“Si aquesta és la manera d’actuar dels actuals membres de l’oposició, els convidem que facin una moció de censura o expliquin en tot cas perquè no ho fan”. És l’última frase d’un contundent comunicat del govern de Bagà arran del ple extraordinari convocat per l’oposició aquesta setmana i que va servir per aprovar, sense que el govern hi pogués fer res, accions com la paralització d’obres a la plaça Porxada.
El govern reconeix que les problemàtiques exposades per l’oposició al ple extraordinari necessiten solucionar-se, però defensa que hi està treballant “de manera contínua” i que algunes -com les actuacions al Pont de la Vila, la illeta de residus o la caldera de biomassa– “són complexes i comporten tràmits que s’han de fer amb sentit comú i segons l’imperatiu legal”. Per tot plegat, el govern ja avança que no podrà complir totes les mocions: “Hem d’entendre que són dictades des d’un ple municipal no competent, és a dir que són nul·les per incompatibilitat”.
A més, el govern assegura que “la finalitat de la sessió de dimecres és confondre els vilatans fent sembla un Ple un òrgan jeràrquicament superior a la junta de govern i l’alcaldia”. I afegeixen que “la llei que ens regeix dicta clarament quines són les competències de cada un dels òrgans de govern i, per tant, o desconeixen el procediment administratiu d’un ajuntament o pretenen fer creure el què no és”.
L’executiu també assegura que “una part rellevant dels acords dicten actuacions il·legals i els membres de l’oposició en seu plenària exigeixen que les prengui l’actual equip de govern sota la pròpia responsabilitat”. Per això, el govern té decidit que “no farà cap acció que vagi en contra de la llei, per més que s’hagi aprovat per ple”. I acaba convidant a l’oposició a presentar una moció de censura, si no li sembla bé.
Un govern en minoria perquè un regidor ha passat a l’oposició
En les últimes setmanes, el regidor Jaume Amills ha decidit deixar definitivament el govern, i això ha suposat tot un trasbals per a la geometria plenària. Amills ja va deixar el grup d’ERC fa uns mesos, però aleshores va decidir mantenir les carteres de govern. Així, el govern va quedar format pels 4 regidors que seguien a ERC (l’alcalde, Joan Oña, i els regidors Marc Camps, Pilar Grillé i Joan Manuel González) i dos regidors no adscrits, Mariona Pons (que anava a la llista del PSC, però se’n va desmarcar per continuar a govern, quan els socialistes van trencar el pacte de govern amb Esquerra) i el mateix Amills. A l’oposició hi quedaven tres regidors del PSC i els dos de Bagà Endavant.
Però ara la majoria de govern s’ha trencat. L’executiu té cinc cadires (Oña, Camps, Grillé, González i Pons), però l’oposició en té sis (les tres del PSC, les dues de Bagà Endavant i la de Jaume Amills). I a tot això cal sumar-hi el malestar que els opositors han evidenciat convocat un ple extraordinari, justificant que ho feien perquè el govern no el convocava de forma ordinària.
L’oposició ara té majoria i, per tant, prou pes com per dictar sentència al ple, si voten en la mateixa direcció. Però l’equip de govern deixa clar en el seu comunicat que, si no els fan fora de l’executiu, seguiran tenint l’última paraula, per més que el ple voti en una altra direcció.