El Consell presenta als alcaldes un pressupost de més de 20 milions d’euros per al 2023

Aquest dimecres, Josep Lara, president del Consell Comarcal del Berguedà, i la regidora d’Hisenda, Anna Maria Serra, han explicat els detalls del pressupost al consell d’alcaldies celebrat al Local Social de Santa Maria de Merlès.

L’àrea d’Afers Socials arriba als 3,7 milions d’euros al pressupost del 2023 que suposen 814.414 euros més que el 2022. La raó és el nou contracte programa que regula les subvencions que rep de la Generalitat per dur a terme la coordinació, cooperació i col·laboració entre el departament de Drets Socials de la Generalitat i el Consell Comarcal del Berguedà en matèria de Serveis Socials, Joventut així com altres programes vinculats al benestar social. Aquest contracte programa té una durada de quatre anys i serà vigent fins al 2025.

Aquest nou contracte programa acota la dotació per anual de les competències i serveis de cartera en l’àmbit d’afers socials, donant continuïtat a serveis assistencials bàsics però també millorant i ampliant serveis com la incorporació de personal especialitzat en l’àmbit jurídic i psicològic de suport als professionals de les àrees bàsiques de serveis socials de la comarca, o altres mesures com són el foment de l’envelliment actiu. Els diners que aporta la Generalitat són complementats amb les aportacions dels consistoris i el Consell Comarcal.

Aquest dimecres, Josep Lara, president del Consell Comarcal del Berguedà i la regidora d’Hisenda, Anna Maria Serra, han explicat els detalls del pressupost al consell d’alcaldies celebrat al Local Social de Santa Maria de Merlès.

Una picada d’ullet a Santa Maria de Merlès

La reunió s’ha fet a Santa Maria de Merlès en agraïment a la voluntat expressada al seu dia pels veïns del municipi en referèndum de continuar formant part del Berguedà tal com ha manifestat Josep Lara, president del Consell Comarcal. L’alcalde de Santa Maria de Merlès, Josep Costa, ha agraït el gest.

L’àrea de Medi Ambient continua sent un dels capítols més grans

El pressupost d’enguany del Consell Comarcal és de 20,8 milions d’euros. Un dels capítols més grans continua sent l’àrea de medi ambient (residus i sanejament) amb 8,9 milions d’euros. Aquests diners es destinen a sufragar el cost de la recollida, gestió i tractament dels residus del Berguedà, l’abocador comarcal i les estacions depuradores d’aigües residuals que gestiona el Consell. Concretament, de les 16 estacions depuradores d’aigües residuals que estan en servei a la comarca, el Consell Comarcal del Berguedà en gestiona 9: Berga, Guardiola/Bagà, Casserres, Castellar de n’Hug, Cercs, Gironella, la Pobla de Lillet, Puig-reig i Sant Corneli de Cercs.

2,7 milions en inversions

Per volum econòmic la segona partida més important és l’esmentada d’Afers Socials amb 3,7 milions d’euros. Seguida de la d’inversions que enguany se situa en els 2,7 milions d’euros amb actuacions com les millores de camins rurals o la segona fase per la integració de l’antiga fàbrica de cal Metre a Gironella dins del nucli urbà o l’execució de l’itinerari de la ruta del cretaci al parc paleontològic de Fumanya, entre d’altres. Es tracta d’inversions cofinançades a través de fons de programes com el Feder, el Pla de Foment de Turisme o els Plans de Sostenibilitat.

D’altres partides destacades són els 1,9 milions d’euros que es destinen a l’àrea d’educació on el Consell gestiona el transport escolar i menjadors, i les seves beques.

Un pressupost equilibrat

La consellera d’Hisenda, Anna Maria Serra ha exposat que aquest “és un pressupost equilibrat” entre ingressos i despeses. Inclou la posada en marxa del nou model de recollida de residus als municipis a on no es fa el porta a porta.

“Els consells comarcals tenim un pressupost finalista i això ens deixa poc marge de maniobra”, ha dit. Amb tot, ha destacat l’aposta per l’àrea d’afers socials, el foment, millora i inversions en infraestructures del patrimoni cultural, camins i desenvolupament del pla de sostenibilitat turística. Així mateix, ha destacat que es preveuen dotacions per continuar treballant en mesures per pal·liar el despoblament i l’arrelament dels joves, la millora de la mobilitat, continuant la millora del Transport a la Demanada i la segona fase del Pla de l’Habitatge del Berguedà.

La consellera ha exposat que un altre dels punts d’interès del Consell és l’impuls a la transició energètica i el disseny de mesures per l’adaptació al canvi climàtic. I també consolidar el suport als ajuntaments amb els serveis d’enginyeria, arquitectura, administració electrònica, projectes i serveis.

Ple a la vista

El pressupost s’ha presentat aquest dimecres als alcaldes i alcaldesses de la comarca, però haurà de ser validat en sessió plenària pels consellers comarcals. El debat serà dilluns, 27 de març, a partir de les 7 de la tarda, a la seu del Consell Comarcal.

X