Panalabel, un fabricant d’etiquetes de Gironella, primera empresa que s’instal·la al polígon d’Olvan

Hi traslladarà la seva nau, que ara és a Cal Ginyola, a Gironella, i confia que, amb el temps, pugui créixer i crear llocs de treball. En les properes setmanes, l'Incasòl confia que es formalitzin sis vendes més, de les 14 parcel·les que van sortir al mercat.

Panalabel S.L. s’ha convertit aquest estiu en la primera empresa que s’instal·la al polígon d’Olvan, des que s’ha desencallat el desenvolupament de la zona. Segons ha pogut confirmar l’Aquí Berguedà, és un fabricant d’etiquetes autoadhesives de Gironella que actualment treballa des del polígon de Cal Ginyola. “Feia molt temps que esperàvem que sortissin parcel·les a la comarca, hi havia una mancança absoluta de sòl disponible al Berguedà”, explica el seu dirigent, Josep Panadès.

Ara com ara, Panalabel té quatre persones treballant a Cal Ginyola i la intenció de la direcció és mantenir la plantilla quan s’instal·lin a Olvan. Hi traslladaran tota l’activitat i deixaran Cal Ginyola. Necessitaven una nau més gran per poder créixer i produir més. No pensaven deixar el Berguedà, però sí que se sentien lligats de mans i peus, sense oferta de parcel·les: “Si no hagués sortit res, era impossible créixer i hauríem estat sempre el que som ara”.

Amb la mudança a Olvan, doncs, el negoci passa a tenir aspiracions de créixer. Això sí, des de la direcció, apunten que “el procés de fer la nau és llarg” i, tot i que el projecte els fa ser “ambiciosos”, l’increment de plantilla el marcarà la producció i les oportunitats que confien que surtin amb la millora de les instal·lacions.

Panalabel ven etiquetes per tot Espanya i, en els últims anys, s’ha especialitzat força en el sector hospitalari.

Camí d’ocupar 12 de les 14 parcel·les que han sortit al mercat

De moment, només Panalabel ha formalitzat la compra d’una parcel·la del polígon d’Olvan, però en les pròximes setmanes hi haurà la signatura de sis empreses més. De fet, a la fase de concurs públic ja van sortir sis compradors, d’entre les 14 parcel·les que van sortir al mercat. Superada aquesta fase, l’interès ha seguit creixent i, a aquestes alçades, els comercials de l’Incasòl confien poder vendre, com a mínim, 12 de les 14 parcel·les que han sortit al mercat en aquesta primera fase de la comercialització de sòl industrial.

L’alcalde d’Olvan, Sebastià Prat, ho llegeix “molt en positiu”. D’entrada, per la resposta que ha tingut per part de les empreses. I, a banda, per la tipologia de negocis que s’han interessat: “Són projectes del Berguedà i la gran majoria no són empreses que es traslladen, sinó que amplien. Sembla que hem esquivat molt el risc de tenir empreses que ocupen molts metres i generen pocs llocs de treball. Pel que sabem, estem parlant d’activitats molt productives”.

“Era el que necessitava la comarca”

Prat també assenyala que els primers resultats de la venda de parcel·les demostren que “era el tipus de sòl que necessitava la comarca“. L’alcalde d’Olvan apunta que “no són parcel·les gegants, però sí que n’hi ha de grans que fins ara no es trobaven i, fins i tot, algunes es poden ajuntar”. I conclou “no acabem de ser competitius per lluitar amb altres zones del Bages, però sí que ens permet tenir l’oferta que necessita l’empresa de la comarca”.

Per la seva banda, el president de l’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà, Josep Maria Serarols, defensa que “era important que aquesta primera fase anés bé” i, al final, “ha demostrat que no estàvem exagerant i que hi havia una necessitat a la comarca”. El president de l’empresariat fins i tot ha reconegut que “és un èxit que no esperàvem ni que fos tan rotund ni tan immediat”.

Això sí, Serarols ha insistit que “cal seguir sumant esforços de tothom” per desenvolupar la següent fase. De fet, serà precisament en aquesta segona fase que sortiran parcel·les de gran format que haurien de permetre captar empreses de fora que s’instal·lin per primer cop al Berguedà. Per aconseguir-ho, però, “calen inversions molt més grans i cal que el Govern hi cregui”, adverteix Serarols. I conclou que “aquests primers grans resultats de vendes són una empenta per seguir insistint en la importància del desenvolupament del polígon.