Demanen al conseller de Salut que faci un referèndum a Berga per decidir si l’hospital canvia de nom

Berga Grup Independent ha adreçat una carta al conseller Manel Balcells en què l'emplaça a "considerar la possibilitat de recuperar el nom històric d'Hospital Sant Bernabé" i planteja la possibilitat de resoldre la polèmica amb una consulta entre els berguedans.

Protesta als peus de l'Ajuntament pel canvi de nom de l'hospital. D'esquerra a dreta: Toni Gol (historiador), Jaume Farguell (exalcalde), Ramon Campos (director de Ràdio Gironella), Albert Rumbo (historiador), Pep Masana (impulsor de la protesta) i Judit Vinyes (portaveu de BeGI).

Berga Grup Independent (BeGI) ha demanat, per carta, al conseller de Salut, Manel Balcells, que es repensi el canvi de nom de l’hospital de la ciutat. El grup polític municipal -que forma part de l’oposició, amb dos regidors al ple- demana a Balcells que “consideri la possibilitat de recuperar el nom històric d’Hospital Sant Bernabé” i afegeix que “si es creu oportú es faci un referèndum per decidir el canvi de nom”.

Tot això, després que la direcció de l’hospital hagi decidit canviar el nom del centre. Després de 700 anys d’història de l’Hospital Sant Bernabé, ara la Generalitat passa a anomenar-lo hospital de Berga. De fet, el nou logotip, que s’aplicarà a la façana, l’han triat els treballadors del centre d’entre tres possibles. En un comunicat, la direcció de l’hospital explicava fa unes setmanes que el logotip uneix “l’entorn natural del Berguedà, amb el verd, i l’aigua dels rius, amb el blau” i vol expressar “el procés de transformació del centre”, que des del 2020 gestiona la Generalitat.

Doncs bé, Berga Grup Independent creu que el Departament de Salut s’ho ha de repensar. Defensen que el nom de Sant Bernabé -“tan nostre i tan berguedà”- ha estat “aixopluc de pelegrins, transeünts, orfes i malalts” i sobretot ha estat “un protagonista necessari de la història de Berga”. Actualment, diuen, “hi ha innumerables denominacions d’hospitals i clíniques amb menor importància i rellevància que no han perdut la seva identitat després de traspassar-se a la Generalitat”.

Protesta a la plaça de Sant Pere

BeGI ha donat suport a la concentració per queixar-se del canvi de nom que s’ha fet aquest dissabte a la plaça de Sant Pere. La va convocar el periodista i escriptor Pep Masana i s’hi han sumat una seixantena de persones, entre els quals historiadors com Toni Gol o Albert Rumbo, que alerten que s’està comenten un greu error enterrant el nom de Sant Bernabé pels set segles d’història que té. També hi ha participat l’exalcalde Jaume Farguell.

Els orígens de Sant Bernabé

L’Hospital de Berga té els orígens a la plaça de Sant Joan. Quan feia la tesi doctoral, la historiadora Dolors Santandreu va trobar a l’arxiu parroquial un document del 1383 que ho certifica. El notari Berenguer de Viladomat registrava la venda d’una casa i escrivia que era “prop de l’hospital”. “Prope ecclesiam Hospitalis Sancti Johannis Iherosolomitani”, diu concretament el text, és a dir: “a prop de l’església de l’Hospital de Sant Joan de Jerusalem”.

Segons el doctor Lluís Guerrero, el nom de Sant Bernabé es pot considerar que va lligat a l’Hospital de Berga des de l’any 1290. Consta que, en aquesta data, el consell de la vila de Berga va comprar una casa per acollir-hi malalts, i hi va construir connectada una capella dedicada a Sant Bernabé, “amb un cementiri situat a la part posterior per enterrar-hi els que hi morissin”. “És per això que, des d’aquest moment, ja parlo d’Hospital de Sant Bernabé”, diu Guerrero en aquest article.

Berga va tenir altres hospicis o hospitals, però només un ha mantingut el nom durant set segles, tot i els canvis d’ubicació. Del 1290 al 2023, una història de 733 anys de Sant Bernabé, que s’acabarà… A menys que les queixes d’alguns veïns i de BeGI tinguin efecte i el Govern faci marxa enrere.