La Patum es fa viral al Brasil: “És com el nostre Carnaval”

Un vídeo de la Patum a Instagram s’ha fet viral al Brasil, i ha fet que milers de brasilers coneguessin el Corpus de Berga. Les imatges mostren la plaça de Sant Pere, des del tercer pis de l’Ajuntament, saltant al ritme de la música dels nans vells durant el segon salt de dijous.

Les imatges originals són de Rosa Castilla, de La Fotogràfica, i tenen gairebé 3 milions de reproduccions. “Ha estat una bogeria”, explica ella, que diu que ha passat de 3.000 seguidors a Instagram a més de 10.000 arran d’aquest vídeo.

El vídeo ha arribat al Brasil gràcies al musicòleg Paulo Costa Lima, que és compositor, investigador i membre de l’Acadèmia Brasilera de la Música i de l’Acadèmia de les Lletres de Bahia. La seva republicació ja passa també dels dos milions de visualitzacions, té 76.000 likes i 1.315 comentaris.

Costa Lima acompanya el vídeo amb aquesta frase: “La Patum de Berga, festa catalana des del 1454, percussió, herència, entre d’altres coses, del teatre medieval (Barcelona). Aquest impuls tan humà d’aglomerar-se…”.

Milers de comentaris: “Quina cosa tan bonica”

La majoria de comentaris expressen admiració i estupefacció. “Preciós, posa els pèls de punta!“, diu una seguidora. “L’energia és circular. Quina cosa tan bonica“, expressa una altra.

Molts usuaris també comenten l’aglomeració. Una noia nord-americana conclou: “Una escena així seria inimaginable als Estats Units. Només un país civilitzat pot acabar això sense morts ni ferits”. “No em ficaria dins d’aquesta multitud per res del món, quina por”, diu una altra.

Un dels comentaris més aplaudits és aquest: “Una cosa que em fa bategar el cor d’alegria: no hi ha cap mòbil gravant!“.

“La manifestació cultural d’un poble sempre és emocionant. Així és el nostre Carnaval“, diu Val Conceição, una doctora jubilada. Més d’un usuari, com el percussionista Rafael Carvalho, diu que la Patum li recorda el Furdunço, un dels actes del Carnaval de Salvador de Bahia.

Aquestes són les imatges del Furdunço, perquè les comparis tu mateix amb la Patum:

X