La marededéu de Queralt, en 3D: ja la pots veure i moure

És un dels plats forts del nou web del santuari, que des d'aquesta setmana ja està operatiu i pretén ser un pol d'informació de Queralt i la parròquia de Berga.

L’anunciada nova pàgina web del santuari de Queralt ja funciona. Aquest dijous al matí la junta de Queralt i els seus creadors, l’empresa Click’s, l’han presentat des de dins del santuari. L’adreça és santuaridequeralt.cat i una de les novetats més curioses que inclou la nova pàgina és que s’hi pot veure la marededéu de Queralt en tres dimensions, és a dir, des de totes les perspectives, movent el cursor.

La marededéu en 3D apareix a la portada de la pàgina de Queralt i, segons els creadors del web, permet veure la imatge de la verge des de perspectives que “ni tan sols es poden veure quan la mirem al santuari”.

Quin dia es fa missa i on?

És una de les preguntes més habituals entre els feligresos. I amb el web de Queralt també s’hi posa remei. I és que, més enllà del santuari, el web vol ser un niu d’informació de tota la parròquia de Berga. Per això, també s’hi inclouen les hores i els dies en què es fa missa.

A Queralt, per exemple, sempre n’hi ha l’últim diumenge de mes, a les 11 del matí. A Berga, els festius se’n fan a Sant Pere, a Sant Joan, a les Germanetes i a les Sagramentàries. I a Sant Bartomeu, de la Valldan, sempre són el tercer dissabte de mes, a 2/4 de 6 de la tarda.

Els horaris es poden consultar durant tot l’any al capdavall de la portada del web del santuari.

Un nou logo

El llançament del web també va lligat a l’estrena d’un nou logo de Queralt. Es pot veure a la capçalera de la pàgina, però la intenció de la junta de Queralt és que es vagi incorporant en tots els espais digitals de Queralt per crear una imatge única. L’han dissenyat els mateixos creadors de la pàgina i agafa l’oreneta com a element principal.

La botiga online: no només serveix per encarregar, sinó que també s’hi pot comprar

La botiga online és un altre dels pilars bàsics del nou espai. Això sí, hi falta l’article estrella: les imatges de la marededéu. “Les estem acabant de fer, ja tenim motlles amb la marededéu, idèntics, gràcies a la digitalització en 3D que vam fer”, ha explicat Pere Artigas, de la junta. Això permetrà fer-ne moltes i més de pressa, i també s’ha trobat la manera de pintar-les de manera més àgil. És qüestió de setmanes -diuen- que s’incorporin a la botiga digital. Des d’ara, això sí, ja s’hi poden trobar els anells de plata i les medalles amb la Mare de Déu.

La nova plataforma no només serveix per encarregar els articles, sinó que directament es poden pagar i ordenar l’enviament o bé seleccionar l’opció de recollir presencialment a Queralt. Per rebre els articles a casa, cal pagar una quantitat addicional que varia en funció de la distància on s’hagin d’enviar. En el cas que s’opti per recollir el producte presencialment, el comprador només ha de pagar el cost de l’article.

Galeria de fotos històriques

Un altre dels plats forts del nou web és la galeria fotogràfica que s’inclou en l’apartat que parla de la història del santuari. S’hi poden veure imatges de tots els aniversaris de la coronació i també fotos del santuari destruït, després de la Guerra Civil Espanyola.

En aquest apartat, també s’hi inclou la història escrita del santuari i els camins per arribar-hi, tant a peu com en cotxe. Pel que fa a les rutes a peu, els creadors del web recalquen que la majoria són més que coneguts pels berguedans, però “recollir-los tots en una pàgina web és una bona eina per als visitants”.

Voluntat de créixer

Inicialment el web serà gestionat pels membres de la junta, però la idea és “obrir-ho a tothom qui vulgui col·laborar-hi i acabar creant un consell de redacció” per tal que es vagi actualitzant.

Això servirà per l’apartat de notícies del santuari, però també per introduir més informació en altres seccions. Per exemple, la junta recalca que ja hi ha la galeria de fotos extensa, però es pot ampliar si algú decideix cedir-ne: “La sort del format web és que l’espai és il·limitat”.

Presentació del web al santuari. MARC CANTURRI
X