El Berguedà, encara sense nova recollida als pobles petits, cau del podi de les comarques recicladores

Fa dos anys, el Berguedà era la comarca més recicladora de Catalunya; l'any passat, la Conca de Barberà va pispar-li el privilegi; i aquest any -encara sense nou model als pobles petits- també l'avancen el Lluçanès i Osona.

El Berguedà continua perdent posicions a la part alta del rànquing de comarques recicladores, mentre el canvi de model de recollida als pobles petits no es produeix. Aquest dimarts al matí l’Agència de Residus de Catalunya ha fet públiques les dades de reciclatge del 2022. Ho ha fet des del Lluçanès, una de les notes positives del balanç, ja que s’enfila fins a la segona posició del rànquing i ja separa correctament el 72,31% dels residus que genera. El Berguedà, en canvi, pateix un lleuger retrocés (del 68,7% del 2021 al 67,15% del 2022) i cau de la segona a la quarta posició del rànquing, superat també per Osona. La Conca de Barberà continua liderant la taula, amb el 77,24% dels residus ben separats.

Percentatge de recollida selectiva per comarques. ARC

Per municipis, les dades evidencien que allà on hi ha porta a porta es recicla millor. A Berga, per exemple, el percentatge de recollida selectiva (la part dels residus generats que no acaba a la resta) s’enfila per sobre del 80%. En la majoria de municipis, el percentatge es manté més o menys estable entre el 65 i el 70%, però hi ha casos -com Vilada o Avià– que experimenten caigudes importants: a Vilada, del 78,59% del 2021 s’ha passat al 63,76%; a Avià, el 76,31% de fa un any s’ha convertit en 59,47%.

Però encara més sorprenents (en aquest cas, en positiu) són els resultats d’alguns municipis que continuen funcionant amb el model de recollida convencional. La Quar i Sagàs estan per sobre del 80% de recollida selectiva, Santa Maria de Merlès i Viver i Serrateix el freguen i Montclar s’enfila per sobre del 70%. Alguns dirigents locals d’aquestes zones consultats per l’Aquí Berguedà no ho entenen i sospiten que pugui ser un error a l’hora d’entrar les dades: “Els contenidors continuen plens fins dalt i seguim tenint el turisme d’escombraries”.

En altres zones de l’oest, com Montmajor i l’Espunyola, continuen per sota del 25%. El mateix passa als peus del Pedraforca, on Vallcebre, Saldes i Gósol, segueixen en vermell: Gósol cau del 41 al 36% de recollida selectiva; Saldes continua rondant el 36%; i Vallcebre cau del 32 al 27%. No massa lluny, Fígols és, segons les dades de l’ARC, el municipi de Catalunya que menys recicla, amb només un 9,7% de recollida selectiva.