Un jutge ha condemnat l’Ajuntament de Berga a indemnitzar dues antigues treballadores del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) per acomiadament improcedent. Totes dues van quedar sense feina l’estiu del 2021: treballaven pel SAD de Berga -que penjava de la Fundació Sant Bernabé-, però prestaven el servei a Gironella. En el seu moment, els serveis tècnics de Berga van creure que la subrogació no pertocava a la capital i les treballadores van quedar sense feina. Ningú es va fer càrrec del seu acomiadament i, per tant, no van poder presentar cap document a l’administració per poder cobrar l’atur.
Han passat gairebé dos anys. I, entremig, s’ha celebrat un judici amb els ajuntaments de Gironella i Berga com a acusats. Gironella s’hi va presentar i va quedar absolta. Berga, en canvi, no s’hi va personar i el jutge ha declarat l’Ajuntament responsable de l’acomiadament improcedent. Per tot plegat, el jutge ha condemnat la capital a indemnitzar les dues treballadores.
El PSC i un familiar ho porten al ple
El cas va ser destapat pel PSC al ple d’aquest març. El regidor socialista, Abel Garcia, va lamentar en l’apartat de precs i preguntes “la indefensió de les dues famílies”. El portaveu del PSC va recriminar al govern que no enviés cap representant al judici i que, com a patró del patronat de la Residència, no sabés res del cas. Garcia també va demanar al govern que es disculpés davant les dues famílies, però va topar amb una resposta tant breu com sorprenent del regidor de Recursos Humans, Ramon Camps. “És un prec, això? Doncs bé, ho farem”, va dir.
Al cap d’uns minuts, el familiar d’una de les afectades va aprofitar l’apartat de preguntes del públic per intervenir a la sessió. La seva intervenció és indesxifrable perquè les preguntes del públic no tenen micròfon i, per tant, no queden enregistrades a la vídeo-acta dels plens. Del que sí que va quedar constància és de la resposta que, aquesta vegada, va fer l’alcalde. Ivan Sànchez va aclarir que, en el seu moment, es va consultar el cas a experts i tots van dictar que la subrogació no pertocava a Berga. Ara un jutge diu el contrari i Sànchez va expressar al ple que acataran la sentència i que demanaran “les disculpes que calguin”.
“Una anomalia comarcal”
Preguntat per l’Aquí Berguedà, l’alcalde de Berga ha lamentat que el cas hagi arribat fins aquí i ha reconegut que desconeixia els problemes que les dues treballadores havien tingut per cobrar l’atur. Sànchez ha assegurat que ja s’ha ordenat el pagament de les indemnitzacions que els corresponen. També ha justificat que no es van personar davant el jutge perquè van creure que no tenien res a aportar-hi i que la decisió l’havia de dictaminar un tribunal, amb la sorpresa que finalment els ha condemnat.
L’alcalde també ha detallat que el cas “no és tan simple com un acomiadament improcedent”, defensa que és més complex i que s’ha de matisar d’on venia tot plegat. Parla directament d’una “anomalia comarcal que venia de molts anys enrere” i que feia que el SAD de Berga inclogués persones que no prestaven servei a la ciutat, sinó que treballaven en altres municipis, com ara Gironella.
En el moment de la subrogació que s’ha acabat judicialitzant, la Fundació Sant Bernabé estava immersa en l’adaptació dels seus llocs de treball, després que la Generalitat assumís la gestió de l’hospital. A més, va coincidir en una època en què el Consell Comarcal va fer pública la intenció de crear un SAD comarcal per resoldre la manca de personal als pobles petits i també rareses com l’assumpció per part d’un ajuntament com el de Berga de personal que treballava en altres llocs. Aquest SAD comarcal, per cert, és gestionat des d’aleshores per l’empresa SUMAR, que va assumir la Residència Sant Bernabé en l’impàs entre el traspàs de l’hospital i l’assumpció total del servei per part de l’empresa municipal BRG.
En aquest SAD comarcal s’hi engloben tots els municipis que ho han sol·licitat. N’hi ha que tenen el seu propi servei i han volgut seguir igual. En el cas de Berga, l’alcalde relata que va decidir sumar-s’hi, conscient que el moviment facilitaria l’arribada del servei a altres pobles. A efectes pràctics, el paraigües comarcal evitarà que, en el futur, hi hagi “malentesos” com el que fa dos anys va deixar descobertes les dues treballadores que han acabat fent-se valdre davant el jutge.