Avià estudia recuperar la baixada d’andròmines i pregunta a la ciutadania si hi participaria

L'Ajuntament ho demana a través del seu compte d'Instagram durant tota aquesta setmana, del 21 al 26 de febrer. Si hi ha prou participants, s'incorporarà al programa de Festa Major

Baixada d'andròmines d'Avià, anys enrere. RAMON VILLARÓ

L’Ajuntament d’Avià estudia recuperar la baixada d’andròmines que, anys enrere, era un dels plats forts de la Festa Major. Per prendre la decisió final, la comissió organitzadora de la Festa Major i l’Ajuntament ha obert una consulta a Instagram per saber si la gent del poble té un interès real a recuperar la baixada, atès que en el seu moment es va deixar de fer per manca de participants.

Què és la baixada d’andròmines?

En aquesta divertida i popular celebració s’hi pot participar amb qualsevol vehicle estrafolari construït a mà i sense motor. La baixada d’andròmines no és una prova competitiva i tots els vehicles hi són benvinguts, des dels més rudimentaris als més elaborats. L’objectiu de la baixada d’andròmines és la diversió dels participants i del públic. 

Les andròmines van ser una activitat destacada de la Festa Major d’Avià des de l’any 1988 i fins al 2000. Durant els primers anys hi va haver molta participació i eren una de les activitats més destacades de la Festa Major. Tanmateix, en els últims anys hi va haver una davallada important pel que fa al nombre de participants i per aquest motiu es va substituir per altres activitats com les derrapades d’Avià. 

Del 2007 al 2012 es va recuperar la baixada d’andròmines, tot i que l’any 2012 es va tornar a deixar d’organitzar, també per falta de participants.

La recuperació de l’esdeveniment, una proposta de les entitats

Enguany, s’ha creat una comissió de Festa Major formada per entitats del poble i la regidoria de Festes de l’Ajuntament d’Avià, amb l’objectiu que l’organització de la festa sigui més participativa. 

En aquesta comissió, ha sorgit la idea de recuperar la baixada d’andròmines, però al mateix temps, la comissió es vol assegurar que els avianesos i avianeses tenen ganes de participar-hi i crearien una andròmina per participar en la baixada. I per això l’Ajuntament obrirà la consulta al perfil d’Instagram @ajuntamentavia.

No demanaran si es vol recuperar la baixada, demanaran si s’hi vol participar

Del 21 al 26 de febrer l’Ajuntament d’Avià habilitarà a les històries d’Instagram una pregunta molt clara: “Participaries en la baixada d’andròmines de la Festa Major d’Avià?”.

La finalitat d’aquesta consulta a través d’Instagram no és saber si hi ha ganes que torni la baixada d’andròmines, sinó saber si realment hi haurà suficients participants per tirar-la endavant.  

És per aquest motiu que la comissió i l’Ajuntament demanen que només responguin i participin en la consulta aquelles persones que tenen clar que crearan la seva andròmina i participaran en la baixada durant la festa major. 

Un cop finalitzat el període de participació, les respostes es transmetran a la comissió de la Festa Major i, en funció dels resultats, es decidirà si recuperar la baixada és viable i, per tant, si es tira endavant o no.