Correllengua Berguedà 2023: una trentena d’activitats per tota la comarca per defensar el català

Per primera vegada, al Berguedà, el correllengua presenta un programa únic, amb nou municipis coordinats i la implicació d'escoles i instituts amb un certamen literari sobre Joan Brossa.

El Correllengua 2023 arriba al Berguedà més fort que mai. Fins ara cada municipi feia el seu programa, amb actes per reivindicar i defensar l’ús del català, però aquest any la comarca ha decidit organitzar-se i fer un programa únic. Hi ha més d’una trentena d’activitats en nou pobles diferents de manera coordinada. A més, també s’hi incorpora un certamen literari a les escoles i instituts que busca fomentar la participació dels joves en la promoció de la llengua catalana.

Així, el Correllengua 2023 al Berguedà es presenta com una ruta per bona part de la comarca amb inici el 9 de setembre a Olvan i amb final a Avià, l’1 de novembre. Entremig, la gimcana per la llengua passarà per Bagà, Vilada, Guardiola, Casserres, la Valldan, Berga i Cal Rosal. Xerrades, concerts, cultura popular, poesia, jocs, concursos, caminades, vermuts… Tot, amb un fil conductor -el català- i amb un nom -el del poeta Joan Brossa-, que enguany serà homenatjat. El certamen literari, per exemple, gira entorn de l’obra de Brossa i diversos actes del Correllengua hi entraran en profunditat.

Laia Tor, portaveu del Correllengua al Berguedà, ha destacat en roda de premsa “que en un moment tan dèbil a nivell polític i tan complicat pel català, hi hagi un programa amb tants actes i que desperti tantes consciències”. Segons Tor, la unió comarcal en aquest Correllengua ha de servir per “ajudar-nos entre tots”, però també per “mostrar com a comarca la vitalitat de la llengua catalana”.

Els actes

El Correllengua Berguedà comença aquest dissabte a Olvan, a les 8 del vespre, amb una lectura del manifest, l’inici del mural comarcal, un sopar de food trucks i concerts. El cap de setmana seguent, el 16 i 17 de setembre, l’activitat es traslladarà a Bagà: hi haurà una trobada d’esbarts i la projecció de les millors obres de La Faia.

La següent cita no serà fins al 12 d’octubre, a Vilada. S’hi farà un concurs d’El Gran Dictat, una trobada gegantera i poemes visuals. El 20 d’octubre el Correllengua passarà per Guardiola de Berguedà, on es farà un esmorzar, una gimcana literària infantil i una nova edició del concurs d’El Gran Dictat. L’endemà, el 21 d’octubre, serà el torn de Casserres, que organitza una lectura infantil, un concurs de català i un concert acústic. El dia següent, el 22 d’octubre, el Correllengua s’aturarà a la Valldan, on hi haurà una caminada popular fins a Queralt i una vermutada musical.

L’últim cap de setmana de mes serà el torn de la capital, Berga, que organitzarà tres dies d’activitats, del 27 al 29 d’octubre. Hi haurà la projecció d’un documental, actes de música tradicional, jocs al carrer, un recital poètic i concerts. Aquell cap de setmana també hi haurà actes a Cal Rosal, amb activitats per a la canalla i música.

Tot plegat, abans de l’última aturada, que serà a Avià el 31 d’octubre i l’1 de novembre. Dimarts 31 hi haurà concerts i el dia 1, per Tots Sants, hi haurà ball de gegants, actuació dels Diables Esclata Aglans i sardanes.

Els organitzadors del Correllengua Berguedà han fet un compte comú a Instagram per anar anunciant els actes. També els podràs trobar al Sortim, l’agenda cultural de l’Aquí Berguedà, a mesura que l’organització en vagi detallant els horaris.

X