L’oposició de Bagà, ara amb majoria, força la paralització de les obres a la plaça Porxada

El govern paga la minoria amb la qual ha quedat, després que el regidor Jaume Amills hagi deixat definitivament el govern per passar a l'oposició i desfer la majoria de l'executiu

Nou gir de guió a la vida política de Bagà. Ha estat un mandat farcit de moviments d’entrada i sortida del govern i va encaminat a acabar fregant la ingovernabilitat. El regidor Jaume Amills -que fa mesos es va desvincular del grup d’ERC, però mantenint les carteres de govern- fa unes setmanes que ha decidit desmarcar-se definitivament de l’equip de govern per passar a l’oposició. I això afecta (i molt) a la geometria del ple: el govern passa a estar en minoria i l’oposició, molesta pel tracte rebut en els últims mesos per part de l’executiu, s’ha unit en bloc per decantar a favor seu tots els punts que passen per ple.

El darrer motiu de malestar opositor ha estat precisament l’absència de sessions plenàries. Estava previst que el govern convoqués un ple per aquest divendres, 27 de gener, però l’executiu no ho ha fet i l’oposició n’ha forçat un d’extraordinari, que s’ha celebrat aquest dimecres a mig matí, i que ha tingut com a punts de l’ordre del dia una bateria de mocions impulsades per Compromís per Bagà (PSC), l’agrupació d’electors Bagà Endavant i el regidor no adscrit Jaume Amills. El resultat de les votacions de les mocions estava vist per sentència abans de començar la sessió: l’oposició les presentava en bloc i tenien majoria suficient per aprovar-les totes. L’únic dubte era si el govern votaria en contra sempre, o bé s’abstindria o donaria el en alguna ocasió. Finalment, ERC i la regidora no adscrita Mariona Pons han dit no a tot.

Les obres a la plaça Porxada, paralitzades

Una de les obres més sonades d’aquest final de mandat quedarà aturada. La reforma de la plaça Porxada ha provocat malestar a l’oposició en els últims mesos i s’ha demanat sense èxit al govern que l’aturés i la reformulés. Ara els opositors tenen prou vots per forçar un cop de volant de l’executiu i així ho han fet.

La moció ha acordat paralitzar les obres i modificar el projecte actual i crear una comissió de seguiment de l’actuació (amb representants dels grups municipals, un veí de la plaça i un activista cultural o expert en conservació de patrimoni arquitectònic). També s’ha aprovat contractar tècnics per redactar el nou projecte i obrir un procés participatiu liderat per la comissió de seguiment.

Des del govern, el regidor d’Urbanisme, Marc Camps, ha assegurat no compartir “en absolut” els arguments de l’oposició i ha defensat que desenvolupar el projecte tal com està fet és “imprescindible”. També considera que no existeix cap de les deficiències ni riscos que alerta l’oposició per als habitatges i els serveis que passen per la plaça. Camps, a més, ha lamentat que “paralitzant el projecte faran perdre al poble 120.000 euros i aturaran l’obra de la portada d’aigües, que es finança a través de la mateixa línia d’ajuts”.

El canvi d’ubicació de la illeta de residus

La segona moció pressionava per fer el canvi d’ubicació de la illeta de residus que, encara ara, és al costat de l’aparcament de la Circumval·lació. I en aquest punt és on s’han fet més evidents les desavinences entre el govern i Jaume Amills, amb qui fa poques setmanes encara compartien. L’alcalde ha assegurat que, si Amills hagués fet la seva feina, el trasllat ja s’hauria fet, i el regidor no adscrit ho ha negat taxativament i ha acusat el govern de “tenir un problema, que és la mentida constant”. En la seva defensa, Amills -que era regidor de la Brigada- ha dit que ell sempre ha insistit en la necessitat de fer l’obra, però ha estat el govern qui hi ha posat bastons a les rodes.

El govern també ha reiterat que la recollida d’escombraries és competència del Consell Comarcal i que estan esperant les indicacions tècniques de com ha de ser la futura solera de formigó que ha de fer de terra de la illeta. Quan la tinguin, faran la solera i el Consell podrà fer el trasllat. Des de l’oposició, Pep Llamas -que també és conseller comarcal al govern- s’ha compromès a fer-los arribar la documentació tècnica avui mateix per desencallar el trasllat. Llamas, per cert, també ha garantit que quan hi hagi la solera feta, el Consell farà el trasllat en menys de quatre dies.

Moment del ple extraordinari forçat per l’oposició de Bagà. AJ BAGÀ

Un ple monòton i ple de reiteracions

A partir d’aquí, el ple ha entrat en una fase extremadament monòtona. S’han entrat fins a nou mocions diferents. Totes s’han aprovat amb els vots a favor de PSC, Bagà Endavant i el regidor Amills, i amb els vots en contra de l’equip de govern. En pràcticament totes la defensa de l’equip de govern ha estat que ja hi estaven treballant i el motiu del no ha estat que entenien que el procediment plantejat per l’oposició “no s’ajustava a la legalitat vigent”.

L’oposició, en canvi, ha defensat que tots els terminis que ha col·locat en les mocions són “assumibles” i han reivindicat que ells també s’han assessorat tècnicament i que tot el que es feia esment en les propostes de resolució era possible d’executar i realista.

A banda de la paralització de les obres a la Porxada i el trasllat de la illeta de residus, l’oposició també ha aconseguit aprovar la moció sobre el tancament temporal del tram nord de la Via del Nicolau i l’inici de les accions de reparació dels desperfectes, la proposta per instal·lar sistemes de calefacció i aire condicionat que fa més d’un any que hi ha al local social de Terradelles o la moció per, en quinze dies, adjudicar a una empresa constructora la finalització de l’enllosat del primer ull del pont de la Vila.

El ple també ha aprovat diverses modificacions de crèdit, començar a treballar per acabar amb la sortida excessiva de fums de la caldera de biomassa i dotar la brigada de dos efectius més.

El cas és que tots els punts s’han aprovat a proposta de l’oposició i amb els vots en contra de tots els integrants de l’equip de govern. L’executiu, això sí, s’ha compromès a respectar el sentit de vot d’aspectes com la paralització de les obres, si bé ha deixat entreveure que en altres aspectes el que avui s’ha aprovat serà més difícil de complir.

X