Elna Mateu, de Puig-reig, la millor escriptora d’entre 5.341 adolescents: “Si Mercè Rodoreda tingués 15 anys, escriuria així”

Elna Mateu, amb l'escriptor Jordi Sierra i Fabra, membre del jurat (esquerra), i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga
Elna Mateu, amb l'escriptor Jordi Sierra i Fabra, membre del jurat (esquerra), i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga

La jove de Puig-reig Elna Mateu Canal ha guanyat el premi AMIC-Ficcions, que atorga l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació, imposant-se entre 5.341 alumnes d’entre 14 i 18 anys de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, l’Aragó i Andorra.

Mateu estudia ara a l’institut Pere Fontdevila de Gironella, però abans havia passat per Vedruna Berga. El jurat ha valorat el seu relat, titulat “Els homes de la meva vida”, per utilitzar “una prosa que enlluerna, un estil d’una maduresa sorprenent, darrere del qual s’endevinen moltes i moltes hores de lectura”. El tribunal, el formaven, entre d’altres, l’escriptor Jordi Sierra i Fabra i la guionista Marta Vivet.

En la resolució, destaquen que el text de Mateu és “de lectura gaudida, païda i ben garbellada. Poques vegades s’ha vist en una veu tan jove un potencial literari tan prometedor. Si la Mercè Rodoreda avui tingués quinze anys, hauria escrit això”.

Mateu confessa que encara no ha llegit les novel·les de Rodoreda, però sí que l’ha inspirat molt últimament l’autora Eva Baltasar, flamant finalista del premi Booker Internacional, l’Oscar de la literatura, amb “Boulder”.

El pare, el marit i el fill d’una dona de 89 anys

La història de Mateu és una ficció en tres capítols sobre els tres homes de la vida d’una dona de 89 anys: el seu pare, el seu marit, i el seu fill. En el dolor que li han infringit els homes, i sobretot en la resiliència i en la capacitat de superació, rau la força de la protagonista.

“Vaig néixer el tres de maig del 1934 en una família d’ordre, neixes on toca i ja està. Tots tenim un lloc que ens pertany i un deure que hi va lligat, el deure és el sentit de la vida i aprendre a trobar el gaudi en allò ens toca fer és l’única manera de sobreviure”, escriu la dona protagonista, que es comunica amb el lector en primera persona, a través de la prosa elaborada i vibrant d’Elna Mateu.

Els tres capítols d’“Els homes de la meva vida” es poden llegir a la pàgina web de l’AMIC, clicant aquí.

X