Els joves berguedans queden fora de la rebaixa del transport públic

El Govern anuncia una nova T-Jove a 40 euros perquè els usuaris de fins a 30 anys puguin moure's per les sis zones que gaudeixen d'una integració tarifària total. El Berguedà no forma part de les sis zones, el mur és a Navàs.

Els joves del Berguedà queden fora de la rebaixa del transport públic que el conseller de Territori, Juli Fernàndez, ha anunciat a TV3 aquesta setmana. Entre març i abril, entrarà en vigor una nova T-Jove que tindrà una tarifa única a tot el territori que comprèn les sis zones de la integració tarifària. El Berguedà no s’inclou dins aquestes sis zones, forma part d’una setena, amb el Ripollès i la Garrotxa. I, per tant, als joves berguedans no els servirà la nova T-Jove per moure’s entre la comarca i l’àrea metropolitana de Barcelona.

https://twitter.com/territoricat/status/1627601885166284800

La nova T-Jove: moure’s lliurement per l’AMB durant un trimestre per 40 euros

Hi ha dos grans canvis en les tarifes de la nova T-Jove. El primer és que s’amplia fins als 30 anys (fins ara només se’n podien beneficiar els joves de fins a 25 anys).

I el segon, el més significatiu, és que ja no hi haurà distincions de preus entre zones. Hi haurà una tarifa única per moure’s per les sis zones. Fins ara la T-Jove ballava entre els 40 euros que valia la d’una sola zona i els 111,15 € que costava el bitllet de sis zones. Amb la nova T-Jove, no hi haurà barreres econòmiques entre les zones integrades: la T-Jove costarà 40 euros i permetrà moure’s per les sis zones.

Val a dir que el preu base de la nova T-Jove són 80 euros, però queda reduït a 40 € pel descompte del 50% que els governs català i espanyol han prorrogat aquest 2023 per als abonaments adreçats als usuaris habituals del transport públic.

Integració tarifària a mitges

L’1 de gener del 2015 el Berguedà va estrenar la integració tarifària, però des d’un primer moment va néixer coixa. La integració va permetre als usuaris de la comarca disposar d’una targeta de 10 viatges a preu molt més reduït (i la reducció encara ha estat més dràstica amb les bonificacions post-pandèmia que han aplicat la Generalitat i el govern espanyol).

El cas és que els usuaris berguedans no poden optar a altres abonaments de més viatges: ni mensuals, ni trimestrals, ni abonaments per a famílies nombroses, estudiants o persones a l’atur. Tots aquests abonaments especials sí que estan disponibles per als usuaris de qualsevol de les sis zones que gaudeixen de la integració tarifària total. A efectes territorials, la sisena zona acaba al Bages, és a dir, a Navàs. A partir de Puig-reig, ja no hi ha integració total i els usuaris només poden optar a l’abonament de 10 viatges a preu reduït.

Ara, amb l’anunci de la T-Jove, aquesta integració tarifària a mitges s’evidencia. Mentre que qualsevol jove de Barcelona, el Vallès Occidental o el Bages pot beneficiar-se d’un abonament trimestral per 40 euros per moure’s lliurement per l’àrea metropolitana, un jove del Berguedà continua fora de l’àmbit del títol i només podrà fer servir la T-Jove si es mou fins al Bages.