Ivan Sànchez: “Berga no va votar canvi de govern, sinó canvi en la manera d’entendre’ns”

L'alcalde de Berga parla de les negociacions per a la investidura, de l'escenari que se'n deriva -amb un més que probable govern en minoria- i de les possibilitats que veu al Consell Comarcal.

Ivan Sànchez (Berga, 1982) va ser investit aquest dissabte com a alcalde de Berga per segona vegada. La primera investidura va ser a mig mandat passat, després de la renúncia de Montse Venturós. Però la d’aquest dissabte va ser la primera investidura que sortia directament de les urnes: la CUP, amb Sànchez al capdavant, va guanyar les eleccions del 28M i, tot i que no ho va fer per majoria absoluta, cap dels altres candidats presentats va obtenir més vots que Sànchez durant la investidura.

El candidat de la CUP va recollir vuit vots: els sis de la CUP i els dos d’ERC, amb qui els cupaires pactaran si les negociacions no es torcen en els pròxims dies. Els vuit vots, però, no fan majoria. Queden 9 cadires més, que ocupen els regidors de Junts (4), PSC (3) i BeGI (2). Totes tres forces han dit en els últims dies que es quedaran a l’oposició, i això aboca la CUP a manar en minoria -tant si és amb ERC com si no- i a haver de pactar amb l’oposició els grans acords de ciutat.

El pacte amb ERC està fet?

No. Veurem. Els companys d’ERC van fer un gest a la meva investidura que és d’agrair. Però també crec que va quedar clar que no era un brindis al sol, sinó un pas per negociar i acabar de veure cap a on anem.

La porta del govern està oberta només a ERC o hi ha altres possibilitats? ERC, per exemple, deia fa uns dies que, per ells, el tripartit amb Junts i la CUP és possible.

No tanco la porta a res. Bé, només en tanco una, de porta, i ho he dit sempre [PSC]. La gent ens demana fer consensos amplis, de ciutat. I hi ha moltes fórmules per fer-ho, no només es pot fer des de govern. En som conscients i ho entomem. Jo sempre ho dic: el dia de la investidura no acaba res, comença tot. Comença una nova etapa on hem de seguir parlant amb tothom i n’hauríem de començar a veure els resultats el setembre. Aquests mesos anirem fent coses, però el curs polític com a tal començarà el setembre.

De tota manera, des de fora sembla complicat que entrin a govern altres grups, més enllà d’ERC?

De moment és sa començar i conèixer-nos per tenir clares quines confiances es poden teixir. Si la voluntat és fer avançar Berga, ens hi trobarem, amb la fórmula que sigui. Ens hi trobarem tots… O la majoria. Perquè detectem que la majoria de regidors el que volem és fer avançar Berga i estimar-la.

Ha acabat passant el que, en campanya, tant la CUP com Junts vau repetir cada vegada que us ho preguntàvem: que mana la llista més votada.

És sa, també, que mani la llista més votada. Algun grup deia que la gent havia votat canvi. Si fos canvi, els resultats penso que haurien de ser molt diferents. Hi ha una llista, la CUP, que ha guanyat clarament; ha perdut vots, sí, com molts altres, però ha guanyat. I això llegim que ha de significar un canvi en la manera de fer les coses, però en cap cas un canvi de govern. Però, vaja, com a mínim aquí s’ha respectat la paraula… Hi ha disbarats que hem vist a la resta del país que, pel bé de la política, s’haurien d’evitar.

Junts diu que es queda a l’oposició, però amenaça amb la moció de censura des del minut u. El PSC s’hi agafa. Pels independents, en canvi, sembla que és passat. Com ho viu la CUP?

Com una eina més que dona la política. Com a mínim, crec que tindrem un marge de temps per intentar fer les coses. Espero que un parell d’anys, com a mínim. Treballarem perquè això no es produeixi i per convèncer el màxim de regidors i regidores que podem fer les coses bé.

Per convèncer, caldrà entendre’s amb l’oposició. Com és la relació amb Junts?

Bona. M’és molt difícil separar Junts de les persones que els representen, però crec que políticament la relació no és dolenta. També se’ls hauria de preguntar el mateix a ells. Potser ho veuen diferent.

I amb el PSC?

Tensa. Crec que és sabut i que s’evidencia en els discursos.

És reconduïble?

Sempre hi ha marge per reconduir-ho. Sempre i quan les dues parts arribem a posar la ciutat per davant. Si és així, sempre hi ha temps. I, a veure, la relació no és nefasta, és tensa i prou.

I amb Berga Grup Independent?

Ens estem coneixent. Hem fet reunions amb ells i penso que no han anat malament. Ho vaig dir a la investidura: crec que podem fer coses de forma conjunta.

Canviem d’administració. Amb els alcaldes investits, ara la pilota cau al Consell. David Font -que tindrà dues cadires al ple comarcal amb la seva agrupació d’electors- ha estat el primer en posar sobre la taula la idea d’un govern ampli, amb totes les forces si és possible.

No sé si hi ha d’haver tots els colors. Cal un front ampli al Consell, sí, sense deixar ningú o gairebé ningú de banda. I cal per fer un favor a la comarca. El Consell no ha de ser un òrgan polititzat. Si som capaços de teixir confiances entre les forces majoritàries de la comarca, farem un favor.

Qui són les forces majoritàries, segons vosaltres?

ERC i Junts, d’entrada. I després ja hi ha la CUP. I la proposta que fa el David no és dolenta.

Al debat de l’ACEB ja va sortir. ERC no s’hi va posar tan de cara en aquell moment. N’heu parlat amb ells?

N’hem parlat, però poc. Amb ERC i amb tots els altres actors. El primer que havíem de fer és constituir els ajuntaments. La meva força és diferent si soc alcalde de Berga que si no ho soc. No és el mateix tenir tres alcaldes -que és el que tenim ara a la CUP- que no tenir-los. Ara els tenim i podem negociar de forma diferent. I jo insisteixo: he estat quatre anys conseller i no n’estic orgullós, per autocrítica. Potser hem estat massa tous, però hem intentat construir i no destruir. I ara tenim l’ocasió de fer les coses diferents a la comarca. És l’hora que pugui entrar aire nou i un aire ampli, i creiem que pot anar bé. Al carrer ningú entén com es compon el Consell. Hem de ser capaços de crear un Consell fort i útil, donar pes al consell d’alcaldies i també donar un tomb a l’Agència (que no vol dir destruir-la).

És important que qui mani a Berga tingui pes al govern del Consell?

Més que pes, és important treballar de forma coordinada i sense trampes. No cal que Berga tingui pes com a tal -que el pot tenir, eh, no dic que no-, però és important que els dos governs vagin a la una.

Venim de quatre anys que qui manava a un lloc era a l’oposició a l’altre.

Ha estat una qüestió de confiances. Amb el president Lara ens portem molt bé, però a l’actual govern hi ha altres persones amb qui no va tan bé. Si tenim una relació sana no hi ha d’haver cap problema.

Em dona la sensació que David Font signaria un govern amb totes les forces, però que Ivan Sànchez no ho té tan clar.

Estem a les beceroles de tot plegat. El que no podem fer és anar a governar per governar, sense crear aquestes confiances, perquè farem un flac favor a l’administració i a la ciutadania. Front ampli, sí, però amb confiança.