Plaques solars per generar llum a les depuradores de Puig-reig, Gironella i Berga

S'han invertit més de 150.000 euros per instal·lar uns 770 metres quadrats de plaques solars que ajudaran a cobrir el consum de llum de les tres depuradores principals de la comarca

El Berguedà ha estrenat les primeres plaques solars ubicades a estacions depuradores d’aigües residuals (EDAR), concretament a les de Puig-reig, Gironella i Berga. Aquestes instal·lacions ajudaran a cobrir el consum de llum de les tres depuradores que donen servei als municipis amb més població de la comarca.

Dijous, el president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, acompanyat de Samuel Reyes, director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), van visitar l’estació depuradora d’aigües residuals de Berga per conèixer in situ aquesta obra. També hi eren Guillem Canal, regidor de Medi Ambient de Berga, Montserrat Barniol, delegada de Govern de la Catalunya Central, Josep Arderiu, director dels serveis territorials d’Acció Climàtica a la Catalunya central, i Josep Maria Aguiló, cap de la demarcació territorial de l’Agència Catalana de l’Aigua.

La instal·lació de plaques solars a les tres depuradores esmentades  ha tingut un cost total de 152.394,96 euros amb l’IVA inclòs que ha pagat íntegrament l’Agència Catalana de l’Aigua. Aquesta inversió ha servit per instal·lar un total de 766 metres quadrats de plaques solars a les teulades de les depuradores de Berga, Gironella i Puig-reig amb una potència total de 140 kW.

Les plaques, en dades

En el cas de Berga s’ha instal·lat un sistema fotovoltaic de 520,80 metres quadrats i amb una potència de 90 kW. La producció anual serà d’ 112.934 kWh que permetrà cobrir un 21,3% del consum actual.

Pel que fa a Gironella s’ha dotat l’EDAR de 134, 52 metres solars de plaques amb una potència de 30 kW. Aquestes plaques produiran 35.749 kWh anuals i cobriran el 22,1% del consum d’aquesta estació.

Finalment, de l’EDAR de Puig-reig s’ha cobert una superfície d’112 metres quadrats de l’estació que permeten una potència de 20 kW. Aquestes plaques generaran 28.858 kWh a l’any i permetran satisfer el 20,2% del consum elèctric d’aquesta estació.

Un primer pas davant l’increment de preus

Amb aquesta actuació es vol fer un pas endavant en l’aposta per les energies netes per l’abastiment de les estacions depuradores d’aigües residuals. L’actual context de fort increment de preus fa que la factura de la llum de les estacions esmentades s’hagi disparat.

El Consell Comarcal del Berguedà amb el suport de l’ACA estudiarà en quines altres depuradores d’aigües residuals es podrien posar més plaques solars tenint en compte les hores de sol i la disponibilitat d’espai.

De les 16 estacions depuradores d’aigües residuals que estan en servei a la comarca, el Consell Comarcal del Berguedà en gestiona 9: Berga, Guardiola/Bagà, Casserres, Castellar de n’Hug, Cercs, Gironella, la Pobla de Lillet, Puig-reig i Sant Corneli de Cercs. Per la seva banda, l’Agència Catalana de l’Aigua s’ocupa de les 7 restants: Avià, Borredà, Gósol, el Guixaró (Casserres), Montmajor, La Nou i Sant Julià de Cerdanyola. El conjunt d’aquestes estacions, el 2021 van tractar un cabal de 3.785.631 metres cúbics d’aigües residuals.

Més eficiència energètica

El president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara ha explicat que “aquesta actuació s’emmarca dins de la nostra aposta per fer continuar millorant les infraestructures, en aquest cas de serveis bàsics com les depuradores i avançar en la implantació de mesures d’eficiència energètica”.

Per la seva banda, Samuel Reyes, director de l’ACA, ha posat èmfasi “en el pla d’eficiència energètica en matèria de sanejament que l’Agència està desplegant des del 2018, amb l’objectiu que prop del 80% de les necessitats energètiques de les depuradores es puguin garantir a partir de l’energia fotovoltaica, l’increment de producció de biogàs i la millora en l’eficiència d’aquestes plantes”.