. Una sentència va condemnar els adjudicataris a retornar els béns de les concessions al consistori, però l’última resolució emesa pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya l’any 2020 va anul·lar el dictamen per qüestions formals. A finals del 2021, l’Ajuntament de Berga i l’administrador concursal van trobar una sortida pactada per resoldre el litigi de les concessions a l’espera d’una resolució del Jutjat Mercantil.

En els pròxims dies, és previsible que govern i oposició surtin a actualitzar el cas, amb la informació de l’última sentència rebuda.

X