Adeu al rètol de Sant Bernabé: així serà la nova imatge de l’Hospital de Berga

L’edifici de l’hospital és a punt d’acomiadar-se del rètol lluminós que llueix des de la inauguració del nou edifici, l’any 1980. El centre deixa de dir-se Hospital Sant Bernabé després de més de 700 anys d’història, i passa a anomenar-se simplement Hospital de Berga.

El nou logotip, que s’aplicarà a la façana, l’han triat els treballadors del centre d’entre tres possibles, i és aquest:

Logotip de l'Hospital de Berga

En un comunicat, la direcció de l’hospital explica que el logotip uneix “l’entorn natural del Berguedà, amb el verd, i l’aigua dels rius, amb el blau“.

El canvi del rètol a la façana encara no té data, perquè la direcció diu que la implantació del nou logotip es farà “progressivament”. Però generarà un impacte a Berga per la tradició del nom, per la gran visibilitat de l’edifici i pel costum de veure-hi les lletres des de fa més de quatre dècades.

Nova gestió, nom nou

La direcció diu que, amb la nova imatge, l’Hospital de Berga vol expressar “el procés de transformació del centre”, que des del 2020 gestiona la Generalitat. Per això, el nou logotip podrà aparèixer també combinat amb la imatge del departament de Salut, com en aquest plafó mostra la directora, Antònia Baraldés.

La directora de l'Hospital de Berga, Antònia Baraldés, amb el nou logotip del centre
La directora de l’Hospital de Berga, Antònia Baraldés, amb el nou logotip del centre

L’Hospital de Berga és a punt de fer un gran salt endavant amb la inauguració del servei d’urgències, a l’edifici nou, prevista per a aquesta tardor, i amb un accés directe renovat des de la rotonda de la carretera de Ribes, al revolt dels Oms.

Els orígens de l’Hospital de Berga i del nom “Sant Bernabé”

L’Hospital de Berga té els orígens a la plaça de Sant Joan. Quan feia la tesi doctoral, la historiadora Dolors Santandreu va trobar a l’arxiu parroquial un document del 1383 que ho certifica. El notari Berenguer de Viladomat registrava la venda d’una casa i escrivia que era “prop de l’hospital”. “Prope ecclesiam Hospitalis Sancti Johannis Iherosolomitani“, diu concretament el text, és a dir: “a prop de l’església de l’Hospital de Sant Joan de Jerusalem”.

Segons el doctor Lluís Guerrero, el nom de Sant Bernabé es pot considerar que va lligat a l’Hospital de Berga des de l’any 1290.

Consta que, en aquesta data, el consell de la vila de Berga va comprar una casa per acollir-hi malalts, i hi va construir connectada una capella dedicada a Sant Bernabé, “amb un cementiri situat a la part posterior per enterrar-hi els que hi morissin”. “És per això que, des d’aquest moment, ja parlo d’Hospital de Sant Bernabé”, diu Guerrero en aquest article.

Berga va tenir altres hospicis o hospitals, però només un ha mantingut el nom durant set segles, tot i els canvis d’ubicació. Del 1290 al 2023, una història de 733 anys de Sant Bernabé, que ara s’acaba.